“Първите пет” - документална поредица за живота на Сана Марин

Сана Марин (в средата) и жените в правителството ѝ в кадър от филма

Когато Сана Марин е избрана във Финландия за най-младия министър-председател в света, тя всъщност отваря нова страница в политическата история. Около нея се сформира кабинет от решителни жени, които започват да ръководят страната.

Почти веднага обаче петте лидерки са изправени пред безпрецедентно предизвикателство - пандемията от COVID-19 и мерките, които трябва да предприемат в страната си. След като управляват Финландия по време на пандемията, избухва война, която хвърля Европа в нови сътресения.

А докато изпълняват работата си под високо напрежение, министрите имат деца и личен  живот.

Кои са тези амбициозни, сдържани жени, които движат политическата култура напред и са вдъхновение по целия свят? Откъде идват те и какво ги движи?

Показва го “Първите пет” - първата финландска документална поредица на HBO Max, която предлага интимен поглед към правителството на Сана Марин.

Филмът проследява пътя на бившия министър-председател Сана Марин начело на финландското правителство в безпрецедентни времена. Камерата влиза зад кулисите, за да стане свидетел на живота на световноизвестния женски кабинет, изследвайки темите за властта и женствеността. Така трите серии на документалната поредица - всяка от по 35 минути, предлагат поглед отблизо към живота на изключителни политици, като представят финландския женски кабинет отвъд техните публични роли и споделят моменти на уязвимост и откритост.

“Развълнувани сме от наближаващата премиера на първата финландска документална поредица в историята на HBO Max" - казва Ханка Кастеликова, вицепрезидент “Документални филми”, EMEA, HBO Max. - “Първите пет” обхваща важни теми за властта и женствеността. Дори в страна с големи традиции в участието на жени в политиката жените политици все още са оценявани и критикувани по-строго от своите колеги мъже. Да видиш как кабинетът на Сана Марин, съставен от млади жени, управлява страната, е вдъхновяващо. Вместо само да ни предостави поглед върху едно бивше правителство, този документален филм показва на зрителя, че е дошло времето за по-голям баланс между половете и възрастта на високите позиции за вземане на решения по целия свят.”

Освен във Финландия и други европейски територии, където е налична стрийминг услугата HBO Max, “Първите пет” ще има премиера и на американския пазар. Трисерийната документална поредица е продуцирана от FremantleMedia Finland Oy и е режисирана от Миа Халме. Изпълнителни продуценти за HBO Max са Ханка Кастеликова и Кристиан Викандер.

Преди документалния минисериал HBO Max продуцира антологична поредица от финландски късометражни филми, наречена “У дома, Финландия” (Eristyksissa), и развлекателното предаване “Истинска история, Финландия”, получило номинация за наградата “Златна Венла” за развлекателно предаване на годината.

Премиерата на “Първите пет” е на 9 юни в стрийминг платформата HBO Max. Всички епизоди ще бъдат налични за гледане наведнъж.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пиенето на алкохол ни прави по-тъжни, а не по-щастливи
Фаталната любов на Иван Асен II, която ни обрича на пет века робство
Разговорна хипноза - ефективна манипулация в ежедневието
За разделите и любовта след голямото шоу - Владимир Зомбори и Весела Бабинова
Везни - знакът на балансираната душа

Напишете дума/думи за търсене