Георги Господинов и Бербатов празнуват заедно рождения ден на крал Чарлз III в София

Георги Господинов заедно с дъщеря си (вляво), Анджела Родел и Димитър Бербатов
СНИМКИ: НАЙДЕН ТОДОРОВ

Рут Колева и Мила Робърт изпълниха британския и българския химн в джазирани версии

Първият рожден ден на Чарлз III, вече официално като крал, беше отбелязан в четвъртък на пищен прием в британската резиденция на посланик Роб Диксън в София. Впечатляващата английска градина посрещна стотици гости, представители на българския хайлайф - от най-известните дипломати и политици до ерудирани журналисти и хора на изкуството.

Там беше и една емблематична двойка, чиито изяви все по-често са повод за радост и национална гордост. Несъмнено тя предизвика такова вълнение у останалите познати на българския екран личности, че на моменти дори неволно изместваше фокуса от темата на събитието към себе си. А тя все пак бе рожденият ден на един от най-влиятелните монарси в света.

Димитър Бербатов се здрависва с британския посланик Роб Диксън.
СНИМКИ: НАЙДЕН ТОДОРОВ
Димитър Бербатов се здрависва с британския посланик Роб Диксън. СНИМКИ: НАЙДЕН ТОДОРОВ

Това бяха писателят Георги Господинов, автор на романа “Времеубежище”, и американката Анджела Родел, която го преведе на английски език. Двамата наскоро получиха престижната международна награда за литература “Букър”. Господинов бе придружаван на партито и от своята дъщеря. Те прекараха известно време заедно със златния български футболист Димитър Бербатов. На моменти

около тях се струпваше опашка от хора, които искаха да поздравят

звездната компания и да се снимат с нея. Самият британски посланик отправи специални благодарности към писателя в своята реч, като отбеляза приноса му в културните отношения между България и Великобритания.

Рут Колева изпълнява британския химн.
СНИМКА: ФЕЙСБУК НА БРИТАНСКОТО ПОСОЛСТВО
Рут Колева изпълнява британския химн. СНИМКА: ФЕЙСБУК НА БРИТАНСКОТО ПОСОЛСТВО

Освен него сред специално отличените гости бяха директорът на “София филм фест” Стефан Китанов и градинарят на посолството Валентин Въльовски, на които през април самият крал Чарлз III отреди почетни оредени за принос към укрепването на отношенията между двете страни.

Въльовски се грижи за емблематичната английска градина вече повече от 30 години, а през далечната 1998 г. той има честта да се срещне лично с Чарлз, който по онова време е принц на Уелс.

Мила Робърт изпълнява българския химн.
СНИМКА: ФЕЙСБУК НА БРИТАНСКОТО ПОСОЛСТВО
Мила Робърт изпълнява българския химн. СНИМКА: ФЕЙСБУК НА БРИТАНСКОТО ПОСОЛСТВО
Двамата засаждат орех в градината. Днес пред високото широколистно дърво е поставена табела, която разказва накратко завладяващата история, която осмисля професионалния път на трудолюбивия мъж. Два месеца след новината за почетното отличие тя е обновена, като на нея вече е записано и че градинарят е получил почетен орден за заслугите си на работното място.

Аплодисментите на стотиците гости на събитието събра и обичаната заместник-посланичка Лин Чарлз. След 5 г. служба в София на нея скоро ѝ предстои да се завърне в Лондон.

Кралският киш, известен още като киша от коронацията
СНИМКА: АВТОРЪТ
Кралският киш, известен още като киша от коронацията СНИМКА: АВТОРЪТ
Интересен факт за монарсите на Великобритания е, че те отбелязват рождения си ден два пъти в годината. Тази практика е наложена, защото обикновено празненствата се организират на открито, което предполага, че времето трябва да е хубаво. Затова независимо на коя дата е роден кралят (Чарлз е на 14 ноември), празникът се отбелязва през юни. Така на практика

монархът отпразнува 75-ия си рожден ден предварително

И тъй като му беше едва първият като крал на Великобритания, от посолството в София бяха подготвили специална изненада, която да отличи събитието. Певицата Рут Колева изпълни британския химн, а след това Мила Робърт блесна с джазирана версия на българския.

Пролетно рулце
СНИМКА: АВТОРЪТ
Пролетно рулце СНИМКА: АВТОРЪТ

Кетърингът на събитието също бе типично английски. Сервиран бе добилият популярност по време на коронацията през май кралски киш, който самият Чарлз избра за официално ястие на своята церемония. Той се състои от маслено тесто в комбинация с яйца, чедър, спанак, бакла и подправки. Поднесени бяха и йоркширски пудинг - традиционно британско печиво, което се състои от две части - тесто и тънко нарязано телешко месо, както и пролетни рулца и известните фиш енд чипс. Гостите можеха да опитат автентична бира, направена в България, но по специална английска рецепта, както и известната британска напитка “Чашата на Пим” (от англ. Pimm's). Историята на това питие датира от 1800 г. Приготвя се с много плодове, джин, безалкохолна напитка и специален алкохол - Pimm's No1, който бе доставен специално от Великобритания.

Йоркширски пудинг
СНИМКА: АВТОРЪТ
Йоркширски пудинг СНИМКА: АВТОРЪТ
Десерт с маскарпоне и плодове
СНИМКА: АВТОРЪТ
Десерт с маскарпоне и плодове СНИМКА: АВТОРЪТ
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Абитуриенти на 18 и на 81, покажете ни колко сте красиви!
Аврил Лавин проговори за конспирациите, че има двойничка (Видео)
Ергенът Алек: Нямам шаблон за перфектната жена до мен
Клип показва как рапърът Пи Диди бие и влачи бившата си приятелка
Най-големите мислители в зодиака

Напишете дума/думи за търсене