Инстаграм насърчава профили на педофили

  • Алгоритмите на инстаграм насърчават интереса към незаконно съдържание
  • Настоящи и бивши служители на Мета изчисляват, че педофилските профили са стотици хиляди, дори милиони

Една от най-популярните социални мрежи инстаграм помага за свързването и популяризирането на огромна мрежа от профили, които поръчват и закупуват сексуално съдържание за непълнолетни. 

Това показва разследване на "Уолстрийт Джърнъл" и изследователи от Станфордския и Масачузетския университет. 

Педофилите отдавна използват интернет пространството, но разликата в случая е, че алгоритмите на инстаграм насърчават интереса към незаконно съдържание. Социалната платформа, собственост на Мета, насочва педофилите към продавачите на незаконно съдържание чрез системи за препоръки. 

Оказва се, че в инстаграм директно може да търсите хаштагове като #pedowhore и #preteensex. Тези тагове ви свързват с профили, ползвали тези термини. Те най-често съдържат материали с детски сексуален характер. 

В някои от профилите дори ви приканват да си "поръчате" конкретни действия. Включени са цени за видеоклипове на деца, които се самонараняват и снимки на непълнолетни, които извършват сексуални действие с животни. Ако заплатите подходяща цена, децата са на разположение и за срещи на живо. 

Популяризирането и разпространяването на сексуално съдържание с малолетни и непълнолетни нарушава правилата от Мета, както и законодателствата на редица страни. 

От Мета признаха, че имат проблеми в прилагането на това правило и заявиха, че са създали специална работна група, която да се справи с проблема. 

"Експлоатацията на деца е ужасяващо престъпление. Непрекъснато проучваме как да предотвратим това", увериха от компанията. 

По данни на компанията през последните две години са премахнати 27 педофилски мрежи. След разследването на "Уолстрийт джърнъл" в инстаграм са блокирани хиляди хаштагове, които сексуализират деца. От инстаграм увериха, че търсенията, свързани със сексуално насилие, са ограничени от системата. Работи се и по това алгоритмите да бъдат променени, за да не може педофилите да се свързват помежду си. 

Изследователи от Центъра за киберполитика към университета в Станфорд изготвят количествен анализ на функциите на инстаграм, които помагат на потребителите да се свързват помежду си и да намират съдържание. Те успяват да идентифицират мащабни общности, които насърчават педофилията. 

Създадени са тестови профили за целта. Те преглеждат един единствен профил в инстаграм и веднага са "уловени" от алгоритъма "предложени за вас", който им препоръчва предполагаеми продавачи и купувачи на детско сексуално съдържание. Последването само на няколко от тези препоръки е достатъчно, за да се "наводни" тестовият профил със съдържание, което сексуализира деца.

Използвани са хаштагове, свързани със секс с непълнолетни и така са открити 405 продавачи на педофилски материали. 112 от тези профили са имали общо 22 000 последователи. 

Настоящи и бивши служители на Мета изчисляват, че педофилските профили са стотици хиляди, дори милиони. От компанията съобщиха, че активно се стремят да премахват тези потребители, като само през януари тази година за изтрили 490 хил. акаунта за нарушаване на политиките за безопасност на децата. 

Социалната мрежа инстаграм има повече от 1,3 милиарда потребители и е особено популярна сред тийнейджърите. Изследователите от Станфорд класифицират проблема с педофилията в платформата като "особено сериозен". 

Борбата на социалните мрежи с педофилията се съсредоточава главно върху издирването на изображения и клипове, които вече един път са посочени като сексуална злоупотреба. Те поддържат база данни с такива файлове. 

През 2022 г. само в САЩ интернет компаниите са предали 31,9 млн. доклада за детска порнография. 85% от докладите са подадени от Мета, която има повече от 3 млрд. потребители в своите приложения - Инстаграм, Фейсбук и Уатсап. 

Алгоритъмът на Мета, който проверява за детска порнография, обаче е неспособен да открие изображения, които са извън базата данни. 

В останалите социални мрежи също има проблем. В Туитър са открити 128 акаунта, които предлагат за продажба сексуални материали с деца, но това е по-малко от 1/3 от броя на профилите, открити в Инстаграм. Екипът на Станфорд установи, че платформата на Илон Мъск се справя доста по-бързо с отстраняването на такива профили, отколкото тази на Зукърбърг. 

Педофилското съдържание изглежда се разпространява най-малко в ТикТок, която в момента е една от най-популярните социални мрежи сред подрастващите. 

Основният проблем на Инстаграм изглежда е контрола върху т. нар. хаштагове (ключови думи). Те са основна част от откриването на съдържание в Инстаграм и позволяват на потребители да маркират и намират публикации, които представляват интерес за определена общност. 

Педофилите също си имат избрани хаштагове. Термини за търсене като #pedobait са използвани за маркиране на хиляди публикации, посветени на рекламиране на сексуално съдържание с участието на деца, което ги прави лесно откриваеми за купувачите, установяват академичните изследователи. От Мета заявиха, че са в процес на забрана на подобни термини. 

Инстаграм позволява на потребителите да търсят термини дори и когато алгоритмите знаят, че това е свързано с незаконни материали. В такива случаи излиза известие, което предупреждава потребителите, че "тези резултати може да съдържат изображения на сексуална злоупотреба с деца", но въпреки това имате опция да видите резултатите. 

Педофилската общност в Инстаграм дори използва кодови съобщения. Емоджитата в приложението са използвани като вид код. Например изображение на лична карта означава "малолетно лице", а това на пица - "детска порнография". 

Профилите се идентифицират като "продавач" или "s3ller" и дори много от тях посочват предпочитаната форма на плащане. 

На теория тази "стегнатост" на педофилската общност в Инстаграм би трябвало да улесни екипа на Мета в борбата срeщу педофилията. Но потребители сигнализират, че десетки доклади за детска порнография в Инстаграм остават без отговор в продължение на месеци. 

От Мета съобщават, че има софтуерна грешка, която не позволява да се обработват голяма част от потребителските доклади. 

Налице обаче е и друг проблем. Инстаграм може да наложи санкция на един профил, но не и на устройството, от което се ползва той. Тоест, ако изтрият профила ви, вие може да си създадете резервен такъв. 

Ролята на Инстаграм в разпространението на детска порнография е неприемлива според "Уолстрийт Джърнъл". Въпреки многобройните уверения от компанията, че се бори с проблема, проверка установи, че някои от проблемите все още не са решени.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пиенето на алкохол ни прави по-тъжни, а не по-щастливи
Фаталната любов на Иван Асен II, която ни обрича на пет века робство
Разговорна хипноза - ефективна манипулация в ежедневието
За разделите и любовта след голямото шоу - Владимир Зомбори и Весела Бабинова
Везни - знакът на балансираната душа

Напишете дума/думи за търсене