Максим Бехар: Събрах 25 лесни рецепти от креолската кухня

Максим Бехар по време на представянето на новата си книга

На Сейшелите смесват европейски, азиатски и африкански вкус с неземно ухаещи подправки

Как се готви по сейшелски? Пиар експертът Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Република Сейшели у нас, не само знае, но и представя 25 популярни рецепти в книгата си “Сейшелски рецепти и още за “Рая на Земята”. Освен че са лесни за изпълнение, те са и достъпни откъм продукти и подправки.

Идеята да ги опише идва след участието на Бехар в предаването “Черешката на тортата” по Нова тв, където той сготви няколко креолски ястия. Още повече, че след появата си на малкия екран той получил стотици обаждания с въпроси за рецепти, за най-доброто време за пътуване към Сейшелите, за забележителности, които да се видят. Според него три са важните неща, за да се опознае една дестинация - природата, хората и храната.

- Коя е най-интересната рецепта за сейшелско ястие, г-н Бехар?

- Всички до една. Креолската кухня е изключително интересна смесица от поне десетина различни европейски, азиатски и африкански кухни, подправките са неземно ухаещи и привлекателни. Обожавам всяко едно сейшелско ястие и го препоръчвам на всеки. Гарантирам, че само от вкуса ще се пренесе на островите за секунди.

- Колко пъти сте били на Сейшелските острови? Какво помните от първото си пребиваване там?

- Бил съм вероятно повече от 20 пъти и със сигурност си спомням първото ми кацане на летището във Виктория през 2004 г. Бях поразен от природата, но оттогава Сейшелите са просто друга държава - много по-развита, хората са далеч по-доволни, по-знаещи и по-любезни. И много комуникативни - Сейшелите са на първо място в Африка по брой активни посетители във фейсбук на глава от населението. И още - по времето на ковида Сейшелите държаха първо място в света по брой ваксинирани. Този факт на практика спаси основния бизнес в страната - туризма.

- Имате ли незабравима история от Сейшелите?

- Имам хиляди истории. Но нека ви разкажа две много смешни и нетипични. Свързани са с моя приятел Младен Гергов от Ямбол, който живее на основния остров Махе от 20-ина години. Не го познавах и когато един ден пристигнах в хотела си, той ме посрещна сърдечно, каза ми, че работи в този хотел, видял е името в регистрациите за деня и просто е решил да ме приветства. Много се зарадвах, дотогава не бях виждал българин на Сейшелите

и от дума на дума се уговорихме да се видим на другия ден, за да се разходим из острова. Когато обаче на сутринта попитах на рецепцията за Младен, момичетата ме изгледаха учудено и ми отговориха, че там няма такъв. Беше мой ред да се учудя, защото бяха същите момичета, и когато им обясних за кого става дума, те в един глас ми казаха, че това не е Младен, а... Грег. Бях като гръмнат. Оказа се, че мениджмънтът на хотела е помолил поне докато работи там, Младен да се прекръсти на Грег (от Гергов), защото като посрещал немските гости с: “Гутен таг, их бин Младен”, те започнали да му викат Бин Ладен. Така от уста на уста всички започнали да го наричат с името на терориста. Сега вече всеки познава Младен като Грег и на острова много малко хора всъщност знаят истинското му име.

Другата история е свързана пак с него. Един ден решихме да бъда кръстник на малката му дъщеричка Мартина - единствената, която аз поне познавах от смесен брак. Бях много въодушевен, но някъде към полунощ Младен ми звънна, за да ми каже, че нито една църква не иска да ни приеме за кръщенето, защото майката е католичка, бащата е православен, а кръстникът е евреин... Много се смяхме. Казах му, че отивам на плажа, за да кръстим Мартина, но в крайна сметка той намери една малка християнска черква, която ни прие, и така всичко завърши благополучно.

Ето и някои рецепти от новата книга на Максим Бехар:

Салата на милионера 

Продукти:

1 палмито (сърцевина от палма), сок от 1 лимон, 2 с. л. зехтин, 1 ч. л. захар, 1 червен лук, нарязан на тънки шайби, 1 с. л. пресен лук, нарязан на дребно, сол и натрошен на едро черен пипер

Начин на приготвяне:

С остър нож отрежете влакнестите слоеве на палмитото и всички твърди части, докато стигнете до нежното сърце. Ако е твърде голямо за обработка, отрежете на две или отделете частта с листа от частта без листа. Палмитото се нарязва на тънко и се държи в съд с половината лимонов сок и малко сол. Това ще спре салатата от окисляване и тя няма да потъмнее. Пригответе своя винегрет, като смесите/разбиете заедно лимоновия сок, захарта, зехтина, лука и пресния лук в купа от неръждаема стомана или керамична купа. Отцедете палмитото и внимателно го поставете във винегрета. Овкусете със солта и черния пипер. Сервирайте винаги леко охладено.

Сейшелска лютивка 

Продукти:

10 над средното люти чушки, 1/4 глава лук, нарязан на ситно, 1/2 домат, нарязан на ситно, 4 билимби (плод от Малайзия), нарязани (или сокът от един лимон), 3 стръка кориандър, 1/2 ч. л. счукан чесън, 1 с. л. растително масло, щипка смлян черен пипер и щипка сол, сок от един прясно изцеден лимон

Начин на приготвяне:

Натрошете лютите чушки със солта в хаванче. Добавете всички останали съставки към чилито в хаванчето и начукайте грубо. Добавете зехтин, лимонов сок и черен пипер и внимателно разбъркайте. Сервирайте в купичка като добавка към което и да е основно ястие. Сол и черен пипер на вкус.

Къри от риба тон със зелено манго 

Продукти:

200 г риба тон на кубчета, 1 зелено манго, 1 глава лук, 1 домат, 2 скилидки чесън, шепа листа от къри, 3 спаначени листа, 1 с. л. куркума на прах, 1 с. л. къри на прах или паста, 150 мл вода, 1 с. л. джинджифил - настърган, 2 с. л. зехтин

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в тигана. Добавете кърито на прах, куркумата на прах и листата къри, разбъркайте и запържете за 30 секунди, но не повече. Внимателно прибавете лука, доматите, мангото, доматеното пюре и продължете да разбърквате. Добавете водата и оставете да къкри леко. Овкусете рибата добре със сол и черен пипер, опитайте се да ги втриете внимателно така, че ако може, те да попият в нея. Овкусената риба добавете в тигана. Сложете му капак и оставете рибата заедно с подправките да се готви на бавен огън за около 5 минути, като разбърквате от време на време. Добавете листата къри. Оставете да къкри за около 2 минути с капак на слаб огън.

Кюфтенца от риба с кокосово къри 

Продукти:

200 мл кокосово мляко, 200 г рибни кюфтенца от риба по избор, 1 с. л. нарязан на ситно лук, 2 скилидки чесън, 3 листа къри, 1 ч. л. мащерка, 1 с. л. джинджифил, 1 ч. л. сол, 1/2 ч. л. черен пипер, 1 ч. л. семена от копър, 1 с. л. куркума, 1 ч. л. къри на прах или паста, 1 люта чушка, 100 мл слънчогледово олио

Начин на приготвяне:

Загрейте олиото в дълбок тиган. Добавете рибните кюфтенца и ги запържете до златистокафяво. Извадете, отцедете от мазнината и оставете настрани. В друг тиган сипете малко кокосово мляко и го оставете да заври. Добавете куркума, къри на прах, семена от копър, листа къри, чесън, джинджифил и лук. Бъркайте само около една минута. Добавете рибните кюфтенца, останалото кокосово мляко и чилито. Оставете да къкри 15 минути, докато сосът се сгъсти. Добавете сол и черен пипер на вкус.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?

Напишете дума/думи за търсене