Поляк на 88 години е най-възрастният действащ уиндсърфист в света

Поляк на 88 години е най-възрастният действащ уиндсърфист в света
Снимка: Пиксбей

На 88 години полският пенсионер Пьотр Дудек се надява официално да стане най-възрастният действащ уиндсърфист в света, предаде Ройтерс.

Той все още се наслаждава на битката с вятъра и и вълните, докато излиза във водата и обучава деца.

Дудек се занимава с уиндсърфинг от 40 години и е известен с прозвището "Джуниър". Измислили го приятелите му, когато бил на около 80 години.

"Предизвикателството е да се научиш да караш сърф и да контролираш природата, защото това е битка с вятъра, вода, с клатушкащата се дъска... Много е забавно", казва той пред Ройтерс в родния си град Гдиня, който е брега на Балтийско море.

"Практикувам уиндсърфинг за здраве и вярвам, че е перфектният начин за удължаване на живота. Това е спорт, който изисква добра физическа подготовка", допълва Дудек, който е бил моряк, преди да се пенсионира.

Единствената отстъпка, която прави заради възрастта си днес, е, че не излиза в морето, когато вятърът стане прекалено силен.

Фактът, че може да е най-възрастният сърфист в света, го изненадал. "Не осъзнавах, че съм най-възрастният, но бях учуден, че никога не съм срещал във водата друг, който да е близо до мен (по възраст). Това ни накара с мой приятел да проверим Книгата на рекордите на Гинес", казва Дудек, който следващата седмица ще навърши 89 години.

Той споделя, че трябва да кара уиндсърф поне два пъти тази пролет, за да счупи световния рекорд, който в момента се държи от 86-годишен човек.

Полякът се надява да получи документ, който да бъде изпратен до Книгата на рекордите на Гинес.

Дудек продължава да споделя водната си страст с други хора. "Харесва ми да уча другите, особено децата... Много е удовлетворяващо, те могат да учат бързо. Имам голяма група ученици", допълва той пред Ройтерс, пише БТА.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене