Защо милиардер осиновява 7 момичета от различни краища на света

Лусинда Райли е авторката на популярната поредица "Седемте сестри"

Лусинда Райли започва поредицата “Седемте сестри” преди повече от 10 г., осмият роман е завършен от сина ѝ. Излизат на български, издадени от КК “Труд”

Кой е Татко Солт? Защо осиновява своите седем момичета? Тези две загадки се разкриват в последната, осма книга - “Атлас. Историята на Татко Солт”, с която завършва уникалната поредица “Седемте сестри” на ирландската писателка Лусинда Райли. Всички те излизат на български език с логото на Книгоиздателска къща “Труд”, като на пазара вече е и дълго чаканата последна част.

За съжаление, тя самата

не успява да довърши осмия роман, тъй като умира от рак

през 2021 г. Книгата е дописана от сина ѝ Хари Уитакър.

Когато за първи път ми хрумна идеята да напиша поредица от книги, базирани на Седемте сестри – Плеядите, бях привлечена от факта, че всяка една от тези митологични сестри е уникална и силна жена – казва писателката. – В представите на някои народи те са били Седемте майки, които са “засели” земята. Исках и да отбележа постиженията на жените през последните сто години, когато толкова често техният принос за превръщането на нашия свят в това, което е днес, е бил засенчен от постиженията на мъжете. Поредицата “Седемте сестри” празнува безкрайното търсене на любов и изследва опустошителните последици, когато тя бъде изгубена.

Всяка от книгите следва историята на отделна сестра и всички са базирани донякъде на

митологията около прочутото звездно съзвездие,

изпъстрени са с анаграми и препратки към митологията. Историята започва в красив замък на брега на Женевското езеро – дома на сестрите Д`Аплиез. Мая, Али, Ася, Тиги, Кики и Електра се събират, когато им съобщават, че любимият им баща, милиардерът, когото са познавали като Татко Солт, е починал. Той ги е осиновил от цял свят и сега те намират пликове, които съдържат улики за своето минало и набор от координати, гравирани върху армиларна сфера, показващи къде баща им ги е намерил.

Първият роман е историята на Мая, най-голямата от сестрите, чиято следа я отвежда до рушащо се имение в Рио де Жанейро, Бразилия.

Там тя започва да сглобява парчетата от мястото, където е започнала историята ѝ. Следващите пет романа следват всяка от другите сестри, докато откриват своето минало и бъдеще, а седмият роман дава отговор на въпроса къде е седмата сестра.

Докато пътувам по света, следвайки стъпките на моите действителни и измислени женски герои, за да разследвам техните истории, аз изпитвам смирение и благоговение пред упоритостта и смелостта на поколенията жени преди мен. Независимо дали се борят със сексуалните, или с расовите предразсъдъци на отминалите времена, губят близките си заради опустошението на войни или болести или създават нов живот на другия край на света, тези жени са проправили пътя за нас, добавя писателката.

Краят на поредицата е историята на Татко Солт, енигматичния баща на сестрите, а неговият характер е видян през очите на скърбящите му дъщери едва след смъртта му. Сагата “Седемте сестри” е

история за човечеството:

за любовта, семейството, радостта, загубата, страха и болката. И най-вече за единствения дар, който ни е запазил през цялото непоносимо страдание: надеждата.

След смъртта на Лусинда Райли синът ѝ Хари Уитакър завършва сагата с последната книга “Атлас. Историята на Татко Солт”. Той прекарва първите години от живота си в провинциалното западно крайбрежие на Ирландия. През 2019 г. Хари и Лусинда стават съавтори в поредицата за деца “Ангели пазители”. Днес Уитакър живее в Йоркшир, Англия, с приятелката си и котка на име Тиги – както се казва и една от сестрите. 

Щастливото семейство на Лусинда Райли през 2014 г.
Щастливото семейство на Лусинда Райли през 2014 г.

Лусинда Райли е родена през 1965 г. в Ирландия. Книгите ѝ са

преведени на 37 езика

Поредицата “Седемте сестри” се превърна в световен феномен, създавайки свой собствен жанр, а има планове за създаване на телевизионен сериал от седем сезона.

Нейните книги са номинирани за множество награди, включително италианската Bancarella, наградата The Lovely Books в Германия и наградата за романтичен роман на годината. През 2020 г. тя получава нидерландската платинена награда за продажби на над 300 000 копия за един роман за една година – награда, спечелена последно от Джоан Роулинг за Хари Потър.

Лусинда е диагностицирана с рак през 2017 г. и умира на 11 юни 2021 г., заобиколена от семейството си.

Всеки от романите следва живота на отделна сестра

№1. Историята на Мая

Мая – най-голямата от сестрите Д`Аплиез, първа започва да търси своите корени въз основа на оставените ѝ данни от Татко Солт. Те я отвеждат в екзотична Бразилия, където открива, че е потомка на много талантливи прародители художници и архитекти. Там тя открива и нова любов.

№2. Историята на Али. Сестра на бурята

Али е втората сестра. Съдбата ѝ е нанесла тежък удар, като в яхтено състезание загива нейната голяма любов. Съкрушена, младата жена решава да открие коя е всъщност, следвайки уликите от Татко Солт. Те я отвеждат в Норвегия, където открива, че е родственица на талантливата Анна Ландвик, която преди повече от сто години със своя ангелски глас пленява сърцето на Европа.

№3. Историята на Ася. Сестра на сенките

Красивата Ася д`Аплиез е на кръстопът в живота си. След смъртта на любимия си Татко колебливата Ася приема покровителството на сестра си Кики и двете заживяват в Лондон. Съдбата я среща обаче със собственика на стара антикварна книжарница в сърцето на града, както и с началото на съвсем нова страница в живота ѝ.

№4. Историята на Кики. Сестра на перлите

Кики д’Аплиез винаги се е чувствала като изгнаник. Но след смъртта на баща си тя е по-самотна от всякога. Нямайки какво да губи, Кики се впуска в разплитането на тайната за собствения си произход. Единствените следи, с които разполага, са черно-бели фотографии и името на жена, която някога е прекосила земята от Шотландия до Австралия и се е превърнала в един от първите заселници на континента.

№5. Историята на Тиги. Сестра на луната

Тайгета, която всички наричат галено Тиги, е най-мистичната и духовна сред сестрите Д`Аплиез. След смъртта на Татко Солт тя последва оставения от него ключ за своя произход, който я отвежда в дивите гори на Шотландия. Там тя се грижи за редки видове животни. Но в Шотландия среща и Чарли Кинеърд – очарователен сърдечен хирург, който обаче е женен и на пръв поглед изглежда повече от недостъпен.

№6. Историята на Електра. Сестра на

слънцето

Електра – най-красивата, най-буйната, най-чувствителната от сестрите Д’Аплиез - е на гребена на славата като най-известния топмодел в света. Но в същото време наркотиците и алкохолът я тласкат към дъното. След като приема смъртта на Татко Солт като поредното предателство на съдбата, тя е на косъм да причини собствената си смърт. Докато хората около нея се страхуват за здравето ѝ, Електра получава писмо от непозната жена, която  твърди, че е нейната баба.

№7. Изчезналата сестра

Всяка от шестте сестри Д’Аплиез е изживяла невероятно пътешествие, за да открие своя произход. Но все още има един въпрос, който е без отговор: коя е седмата сестра в семейството и къде е тя? Сестрите Д’Аплиез ще преобърнат света, за да я намерят. Те разполагат само с една улика – изображение на звездовиден изумруден пръстен. Търсенето на изчезналата сестра ще ги отведе из целия свят – от Нова Зеландия до Канада, Англия, Франция и Ирландия, обединявайки всички в една мисия: да съберат цялото семейство.

№8. Атлас. Историята на Татко Солт

Финалът на сагата “Седемте сестри” е разказ за един бурен живот, съпътстван от много любов и още повече загуби. Измършавяло и болно момче е намерено от добро семейство. Талантът и добрината му го превръщат в любимец в новия дом, а семейството му показва живот, за какъвто не е мечтал. Но момчето е нямо, или поне така смятат всички. Докато израства като млад мъж, влюбвайки се в красивата Ел и посещавайки уроци в престижната Парижка консерватория, той почти е забравил за ужасите от миналото си или за обещанието, което се е заклел да спази. Но в цяла Европа злото се надига и никой не е в безопасност. В сърцето си момчето сякаш знае, че цял живот ще му се наложи да бяга.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Поставиха под попечителство Брайън Уилсън от групата "Бийч бойс"
Криско отбелязва пълнолетие на сцената, ще пее старите си хитове в “Арена София”
Зейн Малик след връзката си с Джиджи Хадид: Не успях да намеря любовта
Африканският черен сапун – новият хит за вашата кожа
Най-опасните диети

Напишете дума/думи за търсене