Дръзки и в мини момичета, момчетата – в синьо, може и по дънки на бала

Белите кецове пак са подходящ, модната преди папийонка заменена от класическа вратовръзка

Абитуриентският бал е един от малкото моменти в живота на човек, когато изглежда напълно оправдано да се поглезим с някоя наистина шикозна и скъпа дреха. Не че скъпите тоалети са гаранция за стил. Напротив, ако липсва добър вкус, и най-тузарският парижки бутик не може да спаси положението. Затова е важно младите хора да избират с внимание тоалетите, с които ще посрещнат новия етап от своя житейски път, като съчетаят модния полъх с личния си почерк и стил.

Трендовете в балните рокли и костюми се забелязват още предходната година, когато световно признатите дизайнери чертаят контурите на задаващата се модна вълна. Именно тя определи няколко тенденции при абитуриентите този сезон.

Както всяка година, и настоящите абитуриентки залагат предимно на черния цвят и на дългите рокли. Да кажем, че тази тенденция е евъргрийн при всички вечерни облекла, но в никакъв случай не е задължителна. Съвсем подходящи за младостта са смелите цветови съчетания като розово и оранж, синьо и лилаво, червено и магента. С някой от тези цветове или със съчетанието им бихте се отличили насред всички тъмни тоалети, а и ще сте изцяло в тренда на годината, чийто цвят е яркото розово (вива магента).

Роклите не само са в смели цветове, но имат и дръзки кройки. Както казахме, дългата черна рокля е прекрасна, но такова клише! Дизайнерите препоръчват късата дължина, която, особено ако е в забележителен цвят, седи като бижу върху своята собственичка.

Винтидж моделите също са добре дошли на баловете тази година. Романтични модели, дантели, презрамки, тюл, волани, ситни мъниста и пайети са много актуални. При тях се внимава най-вече с обувките и чантата, за да не се стигне до еклектични комбинации. Роклите от 50-те и 60-те изискват обезателно обувка на ток и малка чанта тип клъч. Ако заложите на винтидж от 80-те и 90-те, това означава пера, ресни, гръндж тоалети, макси- или минирокли. Тях може да съчетавате по-смело. Дори с кожено яке или обувка тип кубинка, особено подходящи за дъждовното и хладно време през този май.

При по-модернистичните визии може да се експериментира свободно с обувките и чантите. От години вече по баловете срещаме момичета с официални рокли и бели кецове. Тенденцията се запазва и сега. Ако се спрете на такъв вариант, със сигурност ще танцувате най-дълго в сравнение с всички, които ще се качат на високи токчета.

Как се носят тоалети в златно и сребърно 

Елегантният костюм в тъмносиньо се съчетава успешно с шеговита тениска.
СНИМКИ: АРХИВ И АВТОРКАТА
Елегантният костюм в тъмносиньо се съчетава успешно с шеговита тениска. СНИМКИ: АРХИВ И АВТОРКАТА

Един от открояващите се трендове тази година са тоалетите в златно и сребърно. За предпочитане е роклите да са къси или миди и да се съчетаят с неутрален цвят обувка и аксесоари. Имайте предвид, че самият тоалет, когато е в златно или сребро, изглежда като бижу, и не натоварвайте визията с излишен блясък.

Ако не искате да прекалявате, може да си харесате тоалет с бляскав акцент или в металически цвят, като например електрическо синьо или флуоресцентен нюанс на розовото, зеленото, оранжевото, червеното. И тук важи правилото за минималистичния избор на бижута. Обувки в телесен цвят биха пасвали идеално на тази визия.

Едри бижута с цветни камъни, гримът - лек и естествен

Модата диктува бижутата тази година да са едри, масивни и с цветни камъни. Те са онази подправка в тоалета, която характеризира най-силно личния ви стил. Внимавайте само да не залитнете в кичозната вълна. Ако имате възможност, заложете на дизайнерски изработки.

И още нещо задължително - огледайте се дали сте типът момиче за едри бижута. Ако сте миньонче, масивната огърлица или обеци видимо ще тежат върху вас.

Гримът, прическата и парфюмът често се оставят на заден план, а не бива. С неподходящата визия на косата или грима може да съсипете всички усилия по подготовка на тоалета. Най-добре е да се доверите на специалист, като предварително съобразите заедно цялостната визия. Блясъкът в грима е топтенденция, както и ярките, смели нюанси на червилото и сенките. Тяхната задача тази година обаче е да направят по-изразителни естествените черти на младото лице. Тежкият вечерен грим е тотално демоде.

Бъдете разумни с парфюма. Ако имате любим аромат, най-добре не го сменяйте. Твърде силните и натрапчиви миризми не са подходящи нито за възрастта ви, нито за случая. 

Цветя и пеперуди на ревера на мъжкото сако

При момчетата както обикновено има по-малко варианти. Но те са не по-малко склонни да експериментират от своите съученички. Тенденцията е строгите костюми да отстъпват място пред разчупената визия, която включва дори някой по-спортен елемент. Младежите няма нужда да купуват цялостен костюм. Биха могли да съчетаят сако в един цвят, например зелено, с панталон от друг цвят – например черно или сиво. Носенето на дънки под сакото си остава предпочитано от много абитуриенти, които съчетават често визията със спортни обувки и весел цвят на ризата. Елекът и папийонката все още присъстват в модните течения, макар че класическата вратовръзка се предпочита повече и от дизайнерите, и от самите момчета. Новост от последните години в мъжката визия са кърпичката в малкия джоб и най-вече брошките на ревера. По-смелите абитуриенти избират дори приети за женствени символи като цветя и пеперуди, а настроените на вълна класика – по-стандартни символи и изображения.

Панталоните при момчетата са предимно тесни, като тенденцията е дължината да е над нивото на обувката. За целта може да изберете свежи фигурални чорапи. Саката пък са двуредови, като може да носите своето закопчано само отгоре.

Цветово при момчетата присъства синьото във всичките му нюанси, като по-рядко се срещат черни, сиви и зелени костюми. Дребното каре е на мода, а ако не искате целият ви тоалет да е кариран, може да се спрете на фигурална вратовръзка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене