25-годишен българин е новата звезда в италианския покер

Златин е от Варна, но от 6-годишен живее в Ричоне. СНИМКА: ФЕЙСБУК ЗЛАТИН ПЕНЕВ

Златин Пенев, родом от Варна, е спечелил досега 600 хиляди евро от турнири

25-годишният Златин Пенев е новата звезда на професионалния покер в Италия. Въпреки младата си възраст той побеждава наред опитни професионални играчи от всякакви възрасти и националности. Резултатът за личната му банкова сметка досега са 600 хиляди евро, спечелени от различни турнири. Последният – в началото на май в казиното на Сан Ремо, където роденият във Варна българин победи над 3500 участници от цяла Европа. Наградният фонд надхвърляше 1,6 млн.евро.

Златин идва с майка си Диана в Италия още 6-годишен. Завършва училище в адриатическия град Ричоне, област Емилия Романя. От малък е пристрастен по спорта и най-вече по футбола. Като юноша играе в местни клубове, доста е запален в ролята си на нападател и печели дори шампионат на областта. Не е кой знае колко добър по математика в училище, но за сметка на това му се удава информатиката.

Когато е 16-годишен обаче Златин открива таланта си в друга сфера – покера. Участва в малки турнири между приятели, които играят в периода около Коледа. Така изведнъж си дава сметка, че е много по-добър от другите, защото

успява винаги да се концентрира,

да предвиди стъпките на съперниците и да изиграе картите си най-добре. Започва да учи, да се усъвършенства и да се опитва по всякакъв начин да израсне в тази сфера.

Златин е само на 18 години, когато участва в турнир на живо в Сан Марино. Печели първа награда, която му носи 2500 евро. Той е изключително развълнуван, защото на тази възраст това е голяма сума. По онова време момчето работи като барман в централния бар на Ричоне. Затова след като завършва победоносно срещата си по покер в 6 часа сутринта, закъснява за работа. В джоба му обаче са парите от печалбата, които са двойно повече от месечното му възнаграждение като човек бъркащ коктейли. Младежът се замисля къде и как всъщност иска да печели парите си оттогава нататък. Дава си сметка, че покерът може да бъде новото му поприще, което да му носи добри доходи.

Първоначално майка му гледа скептично на намеренията му. Златин обаче се опитва да я убеди в собствените си способности. Малко по малко, когато талантът му в играта на карти проличава ясно и чрез спечелените от него пари, и майка му стига до убеждението, че светът на покера е наистина важен за сина ѝ, който влага много страст. Родителите на картоиграча са разделени, а преди повече от година той губи и баща си, така че остава сам мъж в къщата и отговорностите му се увеличават. Затова той

поема и изплащането на кредита за семейния апартамент

Преди няколко месеца обаче Златин се мести да живее заедно със свои приятели в Малта, тъй като така има възможност да участва във важни международни турнири по покер. В Италия има единствено три казина – в Сан Ремо, Венеция и Сан Венсан. Щом може обаче, Златин се връща винаги в Ричоне.

В интервю за “Кориере Романя” Златин казва, че сега той играе най-вече онлайн, като се изключат пътуванията му за различни турнири в Европа. Обикновеният му “работен” ден започва на зелената маса онлайн в 17 часа следобед и привършва в 1 часа през нощта, но понякога откарва и до 3.

Обича да слуша италианска музика като фон, докато играе. Казва, че майка му, която сега е запалена негова фенка, си има и специални ритуали за късмет, които прави преди участията му във важни турнири. Един от тях е

да държи чесън в стаята против уроки,

друг пък е да закачи червени слипове на лампиона по време на мачовете на Златин.

Именно на майка си младият шампион казва, че посвещава и победите си. Според Златин след като плати данъците върху спечелените досега 600 хиляди евро от покера, смята с останалата част да изплати целия заем за апартамента и да направи различни инвестиции. Знае, че играта на карти за него сега е работа, а не прекарване на свободното време, но въпреки това няма да продължи вечно.

Иначе, извън покера младежът обича простите неща като например вечеря с приятели, но най-вече да се върне в дома си в Ричоне.

Пред сайта на фондация “Фамия арчунеза” Златин разказва и какви са бъдещите му цели –мечтата му е да играе един ден в Лас Вегас. В средите на професионалните покер играчи повечето от тях се познават и уважават по между си. Той играе 4-5 пъти седмично, като един сеанс продължава 8-10 часа, и понякога играе и на 18 маси едновременно.Това значи, че адреналинът му се качва изключително, но въпреки това е необходима максимална концентрация.

През декември 2021 г. Златин става четвърти в турнир по покер в Чешката република, където класирането му носи печалба от  44 800 евро. Тогава участват 535 играчи. След това през лятото на 2022 г. в печели в Малта известния турнир The Poker One, където участват 210 души. Наградата му е 90 хиляди евро. После обаче идва и турнирът PokerStars Summer Festival di Malta, където Златин побеждава и отнася 144 630 евро.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене