Как да си осигурите здрав сън

Нощем не можете да се наспите, а през деня сте уморени и раздразнителни. Следващата вечер сценарият се повтаря. Как да се научите да спите пълноценно?

Колко трябва да спим?
Добрият сън е основата на нормалната работа на нервната система и доброто самочувствие. Съвременните хора не си доспиват средно с два часа, което се отразява на здравето - повишава се раздразнителността, появява се хронична умора и дори безплодие. В днешния свят, наситен със стрес и технически уреди, е нужно да спим не по малко от 9 - 10 часа, а не 8, както се смяташе по-рано.

Необходими условия
За да се наспите, не е достатъчно просто да легнете в леглото, да се завиете и да затворите очи. В спалнята или не кревата си не бива да поставяте телевизор, компютър, монитор или техника - всички те имат невидимо излъчване, което пречи на здравия сън.
В идеалната спалня не трябва да има нищо друго освен легло, за да има повече пространство за циркулация на въздуха.
Организмът ни реагира на цветовете, затова най-добре не боядисвайте стените в червено или черно, не слагайте тежки пердета и огледала, за да не усещате чувство на тревога. Меките, пастелни тонове успокояват и понижават кръвното налягане, а освен това подобряват метаболизма.
Добрият сън изисква прохлада - оптималната температура е 18 - 20 градуса.
Запомнете, че леглото е за сън - не е за хранене, нито за работа. До главата си може да поставите изсушена лавандула - тя успокоява нервите, отпуска и дарява със сладки сънища. Важно е спалното бельо да бъде от естествена материя и при прането му да не използват силно ароматизиращи препарати.

Преди лягане

Преди да си легнете, не гледайте телевизия - той възбужда и може да предизвика безсъние. Най-добре почетете спокойна книга или послушайте класическа музика. Но най-правилния вариант е кратката разходка на чист въздух, която ще насити кръвта с кислород и приятно ще натовари мускулите.

Не се хранете непосредствено преди сън, особено с месни ястия, тъй като те се преработват бавно. Вечеряйте три часа преди лягане, а ако огладнеете, хапнете кисело мляко или плодове. Полезен е чаят от липа, особено ако сте имали емоционално натоварен ден. Категорично противопоказни са алкохолът, силният чай и напитките, съдържащи кофеин.

Отлично отпуска вана с морска сол или ароматни масла - лавандула, мента. Не вземайте вана с хвойна, тъй като ароматът й действа възбуждащо. Температурата на водата трябва да е близка до тази на тялото. Полежете във ваната 15 минути със затворени очи. Ако нямате вана, постойте под душа - водната струя успокоява и отпуска.

Не тренирайте преди лягане - адреналинът превъзбужда нервната система. Не будувайте до полунощ, това нарушава нормалните биоритми на организма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене