Путин и най-близкото му обкръжение са герои в спектакъл на украинка в Народния театър

Дарин Ангелов, Галин Стоев, Мира Тодорова и Васил Василев (от ляво на дясно) представят спектакъла в Народния театър.
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Путин и неговото близко обкръжение в политическия елит на Русия са герои в новата постановка “Хага” на Народен театър “Иван Вазов”.

Спектакълът по текст на украинката Саша Денисова, с режисьор Галин Стоев, ще бъде показан за първи път на 19 и 20 септември. Интересът е голям, билетите се разпродават много бързо и най-вероятно до седмица ще свършат, каза шефът на театъра Васил Василев. Добави, че прочитайки текста, изпитал истинска ревност като режисьор, защото му се приискало да се докосне и той до него. Мира Тодорова, която е драматург на постановката, я определи като политически театър. На сцената ще има 16 актьори, като 10 от тях ще влязат в образите на реално съществуващи хора, управляващи Русия. Дарин Ангелов ще бъде адвокат. Юлиан Вергов, София Бобчева, Христо Петков, Деян Донков, Радина Кърджилова са също сред имената, които се включват в пиесата с документални текстове и фантасмагорична реалност. Галин Стоев разказа също, че се преплитат всякакви емоции - смразяващи моменти, смях и срам, по време на

въображаем процес в Хага,

роден в главата на момиченце, което си играе в руините на своето всекидневие, унищожено от войната.

По време на репетиция
СНИМКА: СТЕФАН ЗДРАВЕСКИ
По време на репетиция СНИМКА: СТЕФАН ЗДРАВЕСКИ

“От години получавам покани да режисирам постановки в България, но все отказвам, защото тук има достатъчно талантливи хора. Случаят с “Хага” на украинската авторка Саша Денисова обаче е различен”, каза режисьорът Галин Стоев по повод премиерата, която ще е първата в новия сезон на Народния театър наесен. Той се завърна от Франция, където специално поискал от тяхното министерство на културата отпуск, за да постави спектакъла в София. Той самият лично познава авторката, която години наред живее и твори в Москва. Когато започва войната, напуска Русия и се мести в Полша, където Галин Стоев отива, за да гледа нейно представление. Запознали се и тя му разказала, че иска да напише тази пиеса “Хага”. В началото на тази година, запознавайки се с текста, Галин Стоев поискал задължително да го постави в България и буквално за два дни успял да направи цялата организация. Превел текста и през април дошъл в София, за да започне с реализацията на проекта.

“Досега не бях работил с нещо, което е толкова свързано с настоящето. Заради този спектакъл напоследък започнах да наблюдавам внимателно какво се случва в България и съм в тих ужас.

Шокиран съм,

че няма украински знамена на емблематични сгради

Хората от нашата гилдия почти не вземат отношение по повод войната в Украйна. Затова трябваше да направя спектакъл, нямаше да мога да продължа напред и нямаше да мога да се погледна в огледалото, ако не го бях реализирал”, каза Галин Стоев.

Когато подбира екипа, с който ще работи в “Хага”, режисьорът с изненада открива, че повечето хора не са кой знае колко запознати със случващото се в Украйна и Русия. За да се подготвят за спектакъла, обаче започват живо да се интересуват и в момента всички те следят новините дори през телеграм.

Неотдавна един от актьорите казал на Галин Стоев, че истински се страхува да влезе в образа на героя, който му е разпределен, защото, освен че е реално съществуващ, действията му са доста стряскащи.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене