Манол Пейков за "Времеубежище": Литературата ни не е получавала подобно признание

Георги Господинов и Анджела Родел с наградата СНИМКА: BOOKER PRIZE FOUNDATION

В цялата си история, още от времето на Симеон Велики, българската литература не е получавала подобно международно признание. Това казва Манол Пейков от издателите на книгата на Георги Господинов „Времеубежище“, която вчера спечели международната награда „Букър“.

Отличието бе връчено на официална церемония в Лондон на писателя и на Анджела Родел, която е автор на превода на романа на английски език, припомня БТА.

„Това е може би най-престижната съвременна световна награда, като изключим Нобела, който обаче се дава за цялостно творчество. Тоест, за една книга няма по-голяма награда в света на литературата“, коментира Пейков. Според него признанието за „Времеубежище“ прокарва пъртина за българската литература по света, като създава любопитство и интерес.

По думите на Пейков,  Георги Господинов е стигнал толкова високо, защото освен голям автор, той е и голям човек. „Има една цялостност, има една почтеност в отношението му, има една последователност. Никога не се изкуши да слезе до нивото на хората, които го хулят, които си измислят неща по негов адрес. Винаги върви след таланта, а не след личното си его. И затова стигна дотам, където се намира. Защото много често, особено когато трябва да се вземе решение кой да бъде пръв сред равни, правилото е това.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лили Иванова подари букет от бели рози на Мариус Куркински
ТЕСТ: Споделяте ли прекалено  много за себе си?
Френски актриси обвиняват режисьори в сексуален тормоз
Журналист създаде инфлуенсърка с AI, 9 й предложиха романтична връзка
Ернестина Шинова и Андрей Слабаков станаха баба и дядо (Снимка)

Напишете дума/думи за търсене