Най-опасните диети

Всяка диета ограничава хранителните елементи в менюто ни и лишава организма от определени вещества. А някои видове са направо опасни за здравето.

Монодиети
Това са режимите, при които в продължение на определено време (обикновено една седмица) трябва да се храним само с един продукт. Ако изкараме един ден само на диня или на кисело мляко, ще се освободим от токсините, но ако продължим хапваме еднообразна храна, ще си докараме куп проблеми като болки в корема или смущения в метаболизма. Цитрусовите диети например могат да предизвикат гастрит или колит.

Сладки диети
На пръв поглед те са рай за тези, които не могат да живеят без шоколад и десерти, но както добре знаем, всичко прекалено е вредно. Сладкото бързо ни избавя от чувството на глад, но заради резките колебания на глюкозата в кръвта може да предизвика главоболие, отпадналост, стомашно-чревни проблеми. Възможно е също да причини спад на работоспособността и либидото и смущения в менструацията.

Протеинови или белтъчни диети
Ако хапвате само месо и се лишавате от пресни плодове и зеленчуци, има голяма опасно да претоварите организма си с токсични вещества. Резултатът е умора, болки в главата, сивкав тен, нарушен метаболизъм. Доказано е, че жените на протеинова диета три пъти по-често страдат от безплодие.

Диети на сокове и пюрета
Тези диети препоръчват в продължение на 30 дни да приемате храната си в течен вид, без да дъвчете нищо. Но подобен режим чувствително нарушава обмяната на веществата, може да доведе до атрофия на слизестата обвивка на стомаха и проблеми с храносмилането, както и да има обратен ефект - натрупване на килограми от стрес.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какво казва цветът на урината за здравето
4 трика, за които косата ще ни благодари
Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?

Напишете дума/думи за търсене