Моделката Жени Калканджиева: Дано Мъск чипира само болните, не всички ни!

Жени се бои от чипиране

Да се помогне на болните, но да се спре до там, категорични са родните звезди за поредната инициатива на най-богатия човек на планетата

Илон Мъск обяви, че започва чипиране на мозъците на тежко болни хора с парализирани крайници. Целта е по този начин да се намали болката им, както и да получат по-добра медицинска помощ. Дали това е началото на чипирането на човечеството? Трябва ли да се притесняваме от подобна перспектива? Или тя трябва да се прави само при наистина тежко болни хора?

Изцяло "За" слагането на чипове в човешките мозъци, когато това е с медицинска цел, е Жени Калканджиева.

"Това обаче няма нищо общо с факта, че не понасям Илън Мъск! Не може един човек да си изпраща колата в космоса, а хора в Африка да гладуват. Това са едни такива леки абсурди. Струва ми се, че прекалено много се е насочил към космоса, все едно че тук, на земята, всички ще умираме - каза още бившата шеста в света по красота българка. - Но специално това негово дело е страхотно и ще е само от полза на всеки човек, който има нужда", убедена е Калканджиева.

Шестата в света обаче не спести опасенията си, че "покрай това да не почнат да ни чипират всички".

"Понеже гледам много научна фантастика, се притеснявам да не започнат нещата от филмите да се случват в реалността точно по този начин", добавя Жени Калканджиева.

Известният писател Калин Терзийски също има мнение за новите технологии, базирано на познанията, придобити в столичната Математическа гимназия и след това в лекарската му практика.

За Калин Терзийски имплантите в тялото не са новост
За Калин Терзийски имплантите в тялото не са новост

"Този чип всъщност представлява едни по-сложни протези. Протези със сигурност е имало винаги, още от праисторически времена. Човек първо се е подпирал на тояжка, пиратите пък са ходели с куки на мястото на отсечени ръце... В XX век вече техниката започва да навлиза в човешкото тяло. Ние носим отдавна пейсмейкъри, а при хора, при които има висок риск от камерно трептене или мъждене, предизвикано от тежки, смъртоносни аритмии, се използват дефибрилатори, които се следят от център по спешна дистанционна медицина. Тези хора си носят дефибрилатора в гръдиня кош", каза за "България Днес" популярният белетрист.

"Но когато човек има в тялото си тези устройства, той се намира под чужд контрол и е зависим", пояснява Терзийски.

Писателят цитира и мнението на един от "бащите" на Световния икономически форум в Давос - Шваб, че "дори медицинските устройства могат в края на краищата да се използват за създаване на несвобода и свръхконтрол".

Най-авторитетният бг астролог Апостол Апостолов също сподели пред "България Днес" какво мисли за новия имплант, разработен от Мъск.

"Отнасям се положително към този експеримент, но никой не знае как ще свърши той", каза топзвездоброецът.

Апостол Апостолов е против насилствените експерименти
Апостол Апостолов е против насилствените експерименти

"По принцип имаме един ужасяващ прецедент в Аушвиц, където са правени експерименти с хора, но те са принудителни. По света отдавна се правят експерименти с доброволци, на които се заплаща, и това е напълно приемливо. Но дори и за здравословни цели, пак има риск", подчерта Апостолов.

Той предполага, че хората, на които са поставени тези чипове, "могат да развият свръхестествени способности", и се позова на романа "Кери" на Стивън Кинг.

"Още нищо не може да се разбере, но не вярвам Мъск да е като доктор Менгеле и да върши такива зловещи експерименти. Той трябва да има някакви специалисти, екип, който да му помага от медицинска гледна точка", допълни известният астролог.

"Мозъкът е една от най-неизследваните територии. Тръгнали сме да изследваме света около нас, но не и самите себе си. И чак сега дойде моментът да започнем да го правим. Човешкият мозък е изключително сложен механизъм и никой не може да каже как ще завърши всичко това. В процеса на еволюцията обаче сигурно ще се разкриват все нови и нови възможности на мозъка", надява се Апостол Апостолов.

Нона Йотова пък се оказа запозната с прилагането на тези технологии в сферата на медицината. Актрисата не е изненадана от иновацията на Илон Мъск, когото по думите й уважава като голям учен и забележителен визионер.

"Използването на такъв чип за медицински нужди е безусловно необходимо. Но, естествено, масовото чипиране са глупости. Нали щяха да ни чипират с ваксините, а не се получи", каза актрисата.

Нона Йотова вярва на Илън Мъск
Нона Йотова вярва на Илън Мъск

"Мъск е много умен човек и никога не би направил нещо, което да е опасно. Тук става въпрос за хора с много тежки проблеми и понеже знам, че вече се правят такива неща с парализирани хора и че имат ефект, защо не?", пита се изпълнителката на "Синьо безвремие".

Половинката на ген. Богомил Бонев е убедена, че Мъск никога не би направил "нищо осъдително от морална гледна точка", защото самият той е подчертавал, че технологиите не бива да се използват срещу хората и да са за заплаха за тяхната свобода.

Кичка Бодурова каза за "България Днес", че не е "особено компетентна по темата" и за да изрази своето твърдо мнение, би трябвало да се запознае по-задълбочено с нея. На прима виста обаче певицата заяви, че "ако става въпрос да се помогне на човек, защо не".

"Все пак винаги когато се прави нещо, дори лекарствата имат странични ефекти. Ако те бъдат по-малко от позитивните ефекти, аз съм винаги "за". Защото с всяка година човечеството напредва и ако и тази иновация е път към прогреса, никога не бих се обявила против нея", сигурна е естрадната ветеранка.

По-детайлизирано е становището за импланта чудо на един от най-авторитетните IT специалисти у нас и бизнесмен в сферата на високите технологии Петко Карамочев. Без претенции да поставя точката над "i", той напомни пред "България Днес", че "Мъск и Бил Гейтс говориха по тази тема преди много време".

Петко Карамочев: Има хапчета, които са като чип
Петко Карамочев: Има хапчета, които са като чип

"Този имплант е нещо като екстеншън на кортекса в мозъка. Превръща те от дизабилити в абилити. Нямам идея докъде ще ни доведе това, но е вече факт. Това съществува и в момента във вид на хапче, показано във Limitless с Брадли Купър", обясни IT специалистът.

"Досега, доколкото знам, опити са правени с шимпанзета и са били успешни", разкрива той.

Петко Карамочев подчерта, че "изкуственият интелект вече съществува от доста време".

"Аз мога например да ви запиша гласа и след това да говоря на някой друг с вашия глас. Много сме близо до Нео от "Матрицата", обобщава бизнесменът.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене