Най-касовите театрални спектакли

“Светици и перверзници”. 
СНИМКА: Официален сайт на Сатиричен театър “Алеко Константинов”

Този сезон “Орфей” е хитът и най-успешната премиера на Народния театър - със 7823 зрители само досега

Най-гледаната ни театрална постановка за всички времена е “Секс, наркотици, рокендрол”, която цели 30 години се играе с един и същ състав при пълни салони както в Театър “Българска армия”, така и из цялата страна и в чужбина. Първото представление на най-дълголетния спектакъл на Ерик Богосян е на 11 ноември 1992 г., а от тогава до сега главните действащи лица проф. Ивайло Христов, Дони-Добрин Векилов и Коцето-Калки са го играли 465 пъти само в София. И на никого не омръзват.

Театралният феномен е пътувал доста и е събирал бурни овации от зрителите по време на две турнета в САЩ и Канада, веднъж в Австралия и Нова Зеландия, както и навсякъде из Европа. Така спокойно може да се каже, че с около или дори над 500 представления “Секс, наркотици, рокендрол” няма аналог в световен мащаб.

“Секс, наркотици, рокендрол”
“Секс, наркотици, рокендрол”

“24 часа-168 истории” направи проверка, като се допита до всички театри в София за това кои са най-гледаните и успешни театрални постановки този сезон и на кои артшедьоври публиката не може да се насити с десетилетия.

“Орфей” е хитът на Народен театър “Иван Вазов”, събрал само до този момент 7823 зрители. Това е най-успешната премиера, отличена с три награди “Икар” за 2023 г., която категорично е най-гледаното и доходоносно заглавие от афиша на театъра. Авторският спектакъл на световноизвестния словенски режисьор Йерней Лоренци интерпретира историята за Орфей и Евридика.

“Орфей”
“Орфей”

В главната роля и без никакви реплики е Деян Донков, а актьорският състав, избран лично от Лоренци, включва Владимир Пенев, Дарин Ангелов, Димитър Николов, Валентин Ганев, Ненчо Костов, Стелиан Радев, Жорета Николова, Василена Винченцо, Ева Данаилова, Биляна Петринска и други.

Деян Донков в ролята на Орфей, а Василена Винченцо е Евридика
СНИМКИ: СТЕФАН ЩЕРЕВ/НАРОДЕН ТЕАТЪР
Деян Донков в ролята на Орфей, а Василена Винченцо е Евридика СНИМКИ: СТЕФАН ЩЕРЕВ/НАРОДЕН ТЕАТЪР

От Народния театър посочиха, че най-дълголетното тяхно представление е “Хъшове” на режисьора Александър Морфов, което от премиерата си през 2004 г. досега се е играло 324 пъти.

Сцена от "Хъшове"
СНИМКА: НАРОДЕН ТЕАТЪР
Сцена от "Хъшове" СНИМКА: НАРОДЕН ТЕАТЪР

Театралният живот на вечната творба на Вазов започва още преди 119 г. Първата премиера на “Хъшове” на сцената на Народния театър е от 1904 година. Постановката на Иван Попов е продължила да се играе до 1911 г. с участието на големите Кръстьо Сарафов, Гено Тиров, Васил Кирков и на самия Иван Попов. През 1931 г. отново е възкресена от Хрисан Цанков, а после от проф. Кръстьо Мирски. На сцената се изявяват куп наши колоси през годините.

В последната версия на Морфов играят Валери Йорданов, Руси Чанев, Деян Донков, Валентин Ганев, Дарин и Деян Ангелови и други.

Всъщност “Хъшове” на Морфов не надминава по брой представления моноспектакъла на Валентин Ганев, режисиран от Пламен Марков - “Контрабасът”, който е бил аплодиран цели 401 пъти от премиерата си през 2001 г. досега.

„Контрабасът“ на Валентин Ганев.
„Контрабасът“ на Валентин Ганев.

Театър “Българска армия” е дом и на втория спектакъл с най-дълъг живот след “Секс, наркотици, рокендрол” и това е “Много шум за нищо” (от Уилям Шекспир, постановка: Красимир Спасов). Премиерата е през далечната 1997 г. на 18 декември и преди месеци спектакълът отпразнува своя четвърт век. Специално за него е създадена култовата песен на Стефан Вълдобрев “Рай”.

“Много шум за нищо”.  СНИМКА: ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА ТЕАТЪР БЪЛГАРСКА АРМИЯ
“Много шум за нищо”. СНИМКА: ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА ТЕАТЪР БЪЛГАРСКА АРМИЯ

Най-предпочитаното заглавие от афиша на Театър “Българска армия” този сезон е “Представление и 1/2” на Стоян Радев по авторски текстове на всички актриси в театъра без изключение, които участват в него. Дамите винаги излизат пред пълна зала. Това е и най-успешната премиера, селектирана да открие фестивала “Варненско лято” на 1 юни.

“Представление и 1/2”
“Представление и 1/2”

На страхотен интерес се радва и “Кафе с претенция” (по Георги Марков на Иван Урумов). Комедията е направена за камерна зала, но отива на голяма, защото втора поредна година публиката е луда за Иван Радоев, Юлиан Вергов и Моню Монев. Тримата пътуват много из България и чужбина, за да екзалтират зрителите.

“Кафе с претенция”
“Кафе с претенция”

Най-гледаната постановка в Младежки театър “Николай Бинев” е “Дон Кихот” от Мигел де Сервантес на режисьорката Веселка Кунчева.

Зрителите, които са оценили достойнствата на спектакъла от премиерата му на 6 декември 2022 г., са 5136 души.

“Дон Кихот”
“Дон Кихот”

С работата си по “Дон Кихот” Мариета Голомехова е номинирана за две награди “Аскеер” тази година за сценография и костюмография, а Милен Апостолов е в надпреварата за статуетка за театрална музика.

Най-успешните премиери на Младежки театър “Николай Бинев” са “Майстора и Маргарита”, “Дебело прасе”, “Арт”, “Дон Кихот” и “Граф Монте Кристо”.

Най-дълго играният спектакъл пък е “Страхотни момчета” (мюзикъл по Дейвид Язбек, реж. Владимир Люцканов), чиято премиера е била на 25 септември 2008 г.

“Страхотни момчета”
“Страхотни момчета”

На огромен зрителски интерес се радват всички нови заглавия на Сатиричен театър “Алеко Константинов”. Това е театърът, който реализира най-много премиерни представления на сезон.

“Постоянната съпруга - очарователни грешници”
“Постоянната съпруга - очарователни грешници”

През 2022/2023 г. към репертоара на театъра се включват “Постоянната съпруга - очарователни грешници” (от Съмърсет Моъм, реж. Бойка Велкова), “Една задръстена звезда” (от Слав Танев и Боряна Иванова, реж. Калин Сърменов), “Сатирично кабаре II” (от Калин Сърменов и Боряна Иванова, реж. Николай Младенов), “Влюбеният Шекспир” (въз основа на сценария на Марк Норман и Том Стопард, адаптиран за сцена от Лий Хол, реж. Андрей Аврамов, “Светици и перверзници” (от Хосе Варлета, реж. Николай Младенов (за премиерата на представлението специално от Мадрид долетява авторът му Хосе Варлета), най-новата, 367-ма премиера - “Луди за връзване” (от Лоран Бафи, реж. Калин Сърменов) и други.

“Вечеря за тъпаци”
“Вечеря за тъпаци”

Сред най-гледаните и харесвани спектакли на голяма сцена “Щастливеца” са “Вечеря за тъпаци” (от Франсис Вебер, постановка: Иржи Менцел, участват Иван Бърнев, Христо Гърбов, Калин Сърменов, Йорданка Стефанова, Ана Вълчанова и Веселин Ранков), “Влюбеният Шекспир”, “Една задръстена звезда”.

“Влюбеният Шекспир”
“Влюбеният Шекспир”

“Светици и перверзници”, “Смях на сбогуване”, “Искам вашия мъж” са сред най-гледаните представления, играни на камерна сцена “Методи Андонов”, а на сцената на Комеди бар “Happy Сатира” - “Мъжътмиевиновен” и “Извънземни страсти”.

Най-дълго играният спектакъл на сцената на Сатирата е “Вечеря за тъпаци”, чиято премиера е 178-ата поред през далечната 2001 година.

Сред най-доходоносните представления на Сатиричния театър са “Вечеря за тъпаци”, “Влюбеният Шекспир”, “Искам вашия мъж”, “Провинциални анекдоти”, “Мъжът ми е виновен”, “Криворазбраната цивилизация”.

“Искам вашия мъж”
“Искам вашия мъж”

В Театър “София” публиката коронова “Тирамису” (от Йоанна Овшанко, реж. Николай Поляков). От сцената омагьосват с изпълненията си артистичните сирени Лилия Маравиля, Силвия Петкова, Йоанна-Изабелла Върбанова, Мила Банчева, Неда Спасова, Дария Симеонова, Снежана Макавеева, Лора Мутишева.

“Тирамису”
“Тирамису”

Именно “Тирамису” е и най-доходоносният спектакъл за театъра, като не спира да се радва на интерес от премиерата си през 2012 г.

След него по-гледаемост, но с една година по-дълъг живот се нарежда “Госпожа Министершата” (от Бранислав Нушич, реж. Недялко Делчев). На трето място по зритески апетит е “Развратникът” (от Е. Е. Шмит, реж. Стоян Радев). А най-дълго - вече цели 15 години се играе “Ревизор” (от Гогол, реж. Бойко Богданов).

“Ревизор”
“Ревизор”

Сред най-успешните премиери на Театър “София” са “Игри в задния двор” (от Една Мазия, реж.: Николай Поляков) и “Невинно малко убийство” (от Жан-Пиер Мартинез, реж. Надя Панчева), а най-бързо се продава, буквално за часове, детският спектакъл “Феята от захарницата” (от Катя Антонова, реж. Елза Лалева).

“Игри в задния двор”
“Игри в задния двор”

Най-култовата постановка на Театър “Възраждане" е “Ало, ало” на режисьора Роберт Янакиев, който е директор на театъра. Почти целият актьорски състав се изявява в спектакъла, включително и гост актьорите Мира Върбанова и Ивайло Добрев. Пиесата е писана преди сценария на култовия сериал, който според някои класации е най-продаваният в света. “Ало, ало” има много изнесени представления и гостувания, като интересът към нея и така нестихващ, че се очаква да се гледа още дълги години.

“Ало, ало”
“Ало, ало”

Залата на Театър “Възраждане” се пълни винаги и на “Защото на мама така й харесва” (реж. Лилия Абаджиева). Наблюденията показват, че комедията привлича повече зрители и “Квартет за двама” (от Анатолий Крим, реж. Владимир Петков) също го доказва.

“Зимна приказка” (реж. Лилия абаджиева) е една от най-успешните им премиери този сезон, но се очаква скоро да бъде настигнатата и надмината от “Три сестри” (от А. П. Чехов, драматургия на Людмил Димитров, реж. Стилиян Петров).

“Зимна приказка”
“Зимна приказка”

“Три сестри” влиза с четири номинации в битката за “Аскеер” - за главна мъжка роля на Йордан Ръсин, за поддържаща мъжка роля на Свежен Младенов, за сценография на Никола Тороманов-Фичо и за театрална музика на Милен Кукошаров.

“Три сестри”
“Три сестри”

Най-старото представление на Театър “Възраждане” е “Къщата на гнева” (по Федерико Гарсия Лорка, реж. Диана Добрева). Хората искат да гледат и хитовото заглавие от миналия сезон “Рогоносци”, режисирано от Йосиф Сърчаджиев.

Сред спектаклите, които предизвикват най-голям зрителски интерес в Театър 199 “Валентин Стойчев”, е премиерното заглавие “Чест” (от Джоана Мъри-Смит, постановка - Ивайло Христов, с участието на Кристина Янева, Владимир Карамазов, Каталин Старейшинска, Елена Хрант).

“Чест”
“Чест”

Други премиерни спектакли, които се разпродават бързо са “Тигър и дракон” (от Йоана Мирчева, постановка - Юрий Дачев, моноспектакъл на Ованес Торосян), “Винсент в Брикстън” (от Никълъс Райт, постановка - Владлен Александров).

“Нирвана"
“Нирвана"

Не стихва гладът към “Нирвана” (от Константин Илиев, постановка - Стилиян Петров, с участието на Деян Донков и Радина Кърджилова), “Ива е онлайн” (от Ива Тодорова, постановка - Стоян Радев, с участието на Ива Тодорова) и “Боклук” (от Елена Телбис, постановка - Ивайло Христов, с участието на Анастасия Лютова, Светлана Янчева, Весела Бабинова).

“Боклук”
“Боклук”

Театър 199 се отличава с едни от най-дълго играните представления в българския театър. В актуалния репертоарен афиш “Вечерен акт” (по Чехов, постановка - Съни Сънински, с участието на Мария Сапунджиева, Георги Спасов, Съни Сънински) отпразнува 20 години от премиерата си. Спектакълът на Театър “Кредо” - “Шинел” (по Гогол) стана на 30 сценични години, а (“Каквото направи дядо...” по Андерсен) - на 15.

“Вечерен акт”
“Вечерен акт”

15 години публиката аплодира и комедията “Уилям Шекспир - пълни съчинения”. А от 9 се играят постановките “Червено” (от Джон Лоуган, реж. Владлен Александров), както и “Заешка дупка” (от Дейвид Линдзи-Абер, постановка - Ивайло Христов).

В топ 3 по гледаемост на Малък градски театър “Зад канала” са три постановки на режисьорката Бина Харалампиева - “Една испанска пиеса” от Ясмина Реза, “Зорба” и “Червено и черно”, като и двете са драматургична версия на Юрий Дачев.

“Една испанска пиеса”
“Една испанска пиеса”

№1 по години там е неостаряващият спектакъл на Теди Москов по текстове от Захари Стоянов, Стоян Михайловски, Елин Пелин, Найден Шейтанов “Недоразбраната цивилизация/или загадката на пирамидите”, чиято премиера е през 2012 г. С участието на Ирини Жамбонас, Таня Пашанкова, Христина Караиванова, Александър Кадиев, Владимир Зомбори, Евгени Будинов, Емил Котев, Иван Петрушинов, Филип Аврамов.

“Недоразбраната цивилизация/или загадката на пирамидите”
“Недоразбраната цивилизация/или загадката на пирамидите”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене