Учени разкриха защо сме пристрастени към селфитата – не е от самолюбие

Снимка Архив

Селфитата не винаги са признак за суета – смисълът зад тях е запечатване на емоциите от преживяванията ни, твърдят експерти.

Когато видим някой, който постоянно позира за селфита, лесно можем да си помислим, че е нарцистично вглъбен в себе си. Проучване обаче доказва, че това не винаги е така, пише в. „Дейли Мейл“. Изследванията сочат, че чрез снимките улавяме по-дълбокия смисъл на моментите, като успяваме да ги предадем от нашата гледна точка. Желанието да се снимаме навсякъде, където отидем идва от подсъзнанието ни, което иска да документира всичко случило се.

 „Въпреки че обществото често се отнася подигравателно към прекомерното снимане, селфитата имат голям потенциал да свързват хората с миналото им, като им помагат да изграждат интересни разкази за него“, казва Закари Нийзе, професор по психология в университета в Тюбинген. Лиза Либи, негова колежка, добавя, че снимките с нашия лик всъщност запечатват голямото значение, което има даденият момент за нас, а не суетността ни.

В изследването участват 2113 души, които са подложени на 6 експеримента. В един от тях те са помолени да прочетат сценарий, в който биха искали да заснемат себе си, като например ден на плажа с приятел, и да оценят важността и значимостта на преживяването. Резултатите показват, че колкото по-важно и съкровено е случилото се за тях, толкова по-голяма е вероятността да си направят селфи. В друг етап участниците е трябвало да разглеждат снимките, които са публикували в профилите си в инстаграм. Те споделят, че когато видят селфитата си, се сещат за самия момент и неговото значение. В случай, че попаднат на пост, в който не присъстват, а просто са заснели заобикалящата ги среда от своята гледна точка, в съзнанието им се възвръща спомена за физическото преживяване, което са имали.

Независимо дали искат да уловят значимостта на момента или самото физическо преживяване, хората не харесват снимките си, ако идеята и целта, която са имали наум се разминава с получения краен резултат. Участниците са категорични – предпочитат да заложат на селфитата, не заради нарцисизъм, а защото по този начин се чувстват повече емоционално обвързани със спомена, когато лика им е на фон.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене