Боряна Калейн влезе в "отбора на добрите хора" като художничка

Боряна Калейн

Гимнастичката рисува с тяло

на подиума и с душа

на белия лист

Боряна Калейн започва да тренира художествена гимнастика от 6-годишна. С майка ѝ търсят спортна зала, където момичето да тренира, и така се запознават с треньорката Марияна Памукова. Днес Боряна е една от най-добрите ни състезателки в този спорт, а с Памукова са тандем за завиждане.

На световното първенство по художествена гимнастика в София през септември 2022 г. вирусна инфекция спира Боряна да участва буквално часове преди да излезете на подиума.

Жесток малшанс! Естествено,

Боряна е съкрушена

и изживява много тежко

ситуацията

“Не съм очаквала, че може да се случи нещо, което да ме спре от участие на това състезание”, казва Калейн. Тя обаче е силен характер и докато лежи в болницата, и през ум не ѝ минава да се откаже от спортната си кариера.

Слава богу, успява да се възстанови бързо и отново започва да тренира.

И тъй като в живота доброто и лошото обикновено се редуват, Боряна получава покана да илюстрира един музикален албум със заглавие “Мечта за триумф”. Кани я Мариана Добрева-Пищалова, автор на текстовете в диска, която знае, че гимнастичката рисува много красиво.

Мариана завършва специалност “Художествена гимнастика” във ВИФ (сега НСА), тренирала е този спорт, била е в състава на младежкия и женския национален отбор.

През 2000-2001 г. е помощник - треньор на националния отбор, който печели бронзовия медал от европейското първенство в Женева. Била е международен съдия, в момента е зам.-председател на клуба за художествена гимнастика “Левски - Триадица” и зам.-директор на 151 СОУПИ, сега Национално училище “София”. Пише и стихове, което през годините за нея е автотерапия и интимно изживяване.

В стихосбирката си “Ноти в косите”, също илюстрирана от Боряна Калейн, има следния стих.

Ела и Ти! И Ти ела в отбора

на тези, дето искат,

търсят, могат!

В Отбора на Добрите хора.

Така се ражда името на заверата, в която влизат Борислав Мирчев, Станислав Лобошки, Алекс Нушев и други поети, музиканти и певци като Дичо, Етиен Леви, Илия Ангелов, ВГ “Средногорски звън” и др.

Боряна Калейн приема поканата на Мариана Добрева да илюстрира и музикалния албум.

Харесва ѝ идеята,

че може да

експериментира

и да прави това, което за нея обикновено е хоби. Привлича я и целта на проекта - чрез музикалния диск да бъдат събрани средства за обновяване на залата на нейния любим клуб “Левски Триадица”. Тя е строена през далечната 1983 г. и оттогава не е ремонтирана нито веднъж.

Боряна признава, че първоначално е притеснена и не знае дали ще може да се справи с тази задача. “Имах много натоварена програма откъм състезания и лагери, но аз съм човек, който като си постави задача, прави всичко възможно да я изпълни докрай”, казва гимнастичката.

Боряна илюстрира и втория албум - “Мечта за триумф 2”. Вече има опит и самочувствие и това личи в рисунките ѝ. “Всяко едно нещо в началото е предизвикателство, но пък усилията водят до красив финал накрая”, философски заключава момичето.

Откакто се помни,

Боряна обича да рисува

Сега за нея това е терапия и начин за почивка. Признава, че е много амбициозна, понякога амбицията даже ѝ пречи. За нея като спортистка всяко състезание е трудно. Има напрежение, болка от травми и умора.

“Не мисля, че има само едно трудно нещо - казва гимнастичката. - По същия начин както трудностите, така и щастливите моменти са много. Най-хубавите ми са от европейските първенства във Варна през 2021 г., в Тел Авив през 2022 г., както и от световните игри в Бирмингам и Алабама.”

Вече е наясно какво ще прави, след като приключи кариерата ѝ като гимнастичка. Но засега го пази само за себе си. Събраните средства по проекта “Мечта за триумф 2” ще отидат за построяването на три нови учебни стаи към основната сграда на училището в с. Негован, Софийско.

Той е реализиран от Арт пространство СТИЛИСИМО с подкрепата на инж. Алекси Кесяков, кмет на община Челопеч, и Николай Радулов, директор на училището в Негован.

 

Мариана Добрева - Пищалова е създател и двигател на Отбора на добрите хора
Мариана Добрева - Пищалова е създател и двигател на Отбора на добрите хора
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене