Далматинецът – петнистият филмов герой

Едва ли има човек, който да не си спомня филма „101 далматинци" и манията, която той предизвика. След излъчването му всяко второ дете умоляваше родителите си за (поне) едно от петнистите сладурчета. Години след еуфорията, далматинецът все още е сред най-популярните породи кучета заради благия си характер и добрите умения на куче-пазач.

Далматинците произхождат от Хърватия, но точната рождена дата на породата не е известна. В началото тези кучета са използвани за пренасяне на товари, но за щастие днес единственото им предназначение е да носят радост на стопаните си.

Собствениците на представители на тази порода трябва да знаят, че те са много енергични и се нуждаят от чести тренировки, игри и разходки. Като цяло далматинците са игриви и толерантни спрямо деца и други домашни любимци, но винаги има и изключения. Тези кучета са прекрасни пазачи, а друг техен плюс е късата козина, която не изисква сериозна поддръжка. Това тяхно „качество", обаче, ги прави неиздръжливи на студ, затова, ако ще разхождате далматинеца си през зимата, по-добре го облечете.

Петнистата порода се слави със сравнително добро здраве. Най-често срещаните проблеми при този вид кучета са свързани със слуха. Далматинците не са сред най-дълголетните животни - средната продължителност на живота им е между 12 и 15 години, но за това време те биха направили стопаните си много щастливи.

Ако държите на родословието, размерите на чистокръвните представители на тази порода варират между 55 - 63см, 15 - 32кг за мъжките кучета и 46 - 63см, 16 - 24кг за женските.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене