Зодиите са сгрешени поне в следващите 23 600 г.

Преди 2000 години съзвездията са били на различни места спрямо човешката перспектива. СНИМКА: НАСА

В момента всеки период от зодиака настъпва с месец по-късно, да не говорим за липсващия 13-и знак

Зодиакът може да бъде начин за проследяване на красивите движения на съзвездията в нощното небе. Оказва се обаче, че те са се променили спрямо първото им картографиране. Преди повече от 2000 години вавилонците са били първата цивилизация, която създава карта на звездите, от която произлиза и съвременният зодиак.

Нещо, което древните хора не са предвидили тогава, е как гледната точка на Земята към съзвездията се изменя във времето.

На пръв поглед зодиакът и делението на 12-те знака изглежда просто - докато Земята обикаля около Слънцето, то се движи през различните съзвездия. Всяко едно от тях и съответстващия му зодиакален знак заемат по 30 градуса от годишния път на нашата звезда, познат още като еклиптика.

При първоначалното разработване на зодиака около 600 г. пр. н.е. неговата начална точка е определена като мястото, където еклиптиката се пресича с небесния екватор. Това е по-известно като пролетно равноденствие в Северното полукълбо, защото се смята за първия ден на пролетта.

Преди около 2200 години тази нулева точка е била в съзвездието Овен,

като така то получава първите 30 градуса от еклиптиката. Следващото съзвездие - Телец, заема от 30 до 60 градуса от пътя на Слънцето, като по същия начин и останалите се разполагат на местата си по еклиптиката.

Древните астролози обаче е нямало как да знаят за “колебанието” в движението на Земята, което с времето ще наруши тяхната зодиакална система. Това “колебание”, което Земята изпитва при обиколка около Слънцето, се нарича прецесия. Тя е промяната в наклона на оста при въртенето на планетата ни. Причина за явлението е гравитационното привличане на Луната и Слънцето.

Прецесията е циклична, като продължава 25 800 години. В резултат на нейното влияние земните равноденствия се изместват, което значи, че съзвездията също са се “изместили”. А докато застанат на първоначалните си места, ще минат още 23 600 години.

В момента всеки период от зодиака настъпва с около един месец по-късно. Така популярният хороскоп се оказва, че не съвпада с положението на Слънцето.

Общоприето е например, че навлизаме в Телец от 21 април до 21 май. Всъщност това е съзвездието, в което някога се е намирало Слънцето през този период, но преди повече от 2000 години. В днешно време нашата звезда навлиза в Телец едва на 14 май. Това не е единственият проблем на зодиака, както го тълкуват астролозите.

Те пренебрегват 13-ото съзвездие в еклиптиката - Змиеносеца,

като вместо това се придържат към зодиака с 12 знака. Когато египетския учен Птолемей създава съвременния зодиакален кръг, той предпочита да го раздели на 12 равни части по 30 градуса, въпреки че е знаел, че Слънцето преминава и през Змиеноцеса.

Астрономът е бил наясно, че зодиакалните знаци са просто удобен способ за наименование на сегментите от по 30 градуса, а междувременно астрономическият зодиак е този, който правилно отчита движението на звездата ни през съзвездията и който се променя спрямо прецесията на Земята.

Това е ясната разлика между астрономията и астрологията - едната е наука, другата - не. Всичко, което изучава астрономията - планети, звезди, галактики, черни дупки, изобщо - цялата Вселена, е основано на факти, докато

астрологията по-скоро се опира на вярвания и философии за живота.

“Астрономията е научното изследване на всичко в космическото пространство. Астрономите и другите учени знаят, че звездите, отдалечени на много светлинни години, нямат никакво влияние върху обичайните дейности на хората на Земята”, казват от НАСА в туитър, като допълват, че “астрологията е нещо друго. Това е убеждението, че позициите на звездите и планетите могат да влияят на човешките събития. Тя не се счита за наука”.

Има и съмнения относно това дали ключовите идеи на астрологията могат да бъдат проверени - нещо, за което повечето учени са съгласни, че е от решаващо значение за една научна дисциплина. За да бъде определена като наука, а не псевдонаука, астрологията би трябвало да прави конкретни и точни предсказания, които могат да бъдат проверени. Повечето от тях обаче са твърде общи и всеки може да ги тълкува различно.

Дори в днешно време да са много различни, астрономията и астрологията споделят общи корени. В същността си те произлизат от желанието за познание у хората, което движи цивилизациите от хилядолетия насам. С напредване на науката обаче астрономията се променя, докато астрологията запазва своите вече установени виждания.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Синът на Иво Карамански се сгоди (Видео)
Абитуриенти на 18 и на 81, покажете ни колко сте красиви!
Аврил Лавин проговори за конспирациите, че има двойничка (Видео)
Ергенът Алек: Нямам шаблон за перфектната жена до мен
Клип показва как рапърът Пи Диди бие и влачи бившата си приятелка

Напишете дума/думи за търсене