Вижте кои бозайници спят най-малко - едва по 2 часа в денонощие

Морските слонове са бозайниците, които спят едва по 2 часа в денонощие.

Зоолози от Калифорнийския университет в Санта Крус, Калифорния, са установили кои бозайници спят най-малко. Оказва се, че рекордьори по кратък сън са северните морски слонове, съобщава сайтът на учебното заведение, цитиран от БТА.

Наблюденията показват, че в естествената си среда тези животни спят най-много по два часа на денонощие.

Северните морски слонове Mirounga angustirostris обитават Тихия океан по западното крайбрежие на Северна Америка. В миналото ареалът им е бил много по-широк, но през 19-и и началото на 20-и век популацията им намалява застрашително заради активния риболов. Оттогава животните са защитени и понастоящем броят им постепенно се увеличава.

Северните морски слонове прекарват по-голямата част от живота си във водата, като излизат на сушата само за размножаване. От десетилетия учените се опитват да разберат как и къде спят.

Авторите на настоящото изследване са поставили сензори по телата на морски слонове, които записват движенията и мозъчната им активност. Оказало се, че те прекарват в сън не повече от 1,1-2 часа дневно, което е рекорд сред бозайниците.

Морските слонове заспиват във водата по време на така наречените "дрейфови" гмуркания, когато спират да се движат и бавно се спускат по спирала към морското дъно. Това трае не повече от няколко десетки минути.

Учените отбелязват, че продължителният сън може да направи тези бозайници лесна плячка за морските хищници. Като са постоянно будни, те могат да избегнат нападения.

Интересно е, че сухоземните слонове също спят малко - само по няколко часа на денонощие.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене