Грета Ганчева на 80: Тегля чертата и си казвам "Не съжалявам за нищо"

ГРЕТА ГАНЧЕВА

„Тегля чертата и си казвам: Не съжалявам за нищо, не мога да върна хубавото време, но нали съм го изживяла. Цял живот работя и до края си ще остана венчана за сцената“. Това казва Грета Ганчева на рождения си ден миналата година. Публиката я познава с десетките й роли в киното и театъра, с песните, които създава и книгите, които пише. Днес Грета Ганчева празнува своя 80-и рожден ден, предава БТА.

Грета Ганчева е родена на 15 юли 1943 г. в Червен бряг. Кръстена е на американската актриса от шведски произход Грета Гарбо. Голямата й мечта е да стане актриса. След като завършва гимназия, кандидатства във Висшия институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов“ (ВИТИЗ) (дн. Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“), но не е приета от първия път. Тогава Грета Ганчева започва да учи пеене при руския пианист Евгений Комаров, който й казва, че ще стане певица. На 13 декември 1961 г. в зала „България“ е първата й изява на голяма сцена.

През 1962 г. Грета Ганчева е приета да учи актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Моис Бениеш. За кандидатстването в института я подготвя актьорът от Народния театър „Иван Вазов“ Мирослав Миндов. Когато е във втори курс, тя започва да играе на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ заедно с Апостол Карамитев, Мила Павлова, Маргарита Дупаринова, Спас Джонев, Владимир Трендафилов. От 1967 г. до 1998 г. е част от трупата на театър „Сълза и смях“. Сред ролите на Грета Ганчева в театъра се открояват тези на Елена в „Есента на един следовател“ от Георги Данаилов, на Муки в „Зелената брадавица“ от Никола Русев, както и на Росето в „Просто жена“ от Николай Парушев.

Участвала е и във филмите „Шведските крале“ (1968), „Деца играят вън“ (1973), „Изпити по никое време“ (1974), „Синята лампа“ (1974), „Войната на таралежите“ (1979) и др.

Като певица има 17 турнета в бившия СССР. Турнетата й там датират от 1964 г., още когато е студентка във ВИТИЗ. Тогава тя заминава на шестмесечно турне в СССР заедно с естрадния певец Емил Димитров. Там започва и тяхната голяма любов. В интервю за в. „24 часа“ през 2014 г. певицата си спомня: „Първите дни не знаехме, че се обичаме. Целуваме се, прегръщаме се, любов правим, но още не можеш да кажеш - обичам те. И пристигаме в Москва, хвърляме куфарите и се затичваме на Червения площад. И там, като видяхме, то е като една приказка, хвърлихме се един в друг и той ми каза: Аз те обичам, обичам те, ще станеш ли моя жена. Дойдохме си и след 3-4 месеца се оженихме, а след 2 години се разделихме.“ Въпреки това Емил Димитров остава най-голямата й любов. През 2007 г. тя му посвещава книгата „Моята любов Емил", като към книгата има и компактдиск.

Вторият брак на Грета Ганчева е с актьора от Младежкия театър „Николай Бинев“ Васил Бъчваров. Той също не продължава дълго и двамата се развеждат. От режисьора Рангел Вълчанов, с когото се запознава преди той да започне снимките на филма „Следователят и гората“ през 1975 г., Грета Ганчева има дъщеря - Мила Кудрина. Пише и нова книга, озаглавена „Спомени, върнете се“.

Най-голяма известност Грета Ганчева получава с песента „Тумбалалайка“ през 1972 г. Заедно с Емил Димитров тя написва текста по мелодията на стара еврейска песен. Първият куплет е измислен от Емил Димитров, а останалата част – от нея. За едно денонощие песента й донася огромна популярност.

На една сцена е пяла със Стефан Воронов, Георги Минчев, Ирина Чмихова. Тя е автор на химна на Синдиката на българските учители, както и на химна на българските командоси. Има десетки авторски песни, сред които „От Враца до Дунава“, „Земляци мои“, „Дъще моя“. Издава и албум с най-популярните български народни песни със съвременен аранжимент заедно с Емилия Гергинова. Незабравими са изпълненията й на популярните български песни „Моя страна, моя България“, „Хубава си, моя горо“, „Имала майка едно ми чедо“.

Грета Ганчева е била солистка на оркестър „Стакато“, с който има стотици концерти в България. Пяла е с оркестъра на „Балкантон“ с диригент Димитър Ганев, със „Студио 5“ с диригент Вили Казасян. Участвала е в множество български и руски фестивали, включително в Световния фестивал на младежта и студентите в София през 1968 г., във фестивала в Сочи (Русия) през 2017 г., както и в празнични концерти, посветени на събитията от историята на двете страни.

Руската тема в творчеството на Грета Ганчева присъства от 1980 година, когато тя издава албум, посветен на Олимпиадата в Москва. Впоследствие издава три албума с песни, посветени на Русия. На 3 ноември 2020 г. тя получава руско гражданство за заслуги в отношенията между България и Русия. През януари 2022 г. по повод 60 години творческа дейност българската певица изнася юбилеен концерт в столицата Москва, на който 2500 деца я поздравяват, а с 1000 от тях тя пее заедно на концерта.

Грета Ганчева е един от създателите и художествен директор на Международния фестивал на детското творчество „Звездите на Камчия“ от 2007 г. в продължение на 10 години. Заедно с Тончо Русев създава химна за фестивала, който тя изпълнява с детската вокална група „Бон-Бон“.

На 15 юли 2022 г. естрадната певица Грета Ганчева празнува своя 79-и рожден ден с дебютния албум на Валентин Велчев. Дискът е специален за нея, тъй като участва като автор на песента „От Враца до Дунава“. По този повод Грета Ганчева споделя: „Тегля чертата и си казвам: Не съжалявам за нищо, не мога да върна хубавото време, но нали съм го изживяла. Цял живот работя и до края си ще остана венчана за сцената“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене