Пазят в тайна кой ще управлява парите на Лили Иванова

Лили Иванова
СНИМКА: ИНА ЯНЕВА

Примата на българската музика прехвърли цялото си наследство на едноименна фондация с цел популяризиране на българската музика. Но не казва кои са настоятели на организацията

Най-голямото име на българската поп музика Лили Иванова създаде фондация “Лили Иванова”, на която прехвърля цялото си наследство - духовно и материално. Целта на организацията е да се популяризират достиженията на българската музика и култура в страната и чужбина и да се повишава тяхното ниво.

Лили Иванова е изпълнителен директор на фондацията, но ще има и настоятелство, което ще помага в дейността. Вече е поканила хората, които ще бъдат в него, имената им засега са тайна, но скоро ще бъдат обявени официално. Учредители заедно с Лили Иванова са Даниела Станкова и Николай Недеков, които са единствените известни засега членове на настоятелството.

В задълженията на фондация “Лили Иванова” влиза и “опазване и управление на имуществото на певицата след нейната кончина – движимо и недвижимо, финансови активи, права върху интелектуална собственост и др”. В това число влизат и двете компании на Лили Иванова ЕТ “Лили Иванова” и “ЛИ 1”, във втората от тях има натрупани близо 2 млн. лева, според Търговския регистър.

Идеята за фондацията се появява преди много време. Звездата, която винаги е казвала, че принадлежи на своята публика, дълго обмисля как да бъде съхранено и след нея огромното творчество. В дългогодишната си кариера тя има издадени 38 самостоятелни албума, над 45 малки плочи със сингли, над 15 компилации и различна продукция, издадена в Румъния, Турция, Испания, Германия и СССР. Вероятно бройката е още по-голяма, защото навремето “Балкантон” не е смятал за необходимо да уведомява изпълнителите, когато издава техни продукции в други страни. Така че с времето екипът на Лили Иванова случайно открива различни плочи и компилации, които са били пускани извън границите на страната ни. Концертната дейност на примата също е повече от впечатляваща, тя има над 11 хиляди концерта и участия у нас и в чужбина.

Затова най-важната задача на фондацията е да съхранява творчеството на най-големия български поп изпълнител за всички времена и да пази името за бъдещите поколения като творец с изключително голям принос за българската култура.

Поетът Стефан Цанев нарече Лили Иванова “пеещото сърце на България”, а нейната мисия винаги е била да дарява любов, да възпява любовта, да създава творчески и естетически категории, които да бъдат пример за българите.

Популяризирането и разпространението на голямото творчество на примата на българската музика, включително и след нейната кончина, ще става чрез всички възможни аудио-видео, печатни форми и носители. Фондацията ще организира всякакви културни събития и дейности - концерти, инсталации, изложби. Ще създава документални, рекламни или художествени филми, ще издава книги, сборници и всякакъв вид литературни, печатни и потребителски продукти, представящи Лили Иванова като една велика жена творец, превърнала се в икона. Освен че ще реализира собствени проекти, организацията ще участва в съвместни програми с чуждестранни асоциации, фондации, правителствени и неправителствени организации, занимаващи се с изкуство и култура.

Кариерата и животът на Лили Иванова винаги са били обект на огромен интерес от страна на медиите и разбира се, на публиката. Любопитен факт е, че още преди да стане популярна у нас, нейна плоча е издадена в Румъния. Това се случва през 1963 г., а албумът с 8 песни носи името Recital Lili Ivanova. Така тя става първият български изпълнител с професионална дългосвиреща плоча, продуцирана и издадена в Румъния. Поканата идва от звукозаписната компания Elektrecord след огромния фурор, който тя прави в музикално-вариететния театър “Константин Танасе” в Букурещ и привлича вниманието на румънската държавна телевизия.

На следващата година получава признанието и на българската публика. Лили Иванова е поканена да подгрява рок група “Северните тигри” и Джейн Сверт. Концертът обаче създава прецедент, защото публиката много по-дълго я аплодира и вика на бис, отколкото самите основни изпълнители.

Дебютната песен, с която Лили Иванова се качва на голямата сцена, е “Витоша” по музика и текст на Михаил Манолов. Но “Събота вечер”, записана през 1965 г., по музика на Йосиф Цанков и текст на Димитър Василев, е сингълът, който я превръща в звезда.

През последните 10 години примата работи със своя LI Orchestra, а аранжор на цялата програма, включваща както нови песни, така и хитове с нови, съвременни аранжименти е Ангел Дюлгеров. Със същите тези музиканти Лили Иванова и в момента е на национално турне. Следващата дата от обиколката е 5 август, когато ще бъде концертът в Бургас. Сега се правят финални уточнения по ново гостуване, което ще бъде добавено в програмата на турнето. На 13 септември Лили Иванова и нейните музиканти ще излязат на открита сцена пред феновете си в Кърджали.

Полковник Иванова има три

“Златни Орфея”, златни плочи

и над 20 международни награди

Първата награда, която Лили Иванова получава, е извън България. През 1966 г. в Братислава печели първо място и приза “Златният ключ” за песента “Адажио”. В дългогодишната си кариера звездата има над 20 отличия у нас и зад граница.

Второто признание за таланта ѝ е през 1967 г. - взема първа награда от фестивал във Варшава, година по-късно ѝ връчват приз за най-добър изпълнител на фестивал в Барселона. Следват първо място и специалната награда “Орфей” на IX световен фестивал на младежта и студентите в София през 1968 г. В колекцията си има “Златна плоча” за най-много продадени плочи (над 1 000 000 бр.) в собствената си държава, връчена на MIDEM в Кан, през 1969 г. Още два пъти е отличавана със “Златен Орфей”.

През 1997 г. Международната асоциация на жените я номинира за една от най-прочутите жени на XX век. Година по-късно е удостоена с орден I степен “Св. Николай Чудотворец” от Фонда за международни награди на името на академик Касян в Украйна. Сред носителите са и имена като Майка Тереза.

През 1999 г. президентът Петър Стоянов връчва на Лили Иванова най-високото държавно отличие в България - орден “Стара планина I степен”.

През 2006 г. руското посолство в България ѝ присъжда орден “Екатерина Велика”. Престижното отличие на Руската федерация се връчва само на жени. А първият му носител е Маргарет Тачър.

През 2009 г. Лили Иванова получава от Министерството на отбраната почетно офицерско звание - “полковник от медицинските служби на Българската армия”, заедно с офицерски кортик.

През 2019 г. Съюзът на артистите в България я удостоява с първия по рода си “Икар” за изключителни заслуги към музиката и културата.

Получава и голямата награда на Столичната община - статуетка на “Св. София” за ярки постижения в културата.

СНИМКА: КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО
СНИМКА: КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Христос воскресе, скъпи читатели!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии

Напишете дума/думи за търсене