26 години къмпингуване пред Бъкингамския дворец в Лондон

Мария, Патрик и Еди, който не говори с непознати.
Снимки: Авторката

Мария от Ню Касъл, Патрик от Северна Ирландия, Джон от Лондон и тяхната приятелка Кати в инвалидна количка и забавено развитие от 26 години присъстват на всяко публично кралско събитие.

За целта те изграждат бивак, оборудван с военни сгъваеми легла, спални чували, примуси на газ, диспенсъри за вода, шезлонги за през деня. За коронацията на 6 май те ще прекарат на открито десет дни на тротоара пред парка Сейнт Джеймс и ще са сигурни, че са на челна позиция.

В слънчев и почти лятно топъл лондонски ден, компанията седи навън, радват се на всеки, който спре край тях да си поговорят. Всички са увити със знамена, отрупани със значки и символи на монархията.

Охранителите обясняват, че приятелите са известни на службите по сигурността, както и в двореца. Вярно е, че е забранено разпъването на палатки за бивакуване, но те не нарушават правилата, защото са завързали дълго платнище за преградното съоръжение и под него се крие целият им дом.

Групичката се запознава покрай чакането за процесията за погребението на принцеса Даяна и от тогава не изпускат нито един официален повод.

Джон упорито твърди, че е лондончанин, но тежкият му северняшки диалект не може да се скрие.

- Джон, защо е нужно да прекарате тук десет дни?

- От уважение! Уважавахме и обичахме Елизабет II и сега сме предани и отдадени поданици на Чарлз III, нека Бог му даде сили да бъде крал още много години! Той чува хората, той разбира хората! Някога успях да се поклоня на Елизабет и тя спря погледа си върху мен! Самата кралица ме благослови с погледа си! Хубаво е, че Чарлз е до себе си с добра кралица, която го подкрепя истински.

- Удобно ли Ви е тук дни наред?

- Страхотно удобно е, само дето проклетите птици ме будят още в четири сутринта. Някои са толкова нахални, че направо кацат върху голямото покривало и ни ходят по главите. И сякаш не стига, че ни газят патки и ни кълват отгоре, ами Биг Бен бие на всеки час. Кой може да спи при такива условия? А и аз пия кафе, много кафе, във вените ми вече тече кафе!

- Мария, какво мислите за онова, което направи Хари?

- Мисля, че той е малък завистлив плъх! Мисля, че опозори кралството! Сам съзнава, че е никой и затова вдига шум. Той дори за резервен не става (името на книгата - Spare). Надявам се, че няма да го видя на парада, защото ще му кажа точно какво мисля за него и ще крещя: "Ти си плъх! Твоето място е в подземията на Тауър!" Нали знаеш в добрите стари времена какво щеше да му се случи - или да бъде съден за измяна и обезглавен, или да е избягал в изгнаничество и никога вече да не видим лицето му на плъх!

- Патрик, от Северна Ирландия дотук за коронацията? Защо е важно да видите лично процесията?

- Обичам кралството ни, обичам историята ни! Знам цялата история на великата ни империя, знам как династиите са се издигали и сривали. Уиндзор е велика династия и съм тук, защото съм свидетел на това време!

- Първият Чарлз...

- Е обезглавен, но той е бил слаб и недалновиден крал, той не е разбирал ролята си, не е бил политик. По един или друг начин е било логично да загуби престола.

- Но Чарлз II...

- Да, да - Веселият Чарли. Англичаните обичаме веселбата и затова сме го харесвали. Кой обича войни, данъци и мизерия? А той е бил и грижовен крал, защото по време на Големия пожар в Лондон, той сам е участвал в гасенето. Знаете ли, че после е направил програма за подпомагане на хората, останали без домове? Сега му викат социална отговорност, а той просто е бил баща на своя народ.

- Какво предвиждате за Чарлз трети?

- Много модерни са времената в които той става крал. Днешните шпиони са по-страшни от някогашните, днешните лъжци си служат с модерни методи. На Чарлз III ще е нужна подкрепата на неговия народ, а ние сме този народ.

Центърът на Лодон е

превърнат в крепостно съоръжение

Центърът на британската столица в района на двореца Бъкингам и градините наоколо са превърнати в крепостно съоръжение.

Издигнати са километрични плътни ограждения, високи по четири метра и половина, а хората се движат по алеите като по коридори. По уличните лампи са монтирани високоговорители. Стотици охранители на групи от по трима-четирима са разположени през 20-тина метра.

Стълпотворението от хора, които искат да видят подготовката за коронацията прилича на блъсканица в мол. Не е сигурно дали ако човек отиде на огражденията в непосредствена близост до двореца Бъкингам в 6 вечерта на 5 май, ще намери място за спане непосредствено до оградата.

Запознати с важността на кралските кортежи препоръчват три нощувки. Монтираните десетки подвижни тоалетни все още не работят, затова тези, които решат да спят на място вече са опознали всички обществени места в района.

Сувенирната индустрия работи с пълни сили: продават се всички видове предмети за бита с лика на новия крал на цени между 3 и 300 британски лири; пред музеите се точат километрични опашки и то само от хора, закупили билети предварително - вече никой не може да купи билет на място.

По поляните седят стотици хора, мнозина от които с корони на главите - похапват, пийват биричка, хвърлят залци на преминаващи патки и лебеди и вдигат наздравици за бъдещия монарх.

Джон и с кралска фанелка и специална кралска шапка.
Джон и с кралска фанелка и специална кралска шапка.
Джон показва спалното помещение.
Джон показва спалното помещение.
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене