Краси Георгиев влезе в стъклената кутия, в която ще прекара 15 дни пред очите на софиянци

Красимир Георгиев КАДЪР: NOVA

Мирослав Боршош: "Стъклената клетка" е уникален социален и културен експеримент

Социален експеримент „Стъклената клетка“ започва днес в парка пред Националния дворец на културата (НДК) в София. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община, с чиято подкрепа се реализира събитието. То има за цел да стимулира обществото и младите хора към по-устойчив начин на живот, към физическа активност, връзка с природата и ограничаване на социалната изолация.

Предизвикателство е прието от Красимир Георгиев - ултрамаратонец.

"С Краси Георгиев представяме изключителен социален и културен експеримент. Той ще живее затворен 15 дни в стъклен контейнер в центъра на София, за да изследва последиците от социалната изолация, обременяването с комуникация в дигитална среда и липсата на пряк контакт между хората. Експеримент с кауза! Подкрепяме създаването на програма за намаляване на дигиталната обремененост на младежите и за превенция на зависимости." Така коментира заместник-кметът Мирослав Боршош уникалната социална инициатива.

"Стъклената клетка" представлява напълно прозрачен контейнер, в който той ще се самоизолира за период от 15 дни. От 30 април до 14 май няма да напуска „Стъклената клетка“, която ще е оборудвана единствено с пътека за тичане и легло. По този начин ще се постави в пълна социална изолация, но ще бъде пред погледа на цялото общество.

Контейнерът е поставен върху конструкция на височина от 2,50 метра. "Никаква вербална комуникация с външния свят! Сам със себе си и времето в центъра на столицата, Краси ще вижда всичко, случващо се около него, но няма да влиза във вербален контакт с никого. Единствената му комуникация с аудиторията ще са 30-минутни чат срещи всеки ден. Периодично през чата ще получава задачи и предизвикателства от страна на аудиторията", се посочва на сайта на събитието.

Екип от водещи специалисти ще следи отблизо физическото и психическото състояние на ултрамаратонеца. Това са Тодор Тодоров - психофизиолог с дългогодишен практически опит в областта на психологичното профилиране и поведенчески анализ, и д-р Весела Петрова - лекар към клиника по Анестезиология и реанимация към УМБАЛ "Александровска".

Чрез експеримента ще се съберат достоверни данни за вредите от социалната изолация, обременяването с комуникация в дигитална среда и щетите от липсата на живо междуличностно общуване. Тези данни ще бъдат използвани за създаване на програма за ограничаване на социалната изолация, намаляване на дигиталната обремененост на младите хора и превенция на зависимости от всякакъв род. За тази цел събитието ще бъде съпроводено от благотворителна кампания за набиране на средства.

Предизвикателството, което Краси приема, е провокирано от все по-силно задълбочаващата се изолация на съвременния човек, следствие на множество зависимости, най-вече дигиталните, както и в резултат на пандемията от COVID-19, пише на сайта.

Краси Георгиев е ултрамаратонец със световна популярност. Освен това е известен като треньор, мотивационен лектор, диетолог. Сред неговите спортни постижения са успешен финал в най-тежкия в света ултрамаратон – Badwater, в Долината на смъртта, САЩ, с трасе с дължина 216 км. Участвал е в ултрамаратона през Северния полярен кръг Frostskad и 30 ултрамаратона (над 100 км) от Арктика до Камбоджа. Участвал е в легендарния "Маратон на пясъците“ (240 км бягане из мароканската пустиня) и ултрамаратона "Бразил 135+“ (257 км в джунглата). Персоналният му рекорд е ултрамаратон по Коридор 8 – пробягани 1200 км за 15 дни през три държави.

В името на благотворителна кауза преди години той бяга на пътека в продължение на 36 часа.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене