Върнаха книга в библиотека, заета преди 119 години

Ново издание на книгата, върната след 119 години в библиотека.

На 4 февруари 1904 г. читател заема книгата "Трактат за електричеството" на Джеймс Клърк Максуел от обществената библиотека в Ню Бедфорд, щата Масачузетс. След 119 години и благодарение на зоркото око на библиотекар от Западна Вирджиния, изданието се връща отново в библиотеката в Масачузетс, предава БТА.

Това се случва, след като Стюърт Плейн, куратор за редки книги в Университетските библиотеки на Западна Вирджиния, сортира нови дарения за библиотечния фонд. Той попада на трактата и забелязва, че екземплярът е бил част от колекцията на библиотеката в Ню Бедфорд и още по-важно - че не е маркиран като "изтеглен", което означава, че следва да бъде върнат, макар и с огромно закъснение във времето.

Библиотекарят се свързва с Джоди Гудман, която отговаря за специалните колекции в библиотеката в Ню Бедфорд, за да я извести за находката.

Книгата "се върна в изключително добро състояние", каза директорът на Обществената библиотека на Ню Бедфорд Оливия Мело. "Някой очевидно я е пазил на хубава лавица в библиотеката си, защото е в толкова добра форма и вероятно се е предавала на поколения в семейството".

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Дъщерята на Зуека срещна любовта по време на нощни снимки
Три месеца след като стана баща, ерген ли е отново Ал Пачино?
Катя Костова: Изминахме хиляди километри с Татяна Лолова, “Дуенде” стана запазена марка на сцената ни

Напишете дума/думи за търсене