Предсказанието на Ванга, че Ели Скорчева “на стари години ще носи златни ключове”, се сбъдна

Актрисата държи статуетката за най-добра актриса на кинофестивала в Карлови Вари.
СНИМКИ: СВЕТОСЛАВ СТОЯНОВ И ЕКИП

“Уроците на Блага” на Стефан Командарев, отличен с “Кристален глобус” на фестивала в Карлови Вари, върна актрисата в киното след 30 години

Преди години при една среща в Петрич Ванга казва на актрисата Ели Скорчева, че “на стари години ще носи златни ключове”. Предсказанието ѝ се сбъдна в събота вечерта! На официална церемония на 57-ото издание на кинофестивала в Карлови Вари в Чехия актрисата спечели наградата за най-добра актриса, а филмът, в който играе в главната роля, “Уроците на Блага” спечели голямата награда “Кристален глобус”. Лентата е копродукция на България и Германия, а режисьор е Стефан Командарев.

70-годишна пенсионирана учителка става жертва на телефонна измама и губи парите, спестени за мечтания гроб на нея и на покойния ѝ съпруг. За да събере отново сумата, Блага се свързва с телефонните измамници и започва да работи за тях. Някога устойчивата и честна жена постепенно започва да жертва всичките си принципи. С тази роля Ели Скорчева впечатли журито на престижния Международен филмов фестивал, който е най-значимият в Европа. Това признание идва след 30 години отсъствие в киното.

Последният филм с нейно участие излиза на екран през 1991 г.

- “Мадам Бовари от Сливен” на режисьора Илия Костов. В него тя има щастието да си партнира с известния испански актьор Хуан Диего и с рускинята Ирина Муравьова, участвала в окичения с “Оскар” за най-добър чуждестранен филм “Москва на сълзи не вярва”.

После настъпват трудни времена за актрисата. Тогава тя взима едно от най-важните решения в живота си - по-добре е да се откаже напълно от киното, вместо да тлее в мижави роли.

След това завършва мениджмънт и маркетинг на застрахователния бизнес и започва работа в дружество “БГ План”. Но и тогава сценаристи и режисьори ѝ предлагат нескопосани синопсиси на филми. Предлагат ѝ роли срещу финансиране. Тя обаче отказва. Започва работа в офиса на пловдивска строителна фирма. Тя разбира и от това - завършила е строителен техникум. През 2009-а, две години след началото на кризата и след като завършва последния си обект в столицата, фирмата закрива софийския си офис. После се отдава на грижи за родителите си.

И така до миналата година, когато режисьорът Александър Косев я среща случайно на улицата и я заговаря. По това време той помага на Стефан Командарев за избора на актьорския състав в новия му филм, който в началото е със заглавие “Ало”, а после бива сменено на “Уроците на Блага”. Та Косев попитал Ели Скорчева дали някой ден би се върнала в българското кино, а тя му отговорила, че ако има добър сценарий, защо не. Затова още в същия ден Стефан Командарев ѝ изпратил сценария на филма, а тя ден по-късно му отговорила, че с удоволствие ще участва. Следва дълъг период на репетиции, в който тя си партнира с останалите актьори от лентата - Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов и Герасим Георгиев - Геро. 

Ели Скорчева в кадър от филма “Уроците на Блага”
Ели Скорчева в кадър от филма “Уроците на Блага”

Само няколко минути обаче са нужни на членовете на журито на Международния кинофестивал в Карлови Вари, за да решат, че точно този филм заслужава голямата награда.

“Журито сподели, че заседанието им било много кратко и много бързо са решили за нашите две награди. Един от членовете разказа, че регламентът на фестивала максимум две награди да бъдат връчени на един филм, не им е позволил да дадат още една”, разказва Стефан Командарев. За него тези награди отварят пътя на филма да бъде показан по света и да има повече зрители.

“Филмът въздейства много, повдига много въпроси, но не дава отговори. Посветих го на поколението на моите родители.

Първоначалната идея беше

да направим филм за

българските пенсионери,

станали най-голямата жертва на прехода към демокрацията и пазарната икономика. Темата за телефонните измами дойде като много добра сюжетна линия, която да ни позволи да говорим за тези хора”, казва още режисьорът. В рецензия във “Варайъти” лентата е определена като социален трилър.

“В една внушителна драма с блестящо актьорско изпълнение на Ели Скорчева в ролята на Блага режисьорът се фокусира върху поколението на възрастните хора. Една уязвима група, на която политиците толкова често обещават в речите си правото на достойни старини, но реалността не би могла да бъде по-далеч от обещанията”, са част от доводите на журито. Голямата награда връчи американската актриса Робин Райт. Паричната премия от 25 000 щатски долара за Голямата награда “Кристален глобус” ще бъде поделена между режисьора Стефан Командарев и продуцентката Катя Тричкова. 

Екипът на филма “Уроците на Блага” на кинофестивала в Карлови Вари.
СНИМКИ: СВЕТОСЛАВ СТОЯНОВ И ЕКИП
Екипът на филма “Уроците на Блага” на кинофестивала в Карлови Вари. СНИМКИ: СВЕТОСЛАВ СТОЯНОВ И ЕКИП

Световната премиера на “Уроците на Блага” бе именно на фестивала в Чехия, като у нас се очаква да тръгне по кината в края на тази година. Междувременно Командарев подготвя и следващия си филм - Made in EU, който най-вероятно ще бъде сниман през пролетта догодина.

Досега “Кристален глобус” е печелил и друг наш филм - “Бащата”. Той е дело на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Филмът спечели наградата през 2019 г., а на следващата бе избран да бъде българското предложение за чуждоезичен филм на наградите “Оскар”.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене