Надбягването с бикове в Испания завърши с 34-има в болница

Фестивалът Сан Фермин в Памплона се завърна, след като две години не се състоя заради коронавирусната пандемия

Фестивалът "Сан Фермин" в Памплона, Северна Испания, известен с бягането пред бикове по калдъръмени улици, завърши без сериозни инциденти, съобщи ДПА.

Регистрирани са 34 постъпили в болница с наранявания, като двама от тях все още се лекуват от счупени ребра и травма на бедрото. Петима души пострадаха при последното пускане на биковете, предаде БТА.

Всяка година десетки се нараняват по време на бягането с бикове. От 1924 г. има 16 смъртни случая, последният от които е през 2009 г.

Стотици хора, предимно млади мъже, тичат пред биковете, които тежат около 600 кг. Биковете се пускат по тесните улички на стария град до арената.
Тази година, както и през минали години, групи за защита на животните протестираха срещу събитието.

Фестивалът "Сан Фермин" се провежда от 1591 г., но вече има противници дори в Испания, предимно заради бикоборството. Групите за защита на животните твърдят, че за биковете пускането по улиците към арената е паническо бягство през тълпи от хора, с които те не са свикнали. Те настояват, че подобно на бикоборството, жестокостта към животните трябва да бъде прекратена.

Фестивалът "Сан Фермин" в Памплона продължава девет дни.

Сан Фермин е светецът-патрон на Навара. Фестивалът датира от 1591 г., но корените му да са още по-стари, от времето, когато Испания приема християнството. Пускането на биковете става световноизвестно, когато Хемингуей го описва в романа си "Фиеста", публикуван през 1926 г.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене