7 причини да пием ракия според Ути Бъчваров

Ути Бъчваров пие ракия с малка дървена бъчва на рамо.
СНИМКИ: ФЕЙСБУК

След години, прекарани в търсене, дегустиране и проучвания, кулинарният водещ Учи Бъчваров откри своите 7 причини защо всъщност е полезно да консумираме ракия по-често.

“Като човек, носещ фамилията Бъчваров, ракията винаги е била част от семейната ни трапеза. Разбира се, тя трябва да се консумира с мярка и разумно”, казва Ути. “Е, разумът е доста разтегливо понятие все пак... И като стана дума за бъчви, те могат да бъдат от черница, акация или пък от дъб. Но най-добрите бурета са т.нар. пребити бурета. Младите такива са като младата жена - те искат много, дават много и взимат много и ще направят ракията агресивна и стипчива на вкус. Бурето трябва да се изтощи, да се умори. Именно това придава онази така желана мекота и превръща ферментиралия плодов сок в божествено питие. Този метод се използва и за направата на най-изтънчените уискита. Не бъдете свидливи и стиснати за онова количество ракия, което бъчвата изпива по време на процеса на отлежаване. Това е онази ангелска глътка, която бурето поглъща, за да е способно да даде един богат вкус и в същото време нежност на златната течност. 

Защо точно ракия? Нека ви споделя своите 7 постулата за това защо е полезно от време на време да си сипваме по 50 г от нея и да ѝ се насладим без чувство на вина:

1. Повлиява благоприятно имунната система

Ракията укрепва имунната система и ние всички знаем това от нашите баби, които я използваха по какви ли не начини, за да ни лекуват от всякакви настинки и грипове. Е, тогава не ни даваха да пием от чашите, но мажеха краката, гърдите и шията ни с ракия, увиваха ни с вестници и магическото лекарство действаше като истинско чудо! Нейните затоплящи свойства са известни и доказани и затова мисля, че чашка, пълна с 50 г ракия, трябва да е редовна наша компания, когато сядаме вечер на масата. 

Бъчваров присъства на традиционните кушии в Априлци по случай Тодоровден.
Бъчваров присъства на традиционните кушии в Априлци по случай Тодоровден.

2. Намалява и облекчава проблемите на дихателните пътища

Ракията притежава невероятни противовъзпалителни свойства и затова често я употребяваме при болки в гърлото или кашлица. Тя е и отхрачващо средство заради високото си съдържание на алкохол, което действа разхлабващо на различните видове секрет. Твърди се, че ракията е способна дори да намали симптомите при астма.

3. Подобрява съня

Ракията ни успокоява и усмихва. Безспорен факт, дами и господа! Заради това свое успокояващо действие тя действа чудесно, стимулирайки съня ни. Чашка на вечеря преди лягане и заспиваме като дъб.

4. Държи ни млади

Ракията има свойства против стареене. Не вярвате? Да, знаем, че прекалената употреба на цигари и алкохол води до преждевременно стареене и лошо здраве. Но дори само чашка ракия съдържа толкова антиоксидантни съединения, че те могат да помогнат за предотвратяване на някои видове симптоми на стареене, включително кожни бръчки, когнитивни проблеми, лошо зрение и други хронични здравословни проблеми, които се появяват с напредването на възрастта. Главен отговорник за това е и медът, който присъства в някои видове ракии.

5. Грижи се за здравето на сърцето ни

Вече споменахме великите антиоксидантни свойства на ракията и това е подкрепено научно не от едно или два проучвания. Не забравяйте обаче, че злоупотребяването с алкохол е вредно за нашето сърце, а и за целия ни организъм. Затова... внимавайте с количествата!

6. Пази ни от рак

Елаговата киселина е мощно органично съединение, която инхибира растежа и метастазите на раковите клетки. Все още проучванията в тази област са нови и доказателствата са сравнително малко, но ги има. За мен са достатъчни и им се доверявам!

7. Балансира теглото ни

Да, предвид известното ми фино телосложение, този абзац не звучи много тежко от моя страна, но стройната ми фигура не се дължи на пиенето на ракия. Защо?

Много видове алкохол имат високо съдържание на въглехидрати, но ракията не е един от тях. Различни проучвания твърдят, че дори стимулира метаболизма и това я прави предпочитан спътник на вашата чиния със салата. 

Ути готви дивечов кебап на международното изложение “Природа, лов, риболов” в Пловдив.
Ути готви дивечов кебап на международното изложение “Природа, лов, риболов” в Пловдив.

Е, като един известен табиетлия, много горещо препоръчвам ракията да е ледена, постояла във фризера, а чашките да са заскрежени.

Наздраве, верни другари, животът е вкусен! Подобрява съня, укрепва имунната система и дори помага за отслабване, казва кулинарят. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене