Брижит Макрон навършва 70 години, но няма да говори за това

Брижит Макрон навършва 70 години
Снимка: Ройтерс

Френската първа дама Брижит Макрон навършва 70 години, но не очаквайте тя да говори за това.

"Изчакайте 13 април 2023 г., когато ще навърша 70 години", каза тя през януари пред женското лайфстайл списание S с едва прикрит ужас от предстоящия поток от новинарски статии. "Ще чуете за това, сигурна съм.“

"Няма да прочета нищо в този ден."

Брижит, която има три деца от предишен брак, от десетилетия си припомня 25-годишната разлика във възрастта между нея и съпруга ѝ, с когото се запознава, когато той е ученик, а тя - учителка в частно училище в североизточна Франция.

Бракът им беше сензация, когато Еманюел Макрон се появи в общественото пространство - първо като министър, а след това и като кандидат за президент през 2016 г. Мнозина се питаха дали такава необичайна двойка може да бъде автентична.

Въпреки че оттогава насам техните нежни и близки отношения спечелиха скептиците, общественият интерес към първата двойка, която не спазва нормите, не стихват.

"Никога не съм рекламирала нашата връзка: тя съществува, но не можеш да я обясниш", продължава първата дама в интервюто си за сп. S.

"Очевидно е по-лесно да си в един и същи възрастов диапазон", добави тя.

Ваза с цветя

От офиса ѝ са отказали да съобщят за АФП какво е планирала за знаковия си рожден ден.

Първата дама се завърна вчера вечерта от двудневно държавно посещение в Нидерландия заедно със съпруга си, по време на което присъства на държавен банкет, организиран от холандския крал.

Веднъж тя говори за риска да изглежда като декоративна "ваза с цветя" по време на режисираните фотосесии и церемониалните задължения при такива случаи.

Винаги неохотна политическа съпруга, тя, според сведенията, е възпирала съпруга си да навлиза в обществения живот и е останала особено хладна към кандидатурата му за втори мандат през април миналата година.

По време на демонстрациите срещу Макрон през 2018 г., организирани от така наречените протестиращи "жълти жилетки", любителката на литературата и театъра е била обект на лични нападки и е понесла обидни коментари от страна на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро и неговия кабинет.

Когато не представлява Франция в чужбина, тя се е заела с благотворителна дейност у дома, подкрепяна от малък екип, който работи от собствено пространство в президентския дворец.

"По отношение на дейностите си тя е много традиционна в подхода си", казва пред АФП Робер Шнайдер, автор на френскоезичната книга за съпругите на президентите "Първите дами".

Тя е родена в заможно провинциално семейство. Баща ѝ е управлявал магазин за шоколад в родния ѝ град Амиен. Брижит е смятана за по-консервативна от съпруга си и е в приятелски отношения с десния бивш президент Никола Саркози.

"В началото имаше две нейни страни: свободна жена, която е нарушила социалните конвенции (чрез брака си)... и другата, която е конвенционална: провинциална буржоазия, католичка, добре възпитана, елегантно облечена, която гласува вдясно", добавя Шнайдер.

"Днес доминира втората ѝ страна."

Тайните на застаряването

Нейното влияние върху политиката е обект на непрестанни спекулации във Франция.

Широко разпространено е мнението, че тя предава на съпруга си послания от съветници и съюзници и служи като съветник за неговите идеи.

Като негова бивша учителка по драма Брижит проявява жив интерес към публичните речи и обръщения на Макрон, като го напътства за произношението и начина на изказване.

"Никога не съм го хващала, за да му кажа "направи това или онова"," казва тя пред вестник „Льо Монд“ през 2021 г. "Но той винаги ме пита какво мисля, както прави и с (началника на кабинета) Алексис Колер. След това той прави това, което иска."

Естествено разговорлива и общителна, Брижит се бори да обуздае склонността си да бъде откровена и директна в публичното пространство.

"Обръщам много повече внимание на това, което казвам... защото то не засяга само мен", каза тя през януари пред телевизионния канал TF1. "Бих искала да имам много повече свобода да говоря."

Запитана за тайната си, с която се противопоставя на годините, Брижит очертава ежедневието си.

"Спортувам по половин час на ден - сама, без треньор - храня се балансирано и прекарвам времето си в писане и четене", казва тя пред списание S, предаде БГНЕС.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Синът на Иво Карамански се сгоди (Видео)
Абитуриенти на 18 и на 81, покажете ни колко сте красиви!
Аврил Лавин проговори за конспирациите, че има двойничка (Видео)
Ергенът Алек: Нямам шаблон за перфектната жена до мен
Клип показва как рапърът Пи Диди бие и влачи бившата си приятелка

Напишете дума/думи за търсене