Алекс Сърчаджиева - един живот по действителни случаи

Днес, 20 май, Александра Сърчаджиева окръгля възраст, след която жените стават все по-хубави. Поне така казва една реклама. По случай рождения си ден Алекс получи (не)очакван подарък.

“Урааааааааааа!!! Мноооооооогоооо съм щастливааааа!!! “ИЗКУСТВОТО ДА ПАДАШ” СПЕЧЕЛИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА на Съюза на българските филмови дейци за НАЙ-ДОБЪР ИГРАЛЕН ФИЛМ ?????? Благодаря от цялото си сърце на целия невероятен екип за това изключително приключение??????"

Това написа актрисата на своята фейсбук страница.

Самата Алекс беше номинирана за поддържаща женска роля. Спечели я Дария Димитрова за участието ѝ във филма на Зорница София “Майка”. Да припомним, че Сърчаджиева имаше номинация за главна женска роля за филма “Шивачки” на Людмил Тодоров през 2007 г.

Явно наградите

за Алекс предстоят

Александра Сърчаджиева е родена в София, израства в квартал “Мусагеница”. Майка: Пепа Николова - актриса. Баща: Йосиф Сърчаджиев - актьор. Преди да се роди Алекс, двамата изживяват бурна любов. После се разделят и Алекс остава да живее при майка си.

С баща си се вижда само веднъж. Когато е на 11 години, се среща с него в една сладкарница. Той я черпи със сладолед. От него за Алекс остава само фамилията му, отглеждането ѝ е изцяло от Пепа. Неведнъж момичето казва за баща си, че “този човек не съществува за мен”.

“Тежи ми, че не си говорим с дъщерята Александра. Не бях добър родител за децата си. Добре, че израснаха добри хора, защото от много работа нямах време да им обръщам внимание. Но продължавам да се боря с демоните си.” Тази изповед на Сърчаджиев е отпреди 7 години.

Като малка Алекс била сравнително добро момиче, но правила и пакости. Понеже майка ѝ е от Харманли, през лятото ходела там при баба и дядо. Градът не е далеч от турската граница и веднъж с приятелка решили да отидат пеша до Турция. Била на десетина години. Но съседи ги видели и ги върнали обратно вкъщи.

Като ученичка мечтае да учи международни отношение. Но нямаше как да не стане актриса при това родословно дърво по бащина линия. И то много добра актриса благодарение и на гените, наследени от майка ѝ Пепа Николова - може би най-готиния и щур саморасляк на българското кино и театър.

Прадядото на Алекс се казва Йосиф Фаденхехт, той е юрист и политик. “Фаденхехт” означава “конец за щука”.

Дядо ѝ Стефан Сърчаджиев-Сърчо е един от най-големите български театрални режисьори - специализирал в Париж, създал и ръководил три театъра - “Опитен театър”, Скопския народен театър и Сатиричния. Негови синове са актьорите Йосиф Сърчаджиев, бащата на Алекс, и Стефан Сърчаджиев-Съра. Богдан Сърчаджиев-Бондо е режисьор, а Николай Сърчаджиев - художник.

За най-добър филм на Стефан Сърчаджиев се смята “Хитър Петър”, излязъл на екран през 1960 г.

По време на снимките му той се влюбва в красивата непрофесионална актриса Анастасия Бакърджиева и се жени за нея. Умира през 1965 г.

Алекс е на ненавършени

три години, когато усеща

магията на киното

- Иван Андонов я снима във филма си “Мечтатели”. От този филм момичето си спомня само една гора и един файтон.

В следващия филм на Андонов - “Вампири, таласъми...”. Алекс вече дели мегдан с майка си. На 11 години е и си спомня много неща от снимачната площадка. Едно от най-ярките е, че след като гледа филма, един месец не иска да говори с майка си, защото не може да си представи, че тя е толкова лоша.

Просто ролята на Пепа Николова - Мита, била такава по сценарий.

Двете са заедно и в късометражния филм “Валсове и танга от село Бела вода”, през 2007 г. Малшанс попречва на Алекс да си партнира със самия Михаил Улянов. Преди няколко години в Белоградчик започват снимките на филма “А розите цъфтят през всички режими”, но парите свършват и проектът се проваля.

Алекс завършва 8-о СОУ в София. Когато е на 17 - през 2000 г., влиза в екипа на музикалното предаване по Канал 1 на БНТ “Мело ТВмания” и тук проличава талантът ѝ на водеща. Тя е в компанията на Петя Дикова, Ники Илиев, Йоанна Драгнева, Ива Софиянска и Атанас Михайлов. Всички те стават известни личности.

Александра кандидатства в НАТФИЗ с твърдото решение ако не я приемат, да не опитва повече. На приятелите си казва, че ако не влезе, ще стане бизнес дама. Приета е в Академията и я завършва през 2006 г. в класа на проф. Здравко Митков.

Ето какво каза той за своята възпитаничка: “Алекс беше чудесна студентка. Винаги е държала първите места по време на обучението. Работлива, талантлива... И така се развива и в сегашната си театрална практика.

Ценя много Алекс

в професионално отношение

Работил съм с нея и в академията, и след това. Впечатлен съм как се справя с тудностите, които животът ѝ поднесе, и в този смисъл се възхищавам на стоицизма ѝ и на силата ѝ да продължи напред”.

На 1 септември 2006 г. е назначена на щат в театър “Българска армия”. Играе в постановките “Ножица трепач”, “Процесът срещу Дон Жуан”, “Чайка”, “Боряна” и други.

През 2014 г. отива в Сатиричния театър, където беше последният пристан на майка ѝ Пепа Николова. Там я назначава учителят ѝ проф. Здравко Митков, когато е негов директор.

От 2012-а до 2018 г. води риалити предаването “Биг Брадър”, където си партнира с Ники Кънчев. “Биг Брадър” е особено телевизионно животно, изисква пълна отдаденост. Алекс има вродените качества да отиграва ситуации - по комедиен или пародиен начин според ситуацията”, казва Кънчев за своята партньорка.

Актрисата много добре разказва повествованието, реактивна е и умее да установява бърз контакт с публиката, независимо каква е аудиторията. Каквито и житейски проблеми да има, тя бързо влиза в роля и застава пред многобройните зрители на “Биг Брадър” усмихната и изглеждаща щастлива...

Води самостоятелно и първия сезон на “Игри на волята” през 2019 г. Определя го като предизвикателство за ума, тялото и характера. Участниците в него тестват предела на собствените си възможности, напълно загърбили досегашния си начин на живот.

Таланта на Алекс като водеща оценява и Калин Сърменов, директорът на Сатиричния театър, който я е избрал да му партнира в спектаклите “Кукерикон”, които периодически се вихрят на сцената. Гледах няколко от тях и трябва да ви кажа, че Алекс е повече от добра - с умението си да импровизира, с бързата си реакция и, разбира се, с чувството си за хумор.

Тя казва, че всичко, което е като човек и актриса, е благодарение на майка ѝ. Пепа Николова умира на 22 септември 2006 г. Приятелството и любовта ѝ с актьора Иван Ласкин ѝ помагат да преодолее мъката и трудните моменти. През 2010 г. се ражда дъщеря им София. Ласкин умира на 6 януари 2019 г. и тя още веднъж изживява много трудни моменти, които обаче каляват характера ѝ.

Алекс продължава да играе своя моноспектакъл “На живо” -

разтърсваща и вълнуваща

изповед на актрисата

Разказва как се бори за правото си на обич и любов, как преодолява мъката от личните си загуби и как води битки, за да бъде щастлива и да отгледа дъщеря си София. Впрочем тя вече тръгна по нейния път - играе във филма “Игра на доверие”.

Алекс казва, че ще играе “На живо”, докато има публика. А хората продължават да пълнят залата на Сатиричния театър. Поредното представление е на 26 май.

През есента на 2022 г. от bTV канят Алекс да води предаване, наречено “Животът по действителен случай”. Тя се съгласява, защото вижда и усеща токшоуто като продължение на моноспектакъла ѝ “На живо”, където разказва своята история. Докато “Животът по действителен случай” дава шанс на известни и неизвестни хора да разкажат своите истории, трудностите, които са преживели, мъката и сълзите, които са изплакали... И как са успели да стъпят отново на краката си.

“Смятам, че това предаване вдъхва надежда и дава смисъл на много хора, преживели ужасяващи неща, да продължат напред”, обяснява идеята Алекс. Тя ще продължи да е водеща, когато наесен токшоуто започне втория си сезон.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене