Слон се научи да бели банани с хобота си (Видео)

Азиатската слоница на име Панг Фа пристига в Берлинската зоологическа градина през 1987 г. Кадър: Ютуб/Science X

Слон, живеещ в зоопарка в Берлин, се научи сам да бели банани с помощта на хобота си, съобщава Си Ен Ен.

Азиатската слоница на име Панг Фа, е била бебе, когато е пристигнала в Берлинската зоологическа градина през 1987 г. Подобно на много слонове в зоопарка, тя е била хранена с банани. Повечето слонове ядат бананите с хоботите си цели, без да са обелени. Но с изключение на Панг Фа, наричана от служителите в зоопарка „малката принцеса”.

Първоначално един от нейните гледачи започва да отговаря за това да ѝ бели бананите, а след това самата Панг Фа се научава сама, предаде bTV.

„Седмици наред носехме в зоологическата градина най-хубавия банан, който можехме да намерим в Берлин, и тя винаги направо го изяждаше. Имаше малко чесане по главата с хобота и постепенно разбрахме, че тя бели само кафеникавите банани. Слонът никога не бели жълтите банани. Ако ѝ дадат банан, който е твърде кафяв обаче, тя го хвърля настрана”, заяви Майкъл Брехт, професор по невробиология в Хумболтовия университет в Берлин и старши автор на изследването в Current Biology.

Панг Фа използва изцяло хобота си, за да бели бананите. Първоначално тя разкъсва кората, а след това го хвърля на земята, за да се обели по-лесно.

Въпросът обаче е защо слонът бели бананите, и то само кафеникавите. Според изследователите може причината да се крие във вкуса или различните етапи на зрялост.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене