Българското кино акостира на фестивала във Влас с топ 10 на най-гледаните ни филми

На 6 юли, четвъртък старт на второто издание е “Петя на моята Петя”, а тази година журито се води от продуцента и режисьор Мартин Макариев

Един от най-очакваните кино фестивали край морето - „Свети Влас Филм Фест“, стартира второ издание, посветено изцяло на българското кино.

Селекцията, направена от кинокритика Деян Статулов и Тони Добринска, включва едни от най-касовите родни заглавия, произведени през последните две години. Сред тях са и ленти, класирали се в Топ 10 на най-гледаните български филми за 2022 г.

Фестивалът, организира от „Диневи Груп“ , кметство Свети Влас и „Ню Бояна Филм Студиос“, стартира в четвъртък, 6 юли до 9 юли 2023 г. в курортното градче, с подкрепата на кметство Свети Влас.

Звездното жури е в нов състав, като включва популярни имена от екрана, начело с неговия председател - режисьорът, сценарист и продуцент Мартин Макариев. Професионалният екип се допълва от актьорите Башар Рахал и Диана Любенова, от популярния журналист Иван Гарелов, както и продуцента и оператор Димитър Гочев.

„Изключително съм щастлив, че фестивалът се превърна в традиция и тази година ще е платформа за среща на най-популярното българско кино с широката публика. Фестивалите са мястото, където се срещат идеите и се случват техните реализации. Предстои да видим много любопитни филми и се надявам да стане един хубав празник за българското кино“, коментира кметът на Свети Влас Иван Николов.

Откриващата вечер на фестивала стартира в 21 ч. в амфитеатър „Арена“ с филма „Петя на моята Петя“ на режисьора Александър Косев. Лентата заема второ място в Топ 10 на най-гледаните родни филми за 2022 г. с близо 100 хил. зрители. Другите актуални заглавия, включени в конкурсната програма, са „Анна“, „Борсови играчи“, „Рая на Данте“, „След сезона“, „Бягство“, „Шекспир като улично куче“, „Голата истина за група Жигули“, „Жълт олеандър“ .

Мартин Макариев на снимките на “В сърцето на машината”
Мартин Макариев на снимките на “В сърцето на машината”
“Марина Диневи” в Свети Влас
“Марина Диневи” в Свети Влас
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Абитуриенти на 18 и на 81, покажете ни колко сте красиви!
Аврил Лавин проговори за конспирациите, че има двойничка (Видео)
Ергенът Алек: Нямам шаблон за перфектната жена до мен
Клип показва как рапърът Пи Диди бие и влачи бившата си приятелка
Филъри под очите ви разделят с тъмните кръгове и сенки

Напишете дума/думи за търсене