Ед Шийран победи във второ дело за плагиатство

Песента "Shape of You" на Ед Шийран e най-стриймваната във Великобритания. Кадър: Видео

Британският певец и автор на песни Ед Шийран победи във второ дело за авторски права във федерален съд в Манхатън заради прилики между хита му "Thinking Out Loud" и "Let's Get It On" на Марвин Гей, предаде Ройтерс.

Окръжният съдия на САЩ Луис Стантън отхвърли делото, заведено от Structured Asset Sales LLC, като постанови, че частите на "Let't Get It On", в чието нарушаване е обвинен Шийран, са твърде често срещани, за да подлежат на защита на авторските права.

Шийран спечели отделен съдебен процес за песните в същия съд по-рано този месец.

Стантън председателстваше и двете дела, които се отнасяха до дела на съавтора Ед Таунсенд в класическата песен на Гей от 1973 г. Наследниците на Таунсенд не успяха да убедят съдебните заседатели, че Шийран е нарушил тяхната част от авторското право на Таунсенд върху песента.

В сряда Стантън установи, че комбинацията от акорди и хармоничен ритъм в песента на Гей е "основен музикален градивен елемент", който е твърде разпространен, за да заслужава цащита на авторско право.

Адвокатът на Шийран Илин Фаркас нарече решението "важна победа не само за Ед", "но и за всички автори на песни и потребители на музика", предава БТА.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Футболист №1 на България пя гръцки хит пред съотборниците си в Солун (Видео)
Виктория Бекъм се срещала с Дейвид на паркинги, за да пазят връзката си в тайна
Вижте втория син на Риана (Снимка)
Крива ракета доведе до г-н олигофрен в плуването
Италианската рок група "Монескин" с концерт в Ню Йорк

Напишете дума/думи за търсене