Васил Василев: Щастлив човек съм, правя това което обичам

Васко Василев, цигулар

Парите не ме научиха на нищо, не носят щастие. Живея в хотели, свиря в хубави зали. Виждам такива неща, които никога няма да мога да си ги купя с пари, споделя цигуларят

"Аз съм щастлив човек, правя това което обичам. Това е Васко. Животът ми непрекъснато се сменя, днес съм рок звезда, утре никой не ме познава", каза пред Мариян Станков – Мон Дьо цигуларят Васил Василев.

Бях страхотна звезда като малък в България. Свирех за президента, за Тодор Живков, правех филми. В момента, в който пристигнах в Москва бях никой, там свиреха 10 пъти по-добре от мен. Трябваше да се състезавам. После дойде перестройката и заминах за Англия, нов език. За мен всеки ден е предизвикателство. Като музикант трябва да си хамелеон. Днес съм Бах, утре съм Вивалди, разказва пред Мон Дьо Василев.

Паганини е неговата легенда. Той е направил цигулката поп инструмент. Хората пишат, че тези когато са били на негови концерти, са чували птици, чували са дявола, представяли са си, и са припадали, споделя цигуларят.

„Моята учителка ми беше казала, ти можеш да свириш каквото поискаш технически, най-важното е да бъдеш добър човек. Баща ми и майка ми са били млади родители, когато съм се родил, аз бях грешка. Майка ми е била на 18 г., баща ми на 19 г. Днес сме повече като приятели. Баща ми беше цигуларят и нямаше въпроса искаш ли да си футболист, а на какво ще свириш – пиано или цигулка?“, спомня си още той.

Василев споделя, че е имал детство, в което е познавал много талантливи артисти и това му е помогнало да бъде това което е в момента.

„Актрисата Невена Коканова, с която играехме в един общ филм „Слънце на детството“ ме заведе в Чехия, за да ми гледат на ръце и там ми казаха, че никога няма да съм милионер, но ще живея като такъв“, каза цигуларят.

Според него най-хубавите концерти са тези, които прави на неговите турнета, за неговата публика. Тези които са за някакви събития, конгрес на партия или коронясване е театър. Но според него, този театър хората го обожават.

Безспорно обаче Василев определи коронацията на крал Чарлз III като нещо истинско, а не като декор, неописуемо чувство и добави: "Тази музика и традиция е нещо, което не се случва често".

По време на коронацията имаше обикновено напрежение. Ако по време на операция на човек, стане грешка, това е напрежение. Голяма работа, че ние например няма да изсвирим нещо както трябва.

"Беше забавно, правехме си селфита, но нямах среща с краля след коронацията. В английските медии излязох като концертмайсторът на Краля, което не е лошо, харесва ми. Като завършване на кариерата става", каза Василев. 

Цигуларят мечтае да бъде на една сцена с артисти като Бионсе, Сам Смит и други.

Музиката ми има много цветове, които се сменят постоянно. Трябва да има и миризма и цвят. Ако имам време бих се научил да свиря и на китара, защото я обожавам., добави той и сподели, че като малък е мечтаел да има собствен ресторант или да бъде портиер.

За него славата не е главозамайваща, но я харесва. Не му пречи, дори му помага.

„Когато съм си в България, където съм известен, хората винаги ми се усмихват. Никога не съм казвал, че съм по-добър от някой друг. Паганини винаги ще бъде по-добър от мен“, с усмивка споделя Василев.

„Но нямам самочувствие да свалям мадами, винаги ми е било трудно. Любовта доста често пречеше на цигулката“, каза той.

За него парите не носят щастие и не са го научили на нищо.

"Живея в хотели, свиря в хубави зали. Виждам такива неща, които никога няма да мога да си ги купя с пари", посочи още той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Карен Хорни - жената, която се изправи срещу Фройд
Как да декорираме правилно дома си с животински принт
Ефектът на Чаровния принц - полезен или пагубен?
7 неща, които трябва да пазим в тайна
Мария Бакалова и още 16 българи са вече част от Европейската филмова академия

Напишете дума/думи за търсене