Как Леонардо ди Каприо едва не изгуби ролята си в "Титаник"

Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет в "Титаник"

Навярно няма човек, който поне веднъж да не е гледал целенасочено или на случаен принцип, минавайки из телевизионните канали, "Титаник" - американската драма, създадена по реален случай и първият филм с 1 милиард долара приходи. Едва ли и някой може да си представи други актьори освен Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет в ролите на Джак и Роуз, предаде life.dir.bg. 

Оказва се обаче, че тяхното участие в мащабната продукция далеч не е било сигурно. "Титаник", излязъл на екран през 97-а и режисиран от Джеймс Камерън, е едно от най-престижните кинематографични произведения в историята.

Размишлявайки върху първоначалната си среща с актьорите, години по-късно режисьорът разказва за списание "GQ" как Лео почти е щял да загуби ролята си, а тази на Роуз едва ли би била изиграна от Кейт. Притеснението на Камерън било, че ако я избере за образа на героинята, това ще е "най-мързеливото кастинг решение в света". Въпреки това се съгласява да се срещне с нея. В края на срещата мнението му е опровергано и е убеден, че тя е "фантастична". Филмовият гений обаче имал известни съмнения относно арогантността на Ди Каприо, проявена по време на кастинга.

За срещата си с актьора той разказва: "Беше забавно. Стоях в конферентната зала, очаквайки да се срещна с Леонардо. Всички жени от офиса също се бяха събрали, защото очакваха да го видят."

Без съмнение бъдещият Джак очаровал всички, но дошъл ли е моментът за следващата среща, нещата започнали да вървят надолу.

"Лео дойде няколко дни по-късно, аз бях подготвил камера, за да запиша видеото. Той не знаеше, че ще се явява на прослушване. Мислеше, че идва, за да се запознае с Кейт", разказва Камерън. Режисьорът предложил да отидат в съседната стая, за да прочетат двамата актьори откъси реплики и да бъдат записани.

Ди Каприо едва тогава разбира, че трябва да чете за ролята, т.е. да се яви на истинско прослушване за нея: "Искаш да кажеш, че аз чета? О, аз не чета", е реакцията му.

В отговор награденият с "Оскар" режисьор му стиска ръката, като му благодари, че е дошъл. Лео бързо осъзнава колко е голям залогът: "Чакай, ако не чета, няма да получа ролята? Просто така?"

В отговор Камерън дава да се разбере, че за такава мащабна продукция, която ще отнеме години на ангажираност, не може да си позволи да вземе грешно решение за кастинг. И твърдо заявява: "Или ще четеш, или няма да получиш ролята". Ясно и кратко.

Въпреки първоначалното си нежелание, Лео все пак се съгласява да опита с четене. Според Джеймс той е носил "атмосфера на негативизъм и разочарование" до момента, в който камерата не е започнала да работи. Все пак въпросът за екранния тест е важен, защото режисьорът иска да види химията между него и Кейт, която по това време вече е подписала договор за ролята на Роуз.

Веднага след репликата "действие" на Камерън, настъпила забележителна трансформация - Ди Каприо безпроблемно влязъл в образа на Джак и сцената оживяла.

Режисьорът описва ярко промяната, като обяснява, че лицето на Кейт Уинслет е светнало от вълнение и сякаш слънчев лъч е пробил тъмните облаци. В този ключов момент, той без съмнение разбрал: "Леонардо е човекът."

Номинираният единадесет пъти за "Оскар" - "Титаник" си остава завладяващо и емоционално въздействащо изображение на един дълбоко трагичен момент от историята. Невъзможно е да споменем този филм, без да си представим образите на Роуз и Джак, завинаги запечатани в съзнанието ни като квинтесенция на любовта.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 двойки, оставили дири в любовната история
Марта Вачкова издаде моминско парти в цвят лавандула край морето
5 шокиращи сексуални тайни, които само една домашна помощница знае
Дебел унгарец стана хит на европейското
Какво кара различните зодии да изневеряват?

Напишете дума/думи за търсене