Брошка, създадена от Салвадор Дали, е продадeна за близо $1 млн.

Салвадор Дали. Снимка:biografiasyvidas

Брошка във формата на морска звезда, изработена по проект на Салвадор Дали, беше продадена за 982 800 щатски долара на търг на аукционна къща „Кристи“ в Ню Йорк, съобщи „Арт нюзпейпър“ и БТА.

Украшението „Etoile de Mer“ представлява червено-бяла морска звезда, изработена от рубини, диаманти и голяма перла в центъра.

По неведомо хрумване на сюрреалиста Дали от пипалата на морската звезда излизат дървесни клонки със зелени изумруди. Бижуто включва и две допълнителни, прикрепящи се отстрани пеперуди, изработени от диаманти, сапфири и изумруди. Продажбата на брошката бе под прогнозната ѝ стойност между 1 млн. и 1,5 млн. щатски долара. Наддаването се проведе в сряда, 7 юни.

Брошката някога е принадлежала на светската дама от Роуд Айлънд Ребека Харкнес (1915-1982 г.), която през 1947 г. се омъжва в Ню Йорк за наследника на „Стандард ойл“ Уилям Хейл Харкнес. Тя е голяма балетна меценатка, която основава компанията „Харкнес“ през 1964 г. По време на 11-годишното си попечителство над балетната трупа Ребека Харкнес поръчва на художници, включително на Дали, да рисуват декори за представленията. Проектът поставя началото на приятелството между Харкнес и Дали. Когато Харкнес умира през 1982 г., прахът ѝ е положен в инкрустирана урна-бижу на стойност 250 000 щатски долара, проектирана от Салвадор Дали, в съответствие с нейното желание.

Десетилетия след смъртта ѝ животът на Харкнес става тема на песен на певицата Тейлър Суифт от албума „Folklore“ от 2020 г., благодарение на връзка между двете жени по линия на недвижимите имоти. През 2013 г. Суифт купува бившия дом на Харкнес, наречен „Холидей хаус“, на брега на Роуд Айлънд за 17 млн. долара. Навремето Харкнес е организирала големи партита в крайбрежното имение, което е вбесявало съседите.

В песента „Последната велика американска династия“ Суифт пее за партитата на Харкнес и скандалната ѝ репутация. Певицата прави паралел между себе си и жената, която някога е живяла в дома ѝ в Роуд Айлънд, като пее, че и двете са си прекарвали чудесно, съсипвайки всичко около себе си.

Брошката, носена някога от Харкнес, е най-ценното бижу, проектирано от Дали, което е продавано някога на търг. През 1949 г. Дали подписва договор с производителя на бижута „Алемани енд Кампъни“ за реализиране на сюрреалистичните му проекти.

В търга на бижута на „Кристис“ в сряда бе включен и проектът на хартия на Дали за брошката "Etoile de Mer". Скицата бе продадена за 52 920 щатски долара на същия участник в търга, който е закупил брошката с форма на морска звезда.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене