“Хранилка” на Иван Комита - за дрогата и света на богатите, е на 76-о място в класацията на “Амазон”

Иван Комита по време на представянето на книгата си “Хранилка”
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Авторът разговаря и с продуценти, за да превърне трилъра в сериал

За Георги, сина на крупен олигарх, претърпял отвличане, разказва романът “Хранилка” на Иван Георгиев - Комита. Глътка свеж въздух за него е любовта му с модел от известна агенция. Не след дълго обаче разбира шокираща тайна за момичето, която преобръща още повече света му. 

Героят на Комита се оказва жертва едновременно на богатството и любовта, а цял живот над него тегне властта на доминантната фигура на баща му. В търсене на независимост и щастие попада в нов капан, като приема за свой спътник италианската мафия. Трилърът влезе в топ 100 най-четени произведения на “Амазон”, като зае 76-о място в класацията. 

Голяма част от събитията в книгата са вдъхновени от реални събития, като някои от тях самият Комита преживява лично. Други са плод на въображението му. “Аз съм бил част от този свят и е неизбежно да не съм го пресъздал по един или друг начин в историята на романа”, казва писателят. 

Иван Комита
Иван Комита

Като много динамична описва книгата авторът, сцените се развиват на най-различни места. На въпроса вярно ли е това, което се говори за света на шоубизнеса, Комита отговаря така: “Може да се каже, че това, което се говори за света на модата и шоубизнеса, отчасти е вярно. Там, където са красивите жени, много често са и неудобните предложения. Това е неизбежно. Кой го прави и дали го прави, това вече е друга тема на разговор”. 

Самият той не очаква, че точно неговият трилър ще влезе в класацията на “Амазон”. Оказва се, че платформата дава правото на всеки нов автор да предостави за четене книгата си безплатно за определен период от време. Така повече от потребителите на “Амазон” могат да се запознаят с новопоявилите се писатели и творчеството им. 

“Хранилка” е пренаписвана два пъти в рамките на 5-6 години. А този сюжет Иван Комита използва като шанс да се научи и да развие уменията си. Довършва я, след като записва академията по творческо писане на Рене Карабаш “Заешка дупка”. 

Съвсем реална възможност романът да се превърне в сериал също има. “От година работим по този въпрос. Разговарям с продуценти най-вече за сериал.” Ръка му подава актрисата Деси Бакърджиева. “Тя е една от първите популярни личности, която видя възможност в това и ме вдъхнови”, допълва Георгиев. 

Главното послание в трилъра прозирало и в заглавието. “То символизира съвременния начин на възпитание на младите хора, който не засяга само богатите, но и всяка част на обществото. Когато дадеш наготово нещо, човекът спира да бъде креативен и да се развива”, обяснява писателят. Според него неслучайно на разглезените деца им е трудно да се грижат сами за себе си. “Родителите отнемат естествената склонност на личността на децата им да градира чрез опита в живота. И това осакатява човек и изкусността му да се развива в каквото и да е отношение след това”, казва той. Това важало най-вече за хората с пари - богатите, чиито деца са до голяма степен “на хранилка”.

Главният герой в романа например е отгледан от охранители и детегледачки. Не му се налага да отваря собственоръчно вратите на колите и помещенията, защото друг го прави вместо него. Когато губи всичко това обаче и трябва да се изправи пред тази “задача”, той не реагира, защото няма подобен инстинкт. “Това малко нещо е символ на цялостното възпитание”, допълва Комита.

Дрогата също играе важна роля в романа. Още на първата страница авторът оставя послание до всичките си читатели, свързано със съучениците му, изгубили живота си заради нея. “Защото видях как животът им изтича от тях.”

Макар в романа тезата за наркотиците да е пресъздадена малко по-различно, фокусът остава същият - за заможните хора и кокаина, дрогата на богатите. Съдбата и крахът обаче не се различават за онези, които “не разполагат с толкова финанси и стигат до по-евтин наркотик, който ги убива може би малко по-бързо”. 

В наши дни Иван Комита пише втората си книга, която вече е наполовина готова. Разказва и че този път процесът на работа определено се движи по-бързо. “Човек придобива някакъв опит и започва да познава своите силни и слаби страни.” 

Освен “Хранилка” около автора на книгата, който е и собственик на пиар агенция, има друга интересна история. Този път обаче 100 процента лично негова. Прадядо му е Иван Хасъмски - български революционер, познат още като Комитата. За него Георгиев разказва, че е много интересна личност, но не е от най-популярните революционери в България, защото не се е стараел да бъде под прожекторите, а да изпълни каузата, на която се е отдал. Определя го още като много скромен човек. “Дори след Освобождението, когато е трябвало да кандидатства за пенсия като ветеран от войната, той е бил ощетен. И не му е дадена, въпреки че има много заслуги и физически травми. Навремето не се е опитвал да покаже колко много е направил за страната, за отечеството и за Троянския манастир”, казва правнукът на Хасъмски. 

Плочата пред т.нар. “тайна къща”, къето се е криел Левски.
Плочата пред т.нар. “тайна къща”, къето се е криел Левски.

Ето защо Георгиев иска да напише книга и за него. Все още обаче не е решил дали ще е биографична, или роман. Знае само, че историята на прадядо му е повече от интересна. А и Хасъмски не е бил просто революционер. Многократно той е спасявал и Васил Левски от залавяне. 

Вещите на Иван Хасъмски
Вещите на Иван Хасъмски

Всичко това дори било описано в документи на повече от 100 г. Жилището, в което са укривали Левски, са наричали “тайната къща”. По неофициални данни, преди да замине за с. Къкрина, където националният герой е заловен, в продължение на няколко седмици той се е крил именно там. А за точното му местоположение никой не е знаел. И все пак доказателства за това наистина има, а правнукът на Хасъмски - Иван Георгиев - Комита, смята да развие в бъдеща книга забележителната история на прадядо си и да я разкаже. “Моят дядо е бил една малка, но съществена част от цялото”, завършва писателят. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вики Терзийска отглежда салвия и розмарин в дома си
Христо Пъдев: Няма подготовка за това да си баща
НЛО над България? (Снимки)
Гала, бабата на Лора: Огромно щастие, а тежи само 2,920! (Обзор)
Димитър Бербатов по ханбок в Сеул (Снимки)

Напишете дума/думи за търсене