Вижте първия литературен успех на Георги Господинов като дете

Георги Господинов СНИМКА: INTERNATIONAL BOOKER PRIZE

След като Георги Господинов спечели най-престижната международна награда "Букър" с романа си "Времеубежище", от държавния архив в родния му Ямбол публикуваха негово стихотворение, написано, когато Господинов бил 4-и клас.

"С вълнение и гордост екипът на Държавен архив - Ямбол поздравява Георги Господинов!

И тъй като архивите са своеобразни "времеубежища" потърсихме за вас стихотворението за слънцето и слънчогледа, което по думите на родителите му е неговият първи литературен успех", пишат от Държавен архив Ямбол във фейсбук страницата си. 

Стихотворението за слънцето и слънчогледа, което по думите на родителите на Георги Господинов е неговият първи литературен успех СНИМКА: Държавен архив-Ямбол

Българинът получи най-престижното литературно отличие "Букър" на тазгодишната церемония по награждаване на международната награда, която се проведе в Лондон.

Той беше първият български писател, номиниран за престижното отличие, а сега стана и първият български автор, получил го.

Победителят беше обявен на официална церемония в Лондон от председателя на журито на тазгодишното издание на отличието - носителката на "Гонкур" Лейла Слимани.

Романът "Времеубежище" е преведен на английски език от Анджела Родел, която също е част от номинацията за "Букър". Наградата, която е в размер от 50 000 британски лири, се разделя между автора и преводача на книгата-победител.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Аврил Лавин проговори за конспирациите, че има двойничка (Видео)
Ергенът Алек: Нямам шаблон за перфектната жена до мен
Клип показва как рапърът Пи Диди бие и влачи бившата си приятелка
Разлики между зависимите и самодостатъчните жени
Най-големите мислители в зодиака

Напишете дума/думи за търсене