Шопската салата е втората най-вкусна салата в света, а овчарската и „Снежанка“ са в топ 15 според класацията на кулинарния пътеводител “Тейст атлас“.
Списъкът с 50 ястия, от които да си оближеш пръстите и да питаш за още, започва с гръцката салата дакос. Тя се приготвя от домати, сирене, сухари и подправки. В челната тройка влизат още шопската салата и тунизийската мишуия, направена от печени на жарава домати, чушки, лук и чесън, смлени на пюре и гарнирани с паста от риба тон и варени яйца.
Другите нашенски представители в топ 50 са овчарската салата, която е на почетното седмо място, а „Сенжанка“ – на 15-о.
Шопската салата е създадена от професионални майстори-готвачи от ДСП "Балкантурист“ през 1956 г. в ресторант "Черноморец“ в тогавашния курорт "Дружба“ (днес "Свети Константнин и Елена“). За пръв път рецептата за салатата се появява през 1956 г. в "Книга за домакинята“.
Коментари (0)
Вашият коментар