Роскилде - стара датска столица и център на рокфестивал

Край датския фиорд Роскилде се е разпрострял едноименния град. До 1445 г. той е бил столица на кралство Дания и значим религиозен център.

Известен е със своята богата история, но за младите хора градът е привлекателен преди всичко с най-големия в Северна Евпропа рок фестивал. Четири дни в края на юни и началото на юли няколко хиляди младежи се стичат тук, за да се забавляват от над 100 състава, които свирят на седем сцени в старинния град.

Векове наред градът е бил процъфтяващ търговски център, на който кралете дълго време отдават своите предпочитания. Той се оживява от присъствието на много студенти. Всяка сряда и събота голям колоритен пазар допринася за особената атмосфера на този кипящ от живот град.

Най-забележителната сграда в Роскилде е готическата катедрала от XIII век, която наричат още Уестминстърското абатство на Дания. Тук са погребани 38 датски крале.
Градът е известен и с най-добрия музей на викингски кораби в страната. Във "Викингескибсхален"са изложени пет добре запазени кораба, открити и възстановени през 1957 г. На възраст повече от 1000 години те са били потънали в битка с вражески кораби. Сега старите дървени параходи правят туристически круизи из този прекрасен фиорд. Заслужава си да посетите приказния град, който скоро отпразнува своята 1000-годишнина с пищни тържества.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви

Напишете дума/думи за търсене