Велико Търново прибави 37 нови восъчни фигури в своя музей (Обзор)

Кметът Даниел Панов откри новата експозиция.

Кметът Даниел Панов откри експозицията като част от международно изложение

От битката при Клокотница до щурма на Царевец и сбогуването на Патриарх Евтимий с паството - това може да се види в новата част на мултимедийния център “Царевград Търнов”, прочут като музея ала “Мадам Тюсо”.

С 1,4 млн. лв. смесено финансиране

бившата административна сграда на музея във Велико Търново се превърна в нови експозиционни зали

с още 37 фигури на царе, боляри, духовници, обикновени хора.

Сега фигурите са общо 65, а сцените - 15, които показват не само величието на Търновград, но и всичко, което е свързано със славните битки, бита и духовността през Средновековието. По този начин туристите по-лесно ще възприемат крепостта Царевец, след като видят музея, каза на откриването кметът Даниел Панов.

Той обяви, че от 29 април до 24 май центърът ще е безплатен за посетителите. А за учениците безплатното е до края на учебната година.

Панов се върна 20 г. назад, когато с идеята за атракцията кандидатствал за управител на общинската агенция по туризъм.

Не успях да я реализирам, докато бях управител, но съм щастлив, че мога да го открия като кмет. Все пак двата етажа бяха затворени, но сега оживяха. Това може да носи не само прослава на Велико Търново, но и да развива туризма, каза Панов.

Година и 4 месеца били нужни на скулптора Борис Борисов и екипа му да изваят до съвършенство 37-те силиконови скулптури.

“Стремихме се да уловим състоянието, психологията на персонажите, за да може те да оживеят в композициите”, каза Борисов.

Сцените и персонажите не претендират за тотална достоверност, но все пак се базират на реални факти и усещане за живота по време на Второто българско царство.

Този атрактивен център е пример как европейските средства чрез държавните институции, активността на местната власт и креативността на творците на Велико Търново не просто се усвояват, а се влагат в проекти, които имат бъдеще, отбеляза зам.-министърът на туризма Мариела Модева и пожела на мултимедийния център толкова посетители, колкото има музеят “Мадам Тюсо”.

Тя и представители на туристическия бранш, присъствали на церемонията, участват в Търново в международното изложение “Културен туризъм”. В него

над 50 изложители от цяла България

- общини, туроператори, турагенти, сдружения, производители, представят туристическия продукт на своите региони. Специално място е отделено за кулинария, биопродукти и вина “Трапезица - истории за българския вкус”. (Виж инфографиката по-долу.) Гостуват също Румъния, Южна Корея, Северна Македония, Йордания, Индия и Палестина.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене