Идеалните храни за мозъка

Искате да поумнявате? Тогава заменете кафето, захарта, солта, алкохолът и гледането на телевизия с чай, вода, плодове и зеленчуци, спортуване и четене.

Зърнени храни

Включете в менюто си повече зърнени храни, богати на витамини от групата В. Сервирайте си по-често овесени ядки, използвайте пшеничени трици и зародиши, а още по-добре покълнало жито.

Орехи

Изследване, публикувано в специализирано медицинско списание, доказва, че витамин Е предотвратява проблеми с паметта. Отличен източник на този ценен витамин са орехите, както и зелените листни зеленчуци, различните семена, яйцата, кафявият ориз и пълнозърнестите продукти.

Черна боровинка

Данни от редица изследвания сочат, че екстракт от черни боровинки помага при временна загуба на паметта.

Мазна риба

В по-тлъстите морски риби, в орехите и лененото семе се съдържат жизненоважните мастни кислини омега -3, необходими за доброто състояние на нервната система. Когато те недостигат, паметта отслабва, а е възможно да се прояви и болестта на Алцхаймер. Омега-3 стимулират мисловната дейност и възпрепятстват разрушаването на мозъчните клетки.
В рибата се съдържа още йод, който помага за бистър ум, както и много фосфор, също полезен за мозъка.

Домати

Научно доказано е, че ликопенът е мощен антиоксидант. Той се съдържа в доматите унищожава свободните радикали, които увреждат клетките и предизвикват проблеми с мозъка. Освен в доматите ликопен се съдържа и в розовия грейпфрут, динята и лютивият червен пипер.

Френско грозде, шипки, дренки, къпини

Всички те са богати източници на витамин С, а според медиците той прави ума пъргав и бистър. Антоцианът, който се съдържа в боровинките и френското грозде се поглъща от мембраните на клетките на главния мозък и способства за подобряване на паметта. Подобни свойства притежават също сливите (пресни и сушени), къпините и червеното зеле.

Босилек

Ароматното растение се ползва с отлична репутация не само като перфектна подправка, но и като средство за подобряване на паметта. Според лекарите трябва да го добавяме задължително към ястията и да си правим чай от него.

Броколи

Те са отличен източник на витамин К, който стимулира функциите на мозъка.

Тиквени семки

Шепа сурови тиквени семки осигуряват необходимата доза цинк. Той подобрява паметта и стимулира мисловния процес.

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Христос воскресе, скъпи читатели!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии

Напишете дума/думи за търсене