Бебешки пъзели – защо са необходими

Източник: Pixabay

Често в магазините с детски играчки ще откриете разнообразни видове пъзели за съвсем малки деца. Понякога това са части с различни форми, които трябва да паснат в точно определено гнездо или отвор. Друг път предметите трябва да се наредят по цвят или големина, или да се нанижат върху точно определени стълбове. Дали има смисъл от такива играчки, или те са твърде сложни и непонятни за малките детски мозъци и ръце?

Специалистите твърдят, че разрешаването на подобни несложни задачи е изключително важно за развитието на детето не само в умствен, но и във физически план. Ето за какви ползи от бебешките пъзели говорят те.

Фина моторика

Нареждането на различните детайли на точно определени места провокира децата да извършват прецизни движения. Тази тренировка на фината моторика е важна за опознаването на света и за развиването на сръчността на детето от най-ранна възраст.

Координация между очите и ръцете

Това е друг аспект на прецизните движения – те развиват координацията между очите и ръцете на детето. Ако за нас, възрастните, е обичайно да хванем предмет, който виждаме, и да го насочим към друго място, което също виждаме, за най-малките това е специфично действие, което изисква упражнения.

Груба моторика

Когато става дума за груба моторика, се има предвид работата на по-големите мускули на тялото. Те се включват при движения като ходене, скачане, тичане, катерене и др. Работата с малки детайли няма да развие този тип умения на детето, но ако му подарите килим-пъзел, който да нарежда, ще му дадете възможност да упражнява всичките си мускули.

Разпознаване на форми

Бебешките пъзели често работят с различни форми. Това е възможност да научите детето да разпознава формите и техните имена – триъгълник, квадрат, кръг и др. Но дори да не знае имената им, детето ще се научи да сравнява формите и да открива еднаквите, за да може например да пъхне овалния елемент в овалния отвор. В по-сложните пъзели (например с картинки на животни, които се поставят в конкретни гнезда) малкото дете се научава да определя и сравнява по-сложни силуети, което е следващо ниво в развитието на пространственото съзнание.

Развитие на краткотрайната памет и концентрация

Дори най-простите бебешки пъзели изискват внимание, концентрация и кратковременна памет – тя е нужна на детето, за да запомни формата или цвета на предмета, докато търси къде е точното му място. Това упражнение формира невронни връзки в мозъка, които ще са му необходими през целия му живот.

Освен това, подреждането на пъзели учи детето на полезни качества като търпение и упоритост, с помощта на които да постига целите си.

  • Ключови думи:
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене