Отчаяна и сама, преди 6 г. Антония полетя върху релсите, но добри хора я върнаха към живота, днес светът й е за “Двама”

Първият танц на младоженците беше под звуците на песента “Двама” от филма “Козият рог”.

  • Бели гълъби като символ на надежда полетяха на сватбата на Тони и Божидар, на която гост бе и кметът на Бургас Димитър Николов
  • Щастлива и обичана съм, казва младата жена, на която “24 часа” помогна

Песента “Двама” от невероятния български филм “Козият рог” бяха избрали двама щастливи младоженци за своя първи сватбен танц.

На дансинга Антония Спасова нежно бе прегърнала любимия си мъж Божидар. Облечена в красива бяла рокля, тя сияеше под звуците на песента. И ако човек не знае историята й, не би предположил, че младата жена танцува с протези. При това бременна в 7-ия месец.

Преди 6 години Тони остана без крака, за което “24 часа” не само разказа, но и организира благотворителна кампания.

Младоженците пуснаха бели гълъби, а сред гостите на романтичната сватба на 15 юли в културния център “Морско казино” бяха кметът Димитър Николов и зам.-кметът по култура Диана Саватева, които от самото начало подкрепят кампанията на “24 часа” за Тони.

Всъщност няма по-подходяща песен, която да илюстрира новата страница от живота, която Антония, вече Ченкова, разгръща.

Рефренът “вървят ли двама на дълъг път, и път да няма, не ще се спрат” може би най-точно описва младото семейство

И двамата са с тежка съдба, с доста изпитания - всеки по своята пътека до момента, в който пътят става общ. Тони и Божидар се срещат в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Бургас под грижите на неуморната му председателка и вълшебница, както я наричат, Марионела Стоянова.

“Щастлива съм! Мъжът ми много ми помага. Живеем при неговото семейство, чувствам се обичана”, каза Тони пред екипа ни. Скоро влюбената двойка ще опознае и най-голямата любов - очакват момченце.

Но от суеверие, а и заради патилата си Тони не иска да разкрива повече за очакваното събитие.

За да извърви този път, в който има и много болка, и много хъс за живот, Тони преживява поредица от лични драми - сама израснала в дома за сираци в Тотлебен заради беднотията на многодетните си родители.

В един ноемврийски ден на 2017-а момичето е на бургаската гара и в миг на отчаяние скача на релсите. Оживява, но влакът оставя 21-годишната жена завинаги без крака.

Когато наш екип я посети в болницата, първите думи бяха: “Толкова съм сама, искам някой да ме гушне!”. Беше толкова млада, а напълно отчаяна от живота.

Сред гостите бяха кметът на Бургас Димитър Николов и неговата заместничка Диана Саватева.
Сред гостите бяха кметът на Бургас Димитър Николов и неговата заместничка Диана Саватева.
  Затова “24 часа” застана зад Антония Спасова с кампанията “Да помогнем на Тони да стъпи в живота с нови крака”. Отворихме банкова сметка, в която добри хора даряваха през годините.

С част от средствата Тони получи първите си протези от доайена в протезирането д-р Димитър Ненчовски. Той заедно с опитния ортопед д-р Лъчезар Захариев пристигнаха в Бургас броени дни след инцидента.

През годините Антония на няколко пъти сменяше протезите, а сега с остатъка от парите ще купи нова инвалидна количка, тъй като се налага понякога да я ползва, особено покрай бременността.

Антония, която е родом от Плевенско, бе обгрижвана от най-добрите рехабилитатори, а благодарение на адекватната реакция на социалното министерство и община Бургас тя отново се почувства пълноценен човек - започна да работи, да се среща с хора.

Младата жена впечатли медици и рехабилитатори с бързата си адаптация към протезите. Три месеца след като бургаски ортопеди и съдови хирурзи спасиха живота й, Тони започна да постига своите малки победи - да стигне сама до близкия магазин, да замеси баница, да почисти стаята си.

Година по-късно спечели и първия си медал по тенис на маса на състезание за хора с увреждания. Запалва се благодарение на спортен клуб “Джавелин”, към който се присъединява.

Той е основан от друго борбено момиче от Бургас - Есмерай Ибриям, което след катастрофа остава на инвалидна количка, но с несломим дух.

Тенис на маса е любимият спорт на Антония още от дете. Загубвайки краката си обаче, тя не вярва, че един ден отново ще държи хилките. Но среща подходящите хора, също с двигателни проблеми, които я водят на тренировки и показват, че спортът е възможен, стига да имаш воля.

Младата жена е трогната от жеста на десетки непознати хора, които подават ръка. Чувства се по-силна от всякога, защото е разбрала, че не е сама.

“Видях, че има хора, на които им пука за мен. Силна съм и ще се боря. Отново ще живея”, казва момичето година след инцидента. Тогава едва ли е вярвала, че някой ден ще стане и майка. А днес Тони чака първото си дете.

“Не знам дали това е красива история, защото в нея има много болка, лутане и преодоляване. Но знам, че

битката за всяка стъпка и всяка глътка живот си струва

Тони, която претърпя ужасен инцидент и много пъти е била между живота и смъртта, намери ръка, която да я държи здраво на брега на живота и да продължат заедно.

Семейство Ченкови - Антония и Божидар, скоро ще станат родители! А аз се вълнувам, че имам няколко секунди в тази напълно истинска история”, написа Диана Саватева на страницата си във фейсбук.

Тя е един от хората, които и за миг не загърбват каузата в подкрепа на Антония и са до нея и в най-трудните мигове.

“С трепет и надежда наблюдаваме случващото се, радваме се за Тони и Божидар. Ето още една от ролите на социалните услуги - да събира хората. За нашия център това е първото семейство, ще си имаме и първото бебе”, не крие радостта си Марионела Стоянова.

И Тони, и Божидар, който работи като охранител в един от бургаските молове, посещават центъра от 2018 г. Помагат си и се подкрепят, но от миналата година приятелството им прераства в нещо много по-сериозно, разкриват посветени в трогателната любовна история на семейство Ченкови.

“24 часа” им пожелава щастие и много дечица!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене