Коя е Тина Търнър?

Тина Търнър през 1996 г. СНИМКА: Ройтерс

Известна с невероятния си певчески глас и харизма на сцената Тина Търнър е един от най-великите и харизматични рок вокалисти в съвременната история. Тя почина на 83 години в дома си в Кюснахт, близо до Цюрих, Швейцария, след дълго боледуване, съобщиха западни издания.

Родената в САЩ певица е известна като „Кралицата на рокендрола“. Придобива популярност като вокалистка на дуото "Айк". Започва кариерата си през 1957 г. и за първи път се появява на запис под името Little Ann.

Родена на 26 ноември 1939 г. в Браунсвил, Тенеси. Истинското й име е Анна Мей Бълок. Тя е второ от общо три деца. Самата Тина има четири деца - Роналд, Реймънд, Ике и Майкъл.

Нейните родители Флойд и Зелма Бълок били земеделски производители. Баща й е бил надзирател във ферма. Той и съпругата му Зелма често се карали и така в началото на 50-те години се разделят, а Тина отива да живее при баба си в Нътбуш, Тенеси. През годините Търнър неведнъж казва в свои интервюта, че е убедена, че родителите ѝ не искали второ дете и затова никога не ѝ показвали какво е любов.

Семейството ѝ се събрало отново след време, но отчаяната ѝ майка избягала от съпруга и децата си, когато Търнър била едва на 12 г. По-късно баща ѝ се жени повторно - за жена, която многократно го наръгва с нож при жестоките им разправии. Проблемите карат Флойд Бълок също да дезертира и изоставя дъщерите си. Те били подхвърляни между роднини, а когато става на 16 г., Тина заживява с майка си в Сейнт Луис, щата Мисури. Там през 1956 г. среща Айк Търнър и започва да свири с групата Kings of Rhythm.

След раздялата си с "Айк" през 70-те години на миналия век и лек спад в популярността й тя прави едно от най-великите завръщания в историята на музиката като соло изпълнител. Нейният мултиплатинен албум от 1984 г. Private Dancer става голям хит по целия свят, което бързо я превръща в един от най-продаваните изпълнители на всички времена.

Тина участва във филмите "Томи", "Лудия Макс 3: Отвъд Клетката на смъртта" и "Последният екшън герой". През 1993 г. за нея е направен и биографичен филм - "Какво общо има любовта с това?", който допълнително доближава световноизвестната изпълнителка до нейните почитатели, разказвайки премеждията, с които се сблъсква в живота.

Тя продава над 100 милиона записа, номинирана е за Грами 12 пъти, като печели 3 награди за цялостно творчество. Тя бе и първият чернокож артист и първата жена, която е на корицата на Rolling Stone.

Историята й с Айк е не по-малко интересна. Първоначално имала връзка със саксофониста Реймънд Хил и когато е на 18 години, му ражда дете - момче на име Реймънд. Него тя губи през 2018 г., когато той се самоубива.

Айк пък, местна знаменитост и упорит женкар, става неин ментор, а впоследствие и втори мъж. Търнър го смятала за “грозен”, но отчаяна да направи музикална кариера и пречупена от вниманието му, се влюбва в него. Виждайки я като път към голямата сцена, за която жадува, той я карал да носи миниполи, за да парадира с дългите си крака, и настоявал да пее възможно най-грубо и секси.

За първи път Айк й посяга, когато тя предлага да прекрати връзката им (въпреки че вече е била бременна от него - бел.ред.). Отговорът му бил да ѝ разбие главата в стоманена
поставка за обувки, след което я изнасилва. Така тя ражда второто си момче - Роналд. Hа 8 декември 2022 г. певицата получава най-ужасяващото телефонно обаждане – че той е починал. Известен още като Рони, вторият й син болдува от рак на дебелото черво и от атеросклеротично сърдечносъдово заболяване. Роналд става част от музикалната група на родителите си, когато пораства и започва да върви по стъпките им. През 1993 г. взема участие заедно с майка си в биографичния филм "Какво общо има любовта с това?", който разказва историята на нейния живот.

Осъзнавайки, че Тина е истинският талант в техния дует, Айк се стремял да я контролира психически и физически. Рядко я изпускал от погледа си, като дори не ѝ давал пари и отказвал да я остави да се вижда с приятели. Айк и Тина стават известни през 60-те и 70-те години, но това, което остава скрито за публиката, е как Айк смазва от бой жена си. Агресията му се засилвала и от употребата на наркотици. “Разбитите устни, насинените очи, изкълчените стави, счупените кости и психологическите мъки станаха част от ежедневието ми”, пише Тина Търнър в една от книгите си.

Заради проблемите си звездата се обръща към будизма. “Опитах се да запазя разсъдъка си, докато се справях с лудостта му”, добавя Тина. Но депресията и унинието от насилието и изневерите на Айк я водят до опит за самоубийство през 1968 г., като се нагълтва с 50 хапчета зад кулисите преди концерт. Музикалният ѝ екип осъзнал, че нещо не е наред, и я откарали в болница, където спасили живота ѝ. Първоначално разочарована, че се е събудила, певицата решила чрез будизма просто да се възползва максимално от живота си занапред.

След години малтретиране Тина Търнър най-накрая се развежда с насилника си през 1978 г. За да се случи това, тя оставя на Айк абсолютно всичко, като единствено иска да използва фамилията му, с която е станала вече звезда. Тогава тя постига един от най-големите си успехи с издаването на албума си Private Dancer от 1984 г.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене