Кварадона и неговата рода във Варна

Давид Кварацхелия е еврошампион на рали

Ярка и силна спортна линия минава от Западна Грузия през Варна чак до Италия и Неапол. “Наполи” стана шампион в Серия “А” благодарение на един млад грузинец, за когото говори цяла Европа. Връзката с Варна е древната мингелска фамилия Кварацхелия, обединяваща звездата на неаполитанския гранд Хвича, вече титулуван за Кварадона, и носителя на европейската купа по рали за навигатори Давид, познат с автомобилния си прякор Давидоне.

За преселилия се във Варна Давидоне силната родова и кръвна, типична за всички грузинци, връзка е толкова важна, че с изгряването на Хвича в “Наполи”, ко-пилотът става най-ревностният фен на “небесносините” на изток от Апенините.

Авторът на материала със специалната фланелка на “Наполи”, която му е донесена от Давид
Авторът на материала със специалната фланелка на “Наполи”, която му е донесена от Давид

За да стане ясно колко силно и каква е била метаморфозата у Давид Кварацхелия, нека да кажем, че като професионалист в спортните коли Давидоне винаги е имал

една страст и

това изобщо не

е бил футболът Дотолкова, че в паметта на огромния домашен “Самсунг” са вкарани всички предстоящи мачове на “Наполи” и видеа от играта на Хвича.

Макар и останал в лоното на правата автомобилна вяра, Давидоне заминава за стадион “Диего Армандо Марадона” и от трибуните, с шалче с надпис “Сухуми-Грузия”, при това само на грузински, за да подкрепя своя №77. Е, ако това не е гордост и щастие, здраве му кажи.

Давид Кварацхелия като навигатор на Пламен Стайков стана носител на европейската купа на рали
Давид Кварацхелия като навигатор на Пламен Стайков стана носител на европейската купа на рали

Едва ли този емблематичен за българския автомобилен спорт състезател си е представял някога, че като зрител ще има повече футболни страсти край стадион “Диего Армандо Марадона” в Неапол, отколкото като компетентна публика на състезание от световния шампионат по рали.

“Не мога го опиша, това посещение за мача” - обяснява със симпатичен акцент Давид Кварацхелия. - Играе наше момче и играе фантастично!”

Може да си го представим. И да се върнем към годините, когато нашенци с екстаз са скандирали името на Христо Стоичков, подкрепяйки Камата на “Камп Ноу” в Барселона.

Кварадона е лидер и на националния отбор на Грузия.
Кварадона е лидер и на националния отбор на Грузия.

Макар и само веднъж, с моите изцяло автомобилни страсти съм изпитал този възторг, който е неописуем.

Още повече да скандираш на български “Ицо! Ицо!” и да подкрепяш най-великия наш футболист.

Легендата за грузинската царица Тамара Багратионска, покръстителката на страната, гласи, че

военният елит,

на който се

осланяли, били

кварацхелиите

(в превод “носителите на огъня”). Оттам и фамилията, станала така популярна сега сред футболните фенове в Европа.

Но грузинският спортен клан има продължение и през варненския “Черно море”. То е заради Давид 2.0, 15-годишния внук на Давидоне, чиято впечатляваща физика (185 см) и възможности още отсега го превръща в основна единица на варненските каякари.

Обаче остават едни опасения, че Давидоне е откраднат от автомобилния спорт и за съжаление, тези съмнения стават все по-силни.

Дали футболните и гребни страсти ще са единствено междусезонен заместител на дълголетните бензинови страсти?

Колкото до Давид 2.0 – там нещата са ясни. В много близко време ще имаме българска звезда в кану-каяка, която ще е “носител на факела” и за това не трябва да има никакви колебания.

Знае се колко силна е амбицията на всеки, който излиза от рода Кварацхелия.

Хвича и Давидоне вече са го доказали. Сега е ред това да направят Торнике и Давид от Варна.

Семейството на Хвича. В ръцете на баща му е малкият му брат, който се закани да играе по-добре от него.
Семейството на Хвича. В ръцете на баща му е малкият му брат, който се закани да играе по-добре от него.

Хвича държи на

двойния талисман 7

Няма нищо случайно, че състезателната фланелка на Кварадона е с №77. За истинския грузинец това е цифра, носеща голям заряд и даваща винаги огромна доза късмет. “В моята родина се смята за задължително да имаш седмица в телефонния номер или на номера на колата”, уточнява Давид Кварацхелия.

Когато обаче Кварацхелия се оказва в “Наполи”, разбира, че това е състезателен номер е блокиран. Но за купения с €12 млн. евро 22-годишен футболист това е двоен шанс и той дублира седмицата, превръщайки я в сакралното за планинците число. Само две години след като вече е натурализиран “партенопеец”, офертите за Хвича скачат десеторно - от “Челси” предлагат за грузинеца €120 млн. евро. Сигурно е, че на Острова биха приели към тази сума да приемат и досегашния състезателен номер на играча. Дори и само офертата, превръща Кварадона в най-скъпият мингелец в историята на родината му.

Давид Кварацхелия по време на войната с Русия, преди да се установи във Варна
Давид Кварацхелия по време на войната с Русия, преди да се установи във Варна

Давидоне: Сърцето ми

остана във Варна

Десет дни след края на битките с Русия в Грузия бившият войник от армията на родината си Давид Кварацхелия, заедно с още трима свои сънародници, заминава от Сухуми през Турция, за да търси спасение за своето семейство, прокуден от ужасите на войната. У дома е оставил жена си Лали, двете си щерки - Екатерина и София, преди да се установи във Варна и да ги прибере на сигурно място.

Преди година Екатерина описва ужасите от това кръвопролитие, драмите на тяхната емиграция в своя малка, но трогателна с покъртителните перипетии за прокудените от войната книга.

“Когато видях центъра на Варна, разбрах, че оставам тук - припомня си Давидоне, който вече 30 години, точно както и украинците сега, е истински военен бежанец. - Казвах на другите - вие вървете където искате, моето сърце остава във Варна”.

“Този град беше също като Сухуми, който бях напуснал. И още - ние сме християни, а това много силно ни свързва.” И макар и верен на любовта към спортните автомобили, за всичките тези 30 години, в които става шампион на България и носител на европейската купа на ФИА за 2017 г. и балканския автомобилен трофей при навигаторите, Давидоне се отдава и на “Наполи”. Засега е временно. Дали няма да стане привърженик на друг “син” тим, това вече зависи от офертата на “Челси”.

Малкият брат: “Знай, аз

ще играя по-добре от теб!”

Снимка, предадена от колегата Тенгиз Пачкория, показва семейството на Хвича Кварацхелия до своята майка Мака-Лукава. А неговият баща Бадри (шампион на Грузия и Азербайджан по футбол) държи в ръце малкия Турнике. Още невръстен, Турнике доста заядливо и амбициозно казва на Хвича: “Брат, радвам се за теб, но знай, аз ще играя по-добре от теб!”.

За едната бройка това не става реалност, когато преди около година в регионален турнир на “Академия Наполи” играта на поредния Кварацхелия, не кара спецовете специално да го отбележат и да направят доста примамлива оферта за 13-годишния Турнике.

При това, без никой от италианците да е наясно, че брат му е онзи, станал митичен за небесносините №77. Разбира се, логично идва и отказ на предложението - социалният и житейски шок за хлапето би бил огромен.

Но пък заканата към бате е ясна, остава в сила и много скоро може двамата да се окажат на терена един след друг. Ще бъде доста интересно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Характеристики на 5-те вида лидери
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене