Кой е Георги Господинов?

Георги Господинов

На 29 февруари сложих няколко думи за благодарност накрая и затворих ръкописа. Така писателят Георги Господинов обяви преди три години, че е завършил третия си роман - "Времеубежище". В "неподходящо време за излизането на една книга", романът все пак излезе на бял свят точно в разгара на ковид пандемията. 

"Романът, който писах последните години, е завършен. За мен беше утеха и убежище, дано е така и за тези, които ще го прочетат. Представях си как ще излизам бавно от него и ще се шляя безцелно из улиците. Не стана така. Отказаното бъдеще, което той описва, напусна страниците му. Светът е затворил.
Но спрат ли да излизат книги в такова време, значи сме предали тихо и този дом. А не ми се иска". Така Георги Господинов обяви, че е завършил романа си "Времеубежище". 

"Дни, в които не можеш просто да излезеш до книжарницата следобед. Дни, в които самите книжарници и издателства имат нужда от подкрепата ни. Дни на извънредно положение. Но пък всяка книга е извънредно време и извънредно положение сама по себе си. Не иска разрешение, не си търси времето, написана е. Романът идва по спешност със запалени светлини и пуснати сирени, казва Гаустин. Но неговата е лесна, защото сменя времената, както си иска.
На 29 февруари сложих няколко думи за благодарност накрая и затворих ръкописа", пише Господинов.

Роденият в Ямбол Георги Господинов е завършил  българска филология в Софийския университет. С дисертация на тема „Поезия и медия: кино, радио и реклама у Вапцаров и поетите на 40-те години на ХХ век“ става доктор по Нова българска литература към Института за литература при БАН. 

 От 1998 до 2000 г. е хоноруван преподавател в Нов български университет по писане на есе, а по-късно по съвременна българска литература. Работи като редактор е в „Литературен вестник“, седмичен колумнист е на вестник „Дневник“ и редактор за България на излизалото в Оксфорд литературно списание „Orient Express“.

Издава първата си стихосбирка „Лапидариум“ през 1992 г. и тогава е отличен с Националната награда за дебют „Южна пролет“. Следват „Черешата на един народ“ и „Писма до Гаустин“. В „Балади и разпади“ (2007) са включени предишните три стихосбирки плюс нови стихотворения в цикъла „Неделите на света“.

Първият роман на Георги Господинов е „Естествен роман“. Той е издаден в десет издания на български. Критиката го определя като „първия по рождение и по слава роман на поколението на 90-те“. „Естествен роман“ е най-превежданата българска книга след 1989 г. Публикуван е на 21 езика, сред които английски, немски, френски, испански, италиански и др. Изключително рядко български роман бива рецензиран във водещи световни медии.

През 2000 г. излиза сборникът с разкази „И други истории“. 

Вторият роман на Георги Господинов -  „Физика на тъгата“ излиза през 2011 г. с излизането си оглавява класациите за най-продавани книги в България. 

Третият и последен роман - "Времеубежище" е издаден от Издателска къща „Жанет 45“ през 2020 г.

Господинов се слави като най-награждавания извън страната български писател и най-превеждания – негови творби има на повече от 25 езика. Досега е издал четири книги с разкази, а по някои от тях са правени филми - например анимацията на Теодор Ушев “Сляпата Вайша”, номинирана за “Оскар”.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене