Стефан Диомов: Английският вариант на "Здравей, как си, приятелю" бе емоционален шок за мен

Стефан Диомов снима "Тоника"

Българският хит е на 23-о място в световна кънтри класация

“Написах песента  специално за един бенефис на “Тониките” през 1994 г. Първото ѝ представяне пред публика бе в операта на Бургас, после и във Варна”, разказва пред “24 часа” композиторът Стефан Диомов историята на “Здравей, как си, приятелю”, която тези дни изненадващо се появи в световна кънтри класация.

Тя проби на 23-о място в Country Top 40 с английски превод на Нейко Генчев от Велико Търново, известен с артистичния си псевдоним Барни Есвил.

“През 1994 г. дори не очаквах, че ще стане хит в България, камо ли пък да влезе в световна класация след 30  години. Просто събирането на двете “Тоники” и “Домино” ме провокира да напиша песен за приятелството, а текстът на поета  Пейо Пантелеев идеално пасна”, казва маестрото от Бургас, сътворил десетки хитове, любими на поколения българи. Този обаче е първият, който пробива в международна класация и се пее на чужд език.

Стефан Диомов
Стефан Диомов

“Това бе приятен емоционален шок за мен, когато научих новината. За да попаднеш в такава класация, оценката си дават 1000 диджеи и журналисти от цял свят”, обяснява Диомов.

От професионална гледна точка казва, че песента звучи много добре на английски и макар с променен аранжимент, мелодиката и духът ѝ не са се загубили. Английският вариант на “Здравей, как си, приятелю” се изпълнява от младата кънтри звезда от Нешвил Сара Харалсън, която всъщност пее партитурата на покойната Ваня Костова от оригинала. Самият Генчев изпълнява мъжката линия. За превода от него Диомов казва, че е перфектен. Новият аранжимент е записан от студийни музиканти от Нешвил, която е столицата на кънтрито в САЩ.

Когато Генчев се обадил да даде съгласието си за участие в класацията, Диомов не хранел големи надежди, че неговата композиция ще попадне там. Преди световния пробив на песента българският вариант има 6 милиона гледания, а на английски трупа хиляди лайкове всеки изминал ден. Това е голяма гордост за маестрото, който от няколко дни с охота изпраща линкове на познати и приятели към ютюб да споделят мнение за английския вариант на култовата песен, печелила много награди у нас.

“Това показва, че една хубава песен може да звучи еднакво добре на всички езици”, гордее се композиторът.

Впрочем това не е единствената българска следа в класацията. Преди нея парчето Live for the Day (нов вариант на “Живей за мига” на Росица Кирилова) се задържа повече от три месеца в световния чарт, наричан в някои страни Hot Disk.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?

Напишете дума/думи за търсене