Дръзката Лорийн може да събере АББА догодина

Лорийн и част от другите участници на тазгодишната Евровизия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Певицата връща Евровизия в Швеция точно за 50-годишния юбилей от пробива на великолепната четворка на конкурса

“Това е толкова поразително... И в най-смелите си мечти не съм си мислила, че това ще се случи”, бяха първите думи на шведската певица Лорийн, след като разбра, че печели за втори път Евровизия. Тя е първата жена, която постига подобен успех в 67-годишната история на музикалния конкурс. Досега само ирландецът Джони Логан е бил двукратен победител в Евровизия, и то през далечните 1980-а и 1987-а година.

Така че стореното от Лорийн е истински музикален подвиг. Още повече че тя решава да участва повторно в конкурса в последния момент. Първо се появява на концерт през миналия ноември в Амстердам с други бивши участници в Евровизия. Аплодират я бурно, но когато я питат дали ще се включи в предстоящото му издание, изглежда изненадана. По-късно ще признае, че към онзи момент наистина не е имала намерение отново да пее на Евровизия, но получава песента “Татус”, харесва ѝ много и решава да я запише. Прави го за рекордно кратко време – само час и половина, защото усеща, че парчето носи енергия, която просто трябва да следва.

Още с първото му представяне пред публика вижда как хората оставят напитките си и започват да танцуват. И въпреки това не е сигурна, че иска да се състезава с него на Евровизия. На екипа ѝ, създал хита “Еуфория”, с който спечели конкурса през 2012 г., му трябват близо 4 седмици, за да я убеди да го направи. След като успяват, новото парче на Лорийн буквално

помита конкуренцията в родната Швеция,

а след това и в Европа. На предварителните концерти в различни европейски градове се виждат стотици хора, пътували от хиляди километри, за да гледат точно нея. Букмейкърите забелязват това ѝ я поставят сред сигурните финалисти в Ливърпул.

39-годишната певица не ги разочарова. Тя не само печели Евровизия, но и поставя рекорд по най-стриймвана песен от конкурса. През първото денонощие след финала му “Татус” е била слушана над 4 млн. пъти в Spotify и е станала номер едно в класациите на музикалната платформа в редица държави, сред които Белгия, Нидерландия, Норвегия и Великобритания. Американското списание “Ролинг Стоун” отбелязва, че Лорийн още с първата си награда през 2012 г. е започнала да пише новата ера на конкурса. След продължителен период на критики, че Евровизия промотира недостатъчно качествена музика, нейната поява е задала напълно различна посока. Тя не само е спечелила конкурса с много изпипана песен, но след това нейната “Еуфория” е доминирала дълго време в европейските класации, също както се е случвало през първите му най-добри години.

Затова отсега се появяват публикации и коментари, че новата победа на Лорийн задължително ще бъде използвана за нещо голямо и запомнящо се. Още повече че тя връща домакинството на Евровизия в Швеция догодина, когато се навършват 50 г. от пробива на AББA на конкурса. Легендарната четворка го печели през 1974 г. с песента “Ватерло”. Така се казва и албумът ѝ, издаден същата година и от който започва нейният път към музикалния връх.

Британският в. “Сън” цитира добре запознат източник с Евровизия да казва, че ще бъдат заложени много пари за събирането на АББА за изданието на конкурса догодина в Швеция. В социалните мрежи пък върви оживена дискусия, че победата на Лорийн може да е изработена точно с цел да подбутне Бени Андершон, Бьорн Улвеус, Анни-Фрид Лингстад и Агнета Фелтскуг да излязат отново заедно на сцената, и то в родината си. Те вече го направиха миналата година в Лондон за стартиране на поредица от виртуални концерти, в които

участват чрез свои  дигитални версии

Шоуто бе проектирано от компания за визуални ефекти на създателя на “Междузвездни войни” Джордж Лукас и се радва на небивал интерес в британската столица. Смята се, че вече е донесло милиард паунда приходи и ще бъде продължено поне още 2 г. Макар да го намират за изключително, феновете на АББА жадуват да видят любимците си на живо и да чуят някои от песните от последния им албум, който записаха след 40-годишна пауза. Самата Лорийн също каза, че стиска палци това да се случи.

Дотогава обаче тя ще използва шума около победата си на Евровизия, за да даде допълнителен тласък на благотворителни проекти по света, в които участва. Когато спечели конкурса през 2012 г. в Азербайджан, тя се срещна с местни правозащитници и открито говори, че правата на човека се нарушават всеки ден в страната. Властите в Баку остро критикуваха дръзката ѝ проява. Даже поискаха да се санкционира за политизиране на конкурса, но организаторите му отговориха, че не е извършила нарушение.

Тя постъпи по същия начин и по време на концерт в Беларус след няколко месеца. По-късно призна, че е била напълно наясно с рисковете, които поема с откритото говорене за човешки права в страни с диктаторски режими, включително да бъде спряна или арестувана на летището, когато се опитва да се върне у дома, но просто не може да мълчи за подобни неща. Певицата посети и Афганистан, за да популяризира шведски проект за изграждане на училище. Според нея образованието е най-важният въпрос, когато става дума за намаляване на бедността и за подпомагане на хората да поемат контрол върху собствения си живот. Лорийн е активен участник и в инициативи за подпомагане на украинския народ. Затова смята и тазгодишната си награда от Евровизия за още по-специална, тъй като Украйна беше формален домакин на конкурса, но заради войната той се проведе в английския град Ливърпул, откъдето стартират легендарните “Бийтълс”.

Истинското ѝ име е Лорин Зинеб Нора Талхауи. Родена е в Стокхолм в семейство с 6 деца. Родителите ѝ са емигранти от Мароко. Майка ѝ пристига в Швеция на 14 г., бягайки от уреден брак в родината си. След 2 г. ражда малката Лорийн. Детството ѝ преминава в шведския град Вестерос, който смята за свое родно място. “Трябваше да порасна бързо. Беше трудно и много бедно”, признава певицата пред “Гардиън”. Едва на 22 г. майка ѝ

остава сама да се грижи за 6 деца

Жени се повторно за швед, когато Лорийн е 13-годишна. От него тя научава, че не е нужно всичко да е борба и че трябва да показваме чувствата си. За нея това е огромна промяна, тъй като до това време е имала само примера на силни жени. Прабаба ѝ бяга с децата си от Мароко в Алжир, предрешена като мъж, за да се спаси от повторен уреден брак, след като първият ѝ съпруг умира. Години наред ходи с мъжки дрехи, за да може да ги отгледа сама.

Пеенето в банята и църквата са единствените моменти, които Лорийн открадва за себе си като дете. Затова ѝ е болезнено трудно да се пречупи, че трябва да пее за публиката, а не за себе си, когато започва да се явявна на музикални конкурси. Когато получава шанс да представя Швеция на Евровизия, си дава сметка, че трябва да се освободи от този сценичен страх, защото иначе той ще контролира живота ѝ. Успява да го направи и успехът не закъснява. През 2017 г. призна, че е бисексуална, но до момента са публично известни само нейни връзки с мъже.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене