Пабло Ескобар в компанията на Ленин и Георги Димитров в музея на восъчните фигури във Варна

Колосите на българската комедия - Георги Парцалев, Тодор Колев и Кирил Господинов (от дясно на ляво). СНИМКИ: ОРЛИН ЦАНЕВ

  • На площ от 200 квадрата са подредени 71 фигури на исторически личности, артисти, певци, революционери и политици от цял свят
  • При гостуването на израелския премиер Бенямин Нетаняху през 2018 г. 30 служители на НСО и агенти на Мосад проверяват старателно всяко кътче

Артистична суматоха цари в Музея на восъчните фигури във Варна - посетители питат къде е Хитлер, украинци се снимат с Путин, местят го от съображения за сигурност, скоро ще дойде и Моника Белучи.

“Като живи са и е малко стряскащо. Ама Бойко Борисов и Лаура Кьовеши гледат в една посока. До нея е Доналд Тръмп и аха да извика “Нека направим Америка велика отново”.

Европейският главен прокурор е желязна - строга, но справедлива, облечена в традиционния си тъмносин костюм и бяла риза”, коментират посетители.

Брежнев стои малко странно до Коста Цонев, с когото започва компанията от български актьори, после плеяда от соцлидери - като Тодор Живков, Леонид Брежнев и Фидел Кастро, а Чаушеску маха с ръка, до него Висоцки свири на китара, спортни величия, холивудски звезди, Криско и Лили Иванова - дълъг списък.

Най-новата фигура е на наркобоса Пабло Ескобар
той е в дъното до Георги Димитров

Шон Конъри стърчи достойно до Мао Дзедун.
Ако за първи път попаднете в помещение с едни от най-ярките световни фигури от историята и шоубизнеса, дори и да знаете, че те са от восък, няма как да не ви побият тръпки.

Осветлението е приглушено, музиката е от соца и идва от съседния Ретро музей.  

Бойко Борисов до Кьовеши
Бойко Борисов до Кьовеши

“Не смееш да мръднеш, а по-страшно е да ги погледнеш в очите. Като истински са, ужасяваш се, че ще ти намигнат”, казва млад мъж на приятелката си.

На площ от 200 квадрата са подредени 71 фигури на исторически личности, артисти, певци, революционери и политици от цял свят. Тук са и любимци на народа като Емил Димитров, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Тодор Колев.

Идеята за подобен музей хрумва на Цветан Атанасов през 2014 г., когато създава Ретро музея със стотици експонати от времето на социализма. По-късно отделя восъчните фигури и внимателно обмисля коя личност да увековечи.

“Подредбата им не е лесна, защото мястото е малко.

Бойко Борисов е до Кьовеши случайно, но мога да ги разменя”,

обещава Атанасов. Путин също е тук, само че в голямата зала, между няколко руски автомобила, преместен е от съображение за сигурност.

Когато избухва войната, собственикът решава да провери нагласата на хората с анкета в социалните мрежи дали лидерът на Русия да остане.

15 000 българи се включват само за един ден, гласовете “за” надделяват и така Путин остава, но отива на по-сигурно място, където посетителите не могат да го “наранят”.

Атанасов говори с любов за всички фигури от восък, гордо отбелязва, че неговият музей притежава знаменитости колкото в музеите на мадам Тюсо в Истанбул и Виена, взети заедно.  

Лили Иванова е редом до Лучано Павароти.
Лили Иванова е редом до Лучано Павароти.

Малко е разочарован, че български политици не го удостояват с вниманието си. Не се оплаква от интерес от страна на туристите, с изключение на времето на пандемията, разбира се.

За негово учудване младите питат за фигура на Хитлер

“Ще бъде успешна може би, но в никакъв случай няма да го сложа. Поръчал съм Моника Белучи. Много ме питаха за нея. Очаквайте изненада около нова фигура, която ще запазя в тайна.

Въпросите на хората са ни барометър, като ни питат много за някого, планираме го веднага. Фигурите са скъпи, до половин година отнема изработката на една, косъм по косъм се слага - процесът е труден.

Стефан Данаилов, Апостол Карамитев, Григор Вачков Георги Русев - списъкът с имена, които Атанасов иска да има, е дълъг, но няма как.
“Всъщност фигурите са събирателен образ на конкретната личност, иначе всеки може да го помни по свой начин, от различни периоди или роли, ако е актьор.

Постарали сме се да е образ от най-силните им години”, разкрива домакинът.

Георги Аспарухов - Гунди. Може би това е мечтаната фигура, с която да попълни колекцията събирачът на спомени от соца. Смята го за прекрасен футболист и скромна личност.

Най-много посетителите се снимат с Тодор Живков и Бойко Борисов,

особено докато е премиер.

“Трудно ми е да опиша реакцията на българите при срещата с техните идоли. Бил съм свидетел на трогателни сцени, виждал съм хора да плачат от вълнение, докосвайки се до тях.  

Фигурата на Путин, която е преместена в ретро музея за безопасност.
Фигурата на Путин, която е преместена в ретро музея за безопасност.

Драматични са и моментите, когато близки, семейство и приятели на любимци от малкия и големия екран виждат восъчните им двойници. Незабравима беше срещата на проф. Мирослава Кортенска (втората съпруга на Кирил Господинов, вече покойница), която излезе разплакана от залата.

Децата и внуците на Георги Калоянчев и Невена Коканова също посещават музея, малките ахват при срещата с известните си роднини, направени от восък, силикон и смола.

Единственият българин със статуя приживе,
дошъл да види восъчното си копие, е Криско

Харесал се много, Лили Иванова, която му прави компания в музея, още не е посещавала музея.

Паметно е и гостуването на израелския премиер Бенямин Нетаняху през 2018 г. Тогава 30 служители на НСО и агенти на Мосад проверяват старателно всяко кътче, както и 70-те ретро автомобила от музея за скрита бомба.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Абитуриенти на 18 и на 81, покажете ни колко сте красиви!
Аврил Лавин проговори за конспирациите, че има двойничка (Видео)
Ергенът Алек: Нямам шаблон за перфектната жена до мен
Клип показва как рапърът Пи Диди бие и влачи бившата си приятелка
Разлики между зависимите и самодостатъчните жени

Напишете дума/думи за търсене