Самуел Финци: София не е красива. Но въпреки това я обичам

Самуел Финци

София не е красив град, както и Берлин не е, споделя пред "Ди Цайт“ актьорът Самуел Финци, който познава добре и двете столици. Но ги обича, защото "в тях се диша“

На германския читател положително ще му се доходи до българската столица, след като прочете обширния репортаж в седмичника "Ди Цайт", озаглавен "Из София със Самуел Финци". При това 57-годишният българо-германски актьор, който се радва на небивала популярност в Германия, не се опитва изкуствено да разкраси града, пише "Дойче веле". 

Красив град ли е София? Не, казва Финци. И дори красивата архитектура от края на 19-и век не е в състояние да промени положението. "Горе рамките на прозорците са дървени и кафяви, на долния етаж - бяла пластмаса. Онази къща там пък е боядисана само наполовина, на другата половина ѝ се рони мазилката." Климатици висят като циреи по фасадите, тук-таме балконите са украсени със сателитни чинии. "София не е красив град. Както и Берлин не е", смята Финци. И обяснява, че въпреки това обича и двата града, понеже са автентични и нямат структурата на класово общество като Лондон или Париж. "В Берлин и в София се диша, столицата на България навярно е по-топлосърдечна, но затова пък по-малко либерална", обяснява актьорът пред "Ди Цайт".

София рядко привлича германските туристи

Авторът на репортажа Улф Липиц припомня, че София има хилядолетна история, но не притежава някаква монументална емблема като Рим или Атина. "Град, който рядко привлича германските туристи", констатира авторът.

Разходката из София минава покрай кино "Одеон" и някогашната сграда на Нотариата, където Финци припомня за графитите в памет на Джон Ленън в годините на НРБ - и за последвалите репресии. После двамата минават по "Цар Шишман", по "Витоша" и "Цар Освободител", покрай Руската черква и "Александър Невски".

В Докторската градинка на 500 метра зад катедралата един паметник припомня за лекарите, загинали в Руско-турската война 1877-1878. "Пак за Русия", въздъхва Финци. Големият брат, който още по времето на социализма му се виждал подозрителен. Затова днес се гордее, че правителството помага на Украйна с боеприпаси и гориво. Макар че по този въпрос мненията в България са разделени. Проруската фракция е почти толкова голяма, колкото и противниковата. Тези две фракции вече от години водят сблъсъци около един монумент - гигантския Паметник на Съветската армия, четем в "Ди Цайт".

На бар с президента

Пред германския репортер Самуел Финци разказва и една забавна история, която пишещият тези редове може да потвърди.

Наистина, в една есенна вечер през 2017-а година Самуел Финци успя да заведе делегацията на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в любимия си софийски бар "Хамбара" - за пълен ужас на бодигардовете. Репортажът в германския вестник също отвежда читателите в "Хамбара": "Франк-Валтер беше тук", казва Финци. И обяснява как преди години, по време на посещението си в София, германският президент поискал български творци да му покажат града си. И на Финци му хрумнало за този опушен бар. Малко преди посещението пред него се изстъпил един човек от охраната и казал: "Но господин Финци, този бар има само един изход." За охраната това било просто дупка без авариен изход. Друг бар ли? "В никакъв случай!", отсякъл Финци. В крайна сметка шест лимузини блокирали улицата, Франк-Валтер пил бира със Санчо (както го наричат приятелите му), а накрая единият подарил на другия резервен ключ: за да се скрие в бара, ако някой ден му писне от политиката, пише в обширния репортаж на германския седминчик "Ди Цайт" от София.

Бележка под черта: Факт, че в онази вечер в София охраната на германския президент беше поставена на изпитание. Затова пък една случайна германска туристка, която кротко седеше на бара с питието си, не можа да повярва на очите си, когато видя на две крачки президента на страната си…

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Мика Стоичкова се омъжи тайно
“24 часа” въвлече Иван и Андрей и в общо бащинство, но майката е една!
Ламин Ямал на яхта в Гърция
Какво да правим при слънчев удар
Онасис принуждавал Джаки Кенеди да правят секс на публични места

Напишете дума/думи за търсене